Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşı karşıtlarının intihara sürüklediği Avusturyalı doktorun hikayesi

Avusturya’da aşı karşıtları ve komplo teorisyenlerinden ölüm tehditleri alan doktor Lisa-Maria Kellermayr (36) intihar etti. Muayenehanesinde ölü bulunan Kellermayr, koronavirüs salgını boyunca aşı olmanın önemini anlatmıştı.

36 yaşındaki doktor Lisa-Maria Kellermayr, 29 Temmuz Cuma günü Seewalchen am Attersee’deki muayenehanesinde ölü bulundu. Odasında üç intihar notu bulunduğunu açıklayan savcılar, ölüm nedeninin açıklanması için otopsi sonucunun bekleneceğini ifade ettiler. Ülke, sağlıkta şiddeti konuşuyor.

Kellermayr’nin ölümünün ardından binlerce kişi 1 Ağustos Pazartesi akşamı Viyana’daki St. Stephen Katedrali’nin önünde toplandı. Mum ışığında Kellermayr’i anmak isteyenlerin üzerinde Kellermayr’nin en sevdiği renk olan pembe vardı.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Kellermayr’nin muayenehanenin önüne çiçek bıraktı ve şöyle konuştu: “Bu yıldırma politikasına ve korku tacirliğine bir son vermek gerekiyor.”

Tutkulu ve işi için yaşıyordu”

Arkadaşları, ailesi ve hastaları Kellermayr’i tutkulu ve işi için yaşayan, ilgili ve açık sözlü birisi olarak nitelendirdi. Kellermayr’nin koronavirüs salgının başında 7/24 çalıştığı, hastaları evlerinde ziyaret etmek için gönüllü olduğu ve ailesine her fırsatta “Ön saflara aitim” dediği belirtildi.

Lisa-Maria Kellermayr

Salgın dönemi boyunca sık sık medyaya röportajlar veren Kellermayr, koronavirüs ile mücadele etmenin tek yolunun aşı olmaktan geçtiğini her fırsatta dile getirmişti. Fikirlerini sık sık sosyal medya hesabından paylaşan Kellermayr, takipçilerinden de destek almıştı.

Aşı karşıtlarının hedefi haline geldi

Kellermayr, Kasım 2021’den itibaren aşı karşıtları ve “Querdenker” isimli komplo teorisyenlerinin hedefi haline geldi. Aşı karşıtları, Kellermayr’nin çalıştığı klinik hedef alınmaya başladı ve Kellermayr’nin ofise girişini engelledi. Yaşadıkları hakkında polise bilgi verdiğini belirten Kellermayr, polisin kendisini ciddiye almadığını söyledi. Kellermayr daha sonra kendisini koruması ve ofisine giren kişileri kontrol etmesi için bir güvenlik görevlisi işe aldığını belirtti.

Kellermayr’nin işe aldığı güvenlik görevlisi, şubat ayında Alman ve Avusturya medyasına verdiği demeçlerde, kliğine girmek isteyen birçok kişinin cebinde kelebek bıçağı olduğunu ve söz konusu kişileri klinikten uzaklaştırdığını ifade etti.

Der Standard’a verdiği son röportajda Kellermayr, Avusturya devleti tarafından “yalnız bırakıldığını” söylemiş ve şöyle konuşmuştu: “Benim yaşadıklarım, alelade bir vatandaşın da başına gelebilir.”

Öte yandan Avusturya polisi, Kellermayr’a yönelik tehditleri ciddiye almadıkları yönündeki iddiaları reddetti. Avusturya polisinden bir sözcü, APA’ya verdiği demeçte şunları söyledi:

“Kellermayr ile kasım ayından bu yana sürekli temas halindeyiz, kendisine koruma sağlamaya çalıştık. Güvenlik açısındaki mümkün olabilecek her şeyi yaptık ve tehditleri araştırdık. Soruşturmalar halen devam ediyor.”

“Bu nefret durmalı”

Sağlık Bakanı Johannes Rauch da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaşamını başka insanların sağlığına ve refahına adayan bir doktorun ölüm haberinin kendisini derinden sarstığını belirtti ve şöyle yazdı: “Ona ve beraberindeki çalışanlara yönelik tehditler acı bir gerçekti. İnsanlara olan nefret affedilemez. Bu nefret durmalı.”

Avusturya hükümeti geçtiğimiz ay koronavirüs aşısını zorunlu kılma planından vazgeçmişti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.