Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sri Lanka’da tansiyon yeniden yükseldi: Askerler muhaliflerin protesto merkezini bastı, çok sayıda kişi gözaltında

Tarihinin en derin ekonomik krizini yaşayan ve protestoların aylardır devam ettiği Sri Lanka’da güvenlik güçleri, muhaliflerin protesto gösterilerinin merkezi olan bir kampa baskın düzenledi. Dokuz kişinin gözaltına alındığı baskında, çok sayıda kişi de yaralandı.

Ekonomik ve siyasi krizin sürdüğü Sri Lanka’da askerler dün (21 Temmuz) gece başkent Colombo’da muhaliflerin protesto gösterilerinin merkezi olan bir kampa baskın düzenledi. Baskında çok sayıda kişi yaralanırken, dokuz kişi gözaltına alındı.

Polis sözcüsü Nalin Thalduwa, Reuters’a verdiği demeçte, ikisi yaralı dokuz protestocunun gözaltına alındığını doğruladı. Güvenlik görevlilerinin nisan ayında kurulan kampı yıktığını gösteren videolar da sosyal medyada paylaşıldı.

Muhalefet ise güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu aralarında gazetecilerin de bulunduğu en az 50 kişinin yaralandığını, iki kişinin ise hastaneye kaldırıldığını söyledi. Bir BBC muhabiri de saldırıya uğrayanlar arasındaydı. Anbarasan Ethirajan’ın çektiği görüntülere polis tarafından el konuldu ve görüntüler silindi.

Askerlerin baskını, dün yemin ederek görevine başlayan yeni Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe’in protestoları şiddetle bastıracağı yönünde endişeye yol açtı.

Baskına tanık olan 34 yaşındaki Buddhika Abeyrathne, Reuters’a “Bizi gerçekten acımasızca dövdüler. Wickremesinghe de demokrasinin ne olduğunu bilmiyor” diye konuştu.

Wickremesinghe göreve başladıktan sonra yaptığı konuşmasında, hükümet binalarını işgal etme girişimlerinin “demokratik değil, yasalara aykırı” olduğunu söylemişti.

İzleyin: Başbakanlık binasını basan protestocular

Sri Lanka’da neler oluyor?

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, ekonomik kriz nedeniyle ülkede protestolar devam ederken askeri bir uçakla önce Maldivler’e, sonra Singapur’a kaçmıştı. Başbakan Wickremesinghe, Rajapaksa’nın kaçmasının ardından ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmiş fakat Wickremesinghe‘nin de istifa etmesini isteyen protestocular başbakanlık konutunu basmıştı.

Rajapaksa’nın istifasının ardından geçici olarak görevi üstlenen Başbakan Ranil Wickremesinghe, 20 Temmuz’da Sri Lanka Parlamentosu’nda yapılan oylamayla ülkenin yeni devlet başkanı seçilmiş ve dün yemin ederek görevine başlamıştı.

Kaynak: Reuters, BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.