Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (29 Temmuz-5 Ağustos): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Sara Elif Su Balıkçı

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

  • Korku edebiyatının en sevilen romanı “Interview with the Vampire”ın dizi uyarlaması geliyor.

Anne Rice’ın romanından uyarlanan ve 1994’te vizyona giren “Interview with the Vampire” (Vampirle Görüşme); Brad Pitt, Tom Cruise, Kirsten Dunst, Antonio Banderas ve Christian Slater gibi başarılı oyuncuları kadrosunda bulundurmuştu. Bu filmden sonra ise Queen of the Damned (2002) adıyla yeni bir film vizyona girmişti.

İlk “Interview with the Vampire” uyarlaması olan film, Louis’in vampir oluşuna, deneyimlediklerine ve vampir olmasına neden olduğu Claudia’ya odaklanmıştı. Vizyona girecek dizi de film gibi olayların başlangıcına odaklanacak. 

İlk sezonu yedi bölümden oluşacak dizi, Rice’ın tüm romanını kapsamayacak. “Interview with the Vampire”ın ilk sezon prömiyeri, 2 Ekim’de yapılacak. Yeni uyarlamada göreceğimiz isimler arasında, Game of Thrones’tan tanıdığımız Jacop Anderson ve The News Reader’dan bildiğimiz Sam Reid de yer alacak.

Fragmanı izlemek için tıklayınız.

  • Mısırlı soprano Fatma Said ağustosta Fazıl Say’la aynı sahnede

Müzik yolculuğuna 14 yaşında başlayan Mısırlı soprano Fatma Said, alanında oldukça tanınan bir isim haline geldi. Yeni bir tango albümü çıkaran Said’in aldığı birçok ödül ve birincilik var. Bunların arasında; Gramafon Klasik Müzik Ödülleri’nden en iyi albüm ödülü ve 8. Veronica Dunne Uluslararası Şan Yarışması da yer alıyor.

Said, ağustosta Fazıl Say ile Oslo’da gerçekleştireceği konserde, Mısır şarkılarını ve Ravel’in “Şehrazad” adlı eserini seslendirecek. Say, resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Said için şunları yazmıştı: “Hayranlıkla takip ettiğimiz Mısırlı soprano Fatma Said dünyada büyük bir yükselişte. Ağustos ayında kendisiyle vereceğimiz ilk konser Oslo’da, programda Ravel ‘in “Şehrazad” eseri ve Mısır şarkıları var. Fatma yeni bir tango albümü de yapmış, bravo.”

  • Müzisyen Mehmet Atlı’nın ilk single çalışması dinleyicilerle buluşuyor: Diçim Ji Vir

Geçmiş eserlerini şiirlerden besteleyen Mehmet Atlı, ilk single çalışmasını da bir şiirden besteledi. Atlı’nın yeni parçasında bestelediği şiir ise şair Berken Bereh’in “Diçim Ji Vir” isimli şiiri. Atlı’nın yeni şarkısı, yalnızca kendi YouTube hesabında yer alıyor. 

Atlı, Mezopotamya Ajansı’na şiiri tanıma sürecini şöyle anlattı:

Koronavirüs salgını sürecinde, sosyal medyada dolaşan ve şairin kendi sesinden okuduğu bir video ile şiiri tanıdım. Şiir, bir yerden ya da bir kimseden gitmek, ‘özlemek için gitmek’ gibi bir çelişki ya da ‘sitemkâr, istenmeyen bir gidiş’ gibi içerikleri ile bana dokundu. Sade ve güzel Kürtçesi ile de akıcı bir şarkı olmaya çok uygun bir şiir gibi geldi. Bereh’ten izin istedim ve gitarımı alıp şiiri okur gibi bir şarkı geliştirmeye çalıştım; müzikli bir okuma. Zamanla müzisyen arkadaşlarımla paylaştım ve ortaya bir düzenleme çıktı. Mardin çevresinden görüntüler, çizimler ve şiirin harflerinden, tipografiden oluşan klipi, şiiri, şarkısı, düzenlemeleri ile ortak dayanışmanın ürünü olan bir single çıkardık.”

  • Müstakbel Suçlar Mubi’de 

Müstakbel Suçlar, “hızlandırılmış evrim sendromu” olarak adlandırılan bir hastalığa yakalanan kahramanın, organlarını ortadan kaldırma çabasını canlı bir gösteriye dönüştürmesini konu ediniyor.

Oyuncu kadrosunda Lea Seydoux, Kristen Stewart ve Viggo Mortensen gibi isimlerin yer aldığı filmin yönetmen koltuğunda David Cronenberg oturuyor.

Kanada-Yunanistan ortak yapımı olan Müstakbel Suçlar, bilim kurgu-gerilim kategorisinde yer alıyor. Film, 29 Temmuz’da Mubi’de seyirci ile buluşuyor.

Filmin katıldığı festivaller arasında Cannes Film Festivali, Karlovy Vary Film Festivali, Melbourne Film Festivali ve Jerusalem Film Festivali yer alıyor.

Filme ulaşmak için tıklayın.

  • Salt Beyoğlu’nda Bilinmeyene Doğru

Varşova Sanat Müzesi ile işbirliği sonucu ortaya çıkan “Bilinmeyene Doğru”, 89 devrimlerine ve 1989 sonrası dünyanın potansiyellerine odaklanıyor. Bilinmeyene Doğru, Varşova Modern Sanat Müzesi Video ve Film Koleksiyonu’ndan 2000’li yıllardan günümüze uzanan bir seçki sunuyor.

Bilinmeyene Doğru’da, Diane Severin Nguyen, Nathalie Djurberg, Agnieszka Polska, Józef Robakowski, Duncan Campbell, Deimantas Narkevičius, Shana Moulton, Jananne Al-Ani, Oleksiy Radinsky, Neil Cummings ve Marysia Lewandowska gibi isimlerin resimleri yer alıyor.

Sergi, Salt Beyoğlu’nun Forum, Kış Bahçesi, ikinci ve üçüncü katlarında düzenleniyor.

Yazar ve editör Eda Sezgin’in, Salt Araştırma ve Programlar Direktörü Fatma Çolakoğlu ve Varşova Modern Sanat Müzesi Baş Küratörü Sebastian Cichocki ile işbirliğinden ortaya çıkan “Bilinmeyene Doğru” hakkında detaylı bilgiye saltonline.org  üzerinden ulaşabilirsiniz.

  • AKM Yeşilçam Sineması’nda Bu Hafta: Demirkubuz, Samuell ve Wenders

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sineması, 29 Temmuz- 4 Ağustos tarihleri arasında Zeki Demirkubuz, Wim Wenders ve Yann Samuell’in filmlerini seyirciyle buluşturuyor.

Zeki Demirkubuz imzasını taşıyan “Masumiyet”, 29 Temmuz- 4 Ağustos haftasında saat 14.00 seansında gösterilecek. Vizyona girdiği yıl Antalya Film Festivali’nde dört Altın Portakal alan “Masumiyet“, Altın Koza Film Festivali’nde de dört ayrı ödül akazanmıştı. Film, hapisten çıkan Yusuf’un Bekir ve Uğur’la bir otelde tanışmasının ardından yaşananları konu alıyor.

Alman yönetmen ve belgesel yapımcısı Wim Wenders’in eseri “Buena Vista Social Club”, 29 Temmuz- 4 Ağustos arasında, 16.30 seansıyla izleyici karşısında olacak. Film, Küba’nın ünlü müzik grubu Buena Vista Social Club’ın, Ry Cooder tarafından bir araya getirilmesini konu alıyor.

Fransız yönetmen ve senarist Yann Samuell’in eseri olan 2003 yapımı “Cesaretin Var mı Aşka?”, 29 Temmuz- 4 Ağustos tarihleri arasında her gün, saat 18.30’da AKM’de olacak. Başrollerinde Marion Cotillard ve Guillaume Canet’in yer aldığı film, annesini kanserden kaybeden Julien ile göçmenliğin zorluklarıyla baş etmeye çalışan Sophie’nin arasındaki bağı ve aralarındaki bu bağın, oynadıkları cesaret oyunlarıyla güçlenmesini konu alıyor.

  • “Yolda 2” 29 Temmuz’da Atelier Marvy İzmir’de 

Kezban Arca Batıbeki’nin sergisi “Yolda 2”, 29 Temmuz’da Atelier Marvy’de sanatseverlerle buluşuyor.  Atelier Marvy’nin ev sahipliği yaptığı Elvan Alpay, Mithat Şen ve Ardan Özmenoğlu sergilerinden sonra Kezban Arca Batıbeki’nin salgın döneminde ele aldığı fotoğraflar, dijital-kolaj sinematografisi çerçevesinde sergileniyor. 

Ressam, fotoğrafçı ve grafiker olan Batıbeki, yolculuklarında çektiği fotoğrafları sanatseverlere sunuyor ve kişinin anıları ileride nasıl gördüğünün, nasıl olduklarıyla ilgili değil, hafızaya nasıl kaydedildiğiyle ilgili olduğu fikrinden yola çıkıyor. 

Batıbeki’nin sergisi, 29 Temmuz-23 Eylül tarihleri arasında İzmir’de bulunan Atelier Marvy’de ücretsiz olarak sizi bekliyor. 

  • “Karma” 4 Ağustos’ta Brieflyart’ta

Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun yağlıboya tuval eserlerini ve Fineart edisyonlu baskı çalışmalarını sergilediği “Karma”, 4 Ağustos-18 Eylül tarihleri arasında 30’dan fazla eserle ücretsiz olarak Brieflyart’ta. 

Ordu’da büyüyen Ekşioğlu, eserlerinde renk ve biçimi hafızasından derledikleriyle işliyor. 30’a yakın ülkede sergilenmiş olan eserleri, The New Yorker dergisinde sekiz defa kapak olarak kullanıldı. UNICEF de sanatçının eserlerini iki kez kartpostal olarak yayımladı.

2020 yılında açılan ve sürdürülebilirliği misyon edinen Brieflyart, 12 Mayıs 2022 tarihinden beri Beyoğlu, Gümüşsuyu’nda. 

  • Boğaziçi Film Festivali’nin yarışma başvuruları başladı

10. Boğaziçi Film Festivali’nin yarışma başvuruları başladı. 21-28 Ekim günleri arasında onuncu yaşını kutlayacak olan festivalin başvuruları Bosphorus Film Lab’e yapılacak. Son başvuru tarihi 23 Eylül 2022.

Onuncu yılında ilk kez Ulusal Belgesel Yarışması’nı da kapsamına alan festival, süre sınırı olmaksızın yapılabilecek olan belgesel filmler kategorisinde En İyi Ulusal Belgesel Film ve Jüri Özel ödüllerini sahipleriyle buluşturacak.

Endüstriye yönelik etkinliklerin ve proje geliştirme bölümünün yer aldığı Bosphorus Film Lab, Pitching Lab ve Work in Progress başvuruları da başladı. Kısa Film Büyük Ödülü ise bu sene, Ahmet Uluçay anısına verilecek.

Festival detayına ulaşmak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.