Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kritik oylama öncesi gözaltına alınan Mersin-Akdeniz Belediye Meclisi üyesi HDP’li Bedriye Kuş, Medyascope’a konuştu: “AKP’li başkanın suç duyurusu üzerine gözaltına alındık, istedikleri kararlar alınınca serbest bırakıldık”

Mersin-Akdeniz Belediye Meclisi’nde satış ve borçlanma yetkisi gibi kritik kararların alınacağı toplantı öncesi gözaltına alınan ve kararların meclisten geçmesinin ardından serbest bırakılan beş HDP’li meclis üyesinden HDP İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, Medyascope’a konuştu. Akdeniz Belediye Belediye Başkanı AKP’li Mustafa Gültak’ın bir ay önceki suç duyurusu üzerine gözaltına alındıklarını belirten Kuş, “Çoğunluk olmadıkları belediye meclisinden istedikleri kararları aldırmak için bizi gözaltına aldılar ve karar aldıktan sonrada serbest bıraktılar” dedi.

Borçlanma ve satış yetkisi AKP’li meclis üyelerininin oylarıyla kabul edildi

Mersin-Akdeniz Belediye Meclisi’nde, taşınmazların satışı ve kiraya verilmesi, 50 milyon TL kredi kullanma yetkisi gibi kritik konuların görüşüleceği 28 Temmuz’da HDP’li beş meclis üyesi gözaltına alınmıştı. Meclis çoğunluğunun muhalefet partilerinde, yönetimin AKP’de olduğu Akdeniz Belediyesi, CHP’li meclis üyelerinin de durumu protesto etmesi nedeniyle AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla ertesi gün (29 Temmuz) borçlanma ve satış yetkisi aldı. Gözaltına alınan HDP’li meclis üyeleri ise aynı gün serbest bırakıldı.

Kayyumla yönetilen Diyarbakır Belediyesi ile kardeş belediye olmaya karşı çıkınca AKP’li başkanla tartıştık, suç duyurusunda bulunmuş”

Gözaltına alınan beş belediye meclis üyesinden, HDP Akdeniz İlçe Başkanı Bedriye Kuş, Medyascope’a konuştu:

İlk başta neden gözaltına alındıklarını bilmediklerini ancak kritik kararların alınacağı meclis toplantısının yapılacağı gün gözaltına alınmalarının manidar olduğunu belirten Kuş, “Bir ay önceki meclis toplantısında AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Gaziantep Büyükşehir ile kayyumla yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile kardeş belediye olma kararını getireceklerini belirtince, biz Gaziantep için oybirliği ile kararı geçirteceğimizi ancak kayyumla yönetilen Diyarbakır Belediyesi ile kardeş belediye kararına karşı çıkacağımızı belirttik. Bunun üzerine tartışma çıktı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Dr .Selçuk Mızraklı’ya hakaret edildi. Biz de buna karşılık verdik. Tartışma büyüyünce Belediye Başkanı her toplantıda yaptığı gibi bizi savcılık ile tehdit etti ve bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunmuş” dedi.

“Belediye meclisinde istedikleri kararları aldırmak için bizi gözaltına aldılar”

Yaşanan tartımanın ardından AKP’li Gültak’ın suç duyurusu üzerine kritik kararların alınacağı belediye meclis toplantısının yapılacağı gün gözaltına alındıklarına dikkat çeken Kuş, şöyle devam etti:

“İlk yıllarda belediye meclisi gündemleri toplantıdan 2-3 gün önce zabıtalar tarafından meclis üyelerinin evlerine getirilirdi. Bunun hem zabıtaları yorduğunu hem de kağıt israfı olduğunu belirterek, sosyal medya gruplarında paylaşılması konusunda karar aldık. Ama ne tesadüf ki gözaltına alındığımız gün zabıtalar meclis gündemlerini evlerimize bırakmışlar. Amaç belli; çoğunluk olmadıkları belediye meclisinden istedikleri kararları aldırmak için bizi gözaltına aldılar ve karar aldıktan sonrada serbest bıraktılar.”

“Suç duyurusunda bulunacağız”

Gözaltına alınmalarının ardından CHP’li meclis üyelerinin durumu protesto etmek için toplantıya girmediğini ve böylelikle AKP’li üyelerin tek başlarına istedikleri kararları geçirdiklerini vurgulayan HDP’li Kuş, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını ve dava açacaklarını da söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.