Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yerebatan Sarnıcı, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nun katıldığı törenle açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın restore ettiği Yerebatan Sarnıcı, bugün (22 Temmuz) Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı törenle kapılarını araladı.

Bizans İmparatoru I. Justinianus’un yaptırdığı Yerebatan Sarnıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restore edildi. Sarnıç, bugün (22 Temmuz) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla açıldı. Açılışta konuşan İmamoğlu, Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın marka değerini artıracaklarını belirtirken 150 günde 150 proje girişimini başlattıklarını söyledi.

Bazı projeler Ankara’dan onay bekliyor

İmamoğlu, “16 milyona ‘Daha adil, daha yeşil, daha yaratıcı bir İstanbul’ sözü vermiştik. Söz verdiğimiz tüm hedefler doğrultusunda kararlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Ama sizlere şimdiden ipucu vermek isterim. Öyle görünüyor ki, 150 Günde 150 Proje diye çıktığımız bu beş aylık aksiyon planında muhtemeldir ki 200’e yakın projeye ulaşacağız. Muhtemeldir diyorum çünkü bilindiği gibi bazı önemli projelerimiz Ankara’dan onay bekliyor. Bazı projelerimize ise meclisimizden veya bakanlıktan finans izni gerektiriyor. Biz projesini bitirmediğimiz, bütçe onayını almadığımız ve hatta bütçesini bulmadığımız hiçbir projeye başlamıyoruz” dedi.

İmamoğlu: “İstanbul’da her şey çok güzel oluyor”

Aralık ayının sonuna kadar en az 150 projenin açılışını yapacaklarını dile getiren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Ocak 2023’ten itibaren de durmayacağız. Hizmetlerimizi ve projelerimizi gelecek yıl katlayarak daha da büyüteceğiz. Bugün burada bir restorasyon projesinin kurdelesini kesiyoruz. Ama örneğin yarın da kendi alanında Türkiye’nin en büyük ekmek fabrikasını açıyoruz. Tamamen kendi kaynaklarımızla projelendirip, temelini attığımız 1 milyon 450 bin kapasiteli Ahmet İsvan Ekmek Fabrikası’nı yarın hizmete açıyoruz. Tekrar etmek isterim ki İstanbul yatırımlarla güçleniyor. İstanbul yatırımlarla güzelleşiyor. İstanbul yatırımlarla yenileniyor ve İstanbul yatırımlarla yeşilleniyor. Özetle İstanbul’da her şey çok güzel oluyor.”

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın sözüne atıf yaptı

İmamoğlu’ndan sonra söz alan CHP lideri Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Biz İstanbul’a ihanet ettik” sözüne atıfta bulunarak, “Bir dönem İstanbul’u yönetenler, bu şehre ihanet ettiğini söylediler” dedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: 

“Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış bir kentin, büyükşehir belediye başkanı olmak sıradan bir olay değil. Üstelik bu kent o kadar hor kullanıldı ki. Ülkeyi yönetenler ve aynı zamanda bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yönetenler, kente ihanet ettiklerini açıkça çıkıp söylediler. İstanbul’un sırtında bir hançer var ve o hançeri çıkarmak için büyük bir fedakarlıkla, özveriyle çalışan büyükşehir belediye başkanımız var. Dolayısıyla hepinizin huzurunda belediye başkanımıza yürekten teşekkür ederim. Böyle güzel bir eseri yeniden İstanbullulara ve dünyaya kazandırdığı için.

Beni üzen bu görkemli ve kadim kültüre sahip olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yöneten kişinin, bir kazı sonucu ortaya çıkan tarihi eserleri ‘çanak, çömlek’ diye tanımlamış olmasıdır. Eğer siz tarihi, kadim kültürü ‘çanak çömlek’ diye tanımlıyorsanız, kentin değerini bilmiyorsunuz demektir. Sekiz bin yıllık bir kentin ne olduğunu bilmiyorsunuz demektir. Kentin silueti kadar, kentin yeşilliği kadar, tarihi dokunun korunması kadar; o mirasın gelecek kuşaklara aktarılması da büyük bir önem taşıyor. Dolasıyla bu eserlerin onarılması başlı başına özen göstermemiz gereken bir alandır. Bunu da yapıyor, büyükşehir belediye başkanımız.”

https://twitter.com/medyascope/status/1550521129395437569

İmamoğlu’nu kutladı

İmamoğlu’nun başarılara imza attığını belirten Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Sayın Başkan, belli yerlere davet edilmediğini ifade etti. Bir ülkeye değil, kadim İstanbul kentine, biz ihanet ettik diyen kişiler, o hançeri çıkaran belediye başkanını yanlarında görmek istemezler. Siz hançeri çıkarıyorsunuz, bir kadim kültürü yaşatmaya çalışıyorsunuz. İstanbul’u yaşatmak, sadece İstanbullular için değil, dünya için çok önemli ve çok değerlidir. İstanbul aslında kendisi bir dünya mirası kenttir. Bu kenti yaşatmak, kentin bozulan dokusunu düzeltmek elbette hepimizin ortak görevi olmalıdır. Bu görevi yerine getiren, getirmeye çalışan bütün engellemelere rağmen başarılara imza atan belediye başkanımızı tekrar yürekten kutluyorum.”

Törene CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da katıldı.

Açılış, mapping gösterisi ve Mercan Dede konseriyle son buldu. Sarnıç, yarın (23 Temmuz) saat 10.00’dan itibaren kapılarını ziyaretçilerine açacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.