Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bir haftada ikinci kez: İtalya’da siyasi kriz derinleşiyor, Başbakan Draghi bir kez daha istifa etti

İtalya Başbakanı Mario Draghi, İtalyan Parlamentosu’nda beklediği desteği alamamasının ardından Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya bir kez daha istifasını sundu. İtalya Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mattarella’nın Draghi’nin istifasını kabul ettiği fakat yeni hükümet kurulana kadar kendisinden geçici hükümetin başında kalmasını istediği belirtildi.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın, koronavirüs salgını sonrası İtalya’nın toparlanmasına liderlik etmesi için atadığı Başbakan Mario Draghi, parlamentodaki en büyük koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi’nin güven oylamasında kendisinden desteğini çekmesinin ardından bir haftada ikinci kez istifasını sundu.

Cumhurbaşkanlığından paylaşılan açıklamada, Mattarella’nın parlamentoyu feshedip etmeyeceğine veya erken seçime gidip gitmeyeceğine yönelik bir açıklama yer almadı. Kaynaklar ise Cumhurbaşkanı Mattarella’nın parlamentoyu feshedeceğini ve ekim ayında erken seçim çağrısında bulunacağını söyledi.

Draghi ve Mattarella

74 yaşındaki Draghi, 2011-2019 yılları arasında Avrupa Merkez Bankası’nın başkanlığını üstlenmişti. Euro Bölgesi’nde mali krizin devam ettiği bu dönemde attığı adımlar ile “Euroyu kurtaran kişi” ve “Süper Mario” olarak adlandırılmaktaydı.

İtalya’da neler oluyor?

Draghi’nin istifası, koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi’nin lideri Giuseppe Conte’nin hükümetin ailelere ve işletmelere yönelik 23 milyar euroluk yardım paketini desteklemeyi reddetmesiyle tetiklendi. Hükümet 14 Temmuz’daki Senato oylamasını diğer partilerin yardımıyla rahatça kazanmış olsa da Draghi, Beş Yıldız Hareketi’nin desteği olmadan hükümetin devam edemeyeceğini defalarca belirtmişti.

Daha sonra Draghi, Cumhurbaşkanı Mattarella’ya istifasını sunmuş fakat istifası kabul edilmemişti. Dün (20 Temmuz) durum değerlendirmesi yapmak için parlamentoya başvuran Draghi’nin güvenoylamasına koalisyondaki üç parti katılmadı. Draghi, bunun üzerine istifa kararı aldı.

Başbakan Draghi geçen yıl, İtalya’nın koronavirüs salgını sonrası toparlanmasına liderlik etmesi için Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından atanmıştı.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.