Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu’nun ÖTV çıkışı ikinci el piyasasında nasıl yankı buldu? İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel: “Bu söylemler esnafı mağdur ediyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün (25 Temmuz) Twitter hesabında yayımladığı videoda “araba almayın” çağrısı yaptı ve iktidara geldiklerinde 1.6 motorlu araçlarda ÖTV’yi kaldıracaklarını söyledi. İstanbul Motorlu Satıcılar Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Kılıçdaroğlu’nun çağrısını Medyascope’a değerlendirdi.

Haber: Ali Deniz Çakır, Ayşegül Karagöz, Ali Macit

Kamera-Kurgu: Ayşegül Karagöz 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün (25 Temmuz) Twitter hesabında bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu, videoda “Birkaç ay araç almayı ertelerseniz, Bay Kemal olarak sözümdür: İkinci el araba parasına, sıfır araba aldıracağım size” dedi. Kılıçdaroğlu aynı zamanda vatandaşa, kendileri iktidar olana kadar araba almamaları konusunda çağrıda bulundu.

“Bu tarz söylemler esnafı ve çalışanları mağdur ediyor”

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Kılıçdaroğlu’nun çağrısını Medyascope’a değerlendirdi. Kılıçdaroğlu’nun popülizm yaptığını ve açıklama yapılırken kendilerine danışılmadığını belirten Ertemel, “Şimdi diyorsunuz ki siz, altı ay bir sene araç almayın. Bir sene sonra biz bunları düzelteceğiz. Bu tarz siyasi söylemler ve popülist yaklaşımlar, burada çalışan esnafı ve çalışanları mağdur ediyor. Bu tarz açıklamaların yapılmadan önce bizim beklentimiz, sektör temsilcileriyle ne yapılacağını güzelce programlayıp, ondan sonra bunların kamuoyu ile paylaşılması” diye konuştu.

Ertemel, ikinci el araç fiyatlarının artmasının nedeninin “arz-talep” dengesinin bozulması olduğuna dikkat çekerek döviz kurlarındaki düzenli artışın da ikinci el araç fiyatlarının yükselmesinde önemli rol oynadığını vurguladı. Ertemel, “Bütün araçlar ithal araç. Haliyle döviz artınca araç fiyatları da artıyor” dedi. 

Öte yandan bugün (26 Temmuz) Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile motorlu araçlarda ÖTV’yi sıfırlama ve artırma yetkisi cumhurbaşkanına verildi. Yeni düzenlemeyle cumhurbaşkanına ÖTV’yi üç katına kadar artırma yetkisi tanındı.

“Biz ÖTV zammı bekliyorduk, böyle bir hamle beklemiyorduk”

İstanbul Toptancılar Çarşısı’nda (İSTOÇ) galeri işleten Mecnun Demir, ikinci el araç piyasasında 15 gündür durgunluk olduğunu belirterek şunları söyledi: “Biz ÖTV zammı bekliyorduk, böyle bir hamle beklemiyorduk. Açıklamalar bize güven vermedi. Şu an piyasa durgun, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra daha da durulacak. Çünkü bir sene beklememizi söyledi. Bir sene beklersek piyasa ne hale gelir biz, bilmiyoruz.”

ÖTV’nin kaldırılması durumunda eski sisteme geri dönme ihtimalinin olmadığına da değinen Demir, “Eski sisteme dönülmesini çok desteklerim. Herkes araba alsın. Şu anki sistemi doğru bulmuyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.