Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kira fiyatlarındaki artışın önüne geçilebilir mi? — Prof. Dr. Cem Başlevent: “Konut fiyatı düşmeden kiralar da kolay kolay düşmez”

Türkiye İstatistik Kurumu ve ENAG, bugün (3 Ağustos) temmuz ayına yönelik enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK yıllık enflasyonun yüzde 79,60 olduğunu belirtirken ENAG yüzde 176,04 olduğunu duyurdu. Enflasyon verilerine göre düzenlenen kira fiyatlarındaki artışın sebeplerini ve kiracı-ev sahibi arasındaki zam tartışmasının hukuki boyutunu İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent ve Avukat Hande Şahin’le konuştuk.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin enflasyon rakamlarını bugün (3 Ağustos) açıkladı. TÜİK, enflasyonun aylık bazda yüzde 2,37 arttığını yıllık bazda da yüzde 79,60 olarak kaydedildiğini duyurdu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonun temmuz ayında yüzde 5,03 artış gösterdiğini, son 12 aylık artışın da yüzde 176,04 olduğunu bildirdi.

Bu veriler, ağustos ayında sözleşme yenileyen kiracılara tüketici fiyat endeksinin 12 ay ortalamasına göre en fazla yüzde 49,65 oranında zam yapılabileceği anlamına geliyor. Fakat 11 Haziran 2022 ve 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılmayacak.

Kira fiyatlarındaki artışı ve kiracı-ev sahibi arasındaki hukuki süreçleri İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent ile Avukat Hande Şahin Medyascope‘a değerlendirdi.

Başlevent, kira ve konut fiyatlarındaki artışın tek sebebinin iç piyasadaki dengeler olmadığını söyledi. İstanbul’daki ev fiyatlarını yalnızca iç talep belirlemediği için Türk vatandaşlarının bu kiraları karşılayamamasına dikkat çeken Başlevent, “Düşük faiz politikasının yanı sıra, konut alımına vatandaşlık verilmesi konut fiyatlarını çok yükseltti. Sonuç olarak bu da kiraları yukarı çeken bir faktör oldu. Konut fiyatı düşmeden kiralar da kolay kolay düşmez. Bu dönemde kentsel dönüşüm projelerinin de hızlanması kiralık ev bulmayı zorlaştırdı. O da bir faktör” diye konuştu.

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa’nın kira fiyatlarının düşeceğine yönelik iddialarına da değinen Başlevent, Aşa’nın tahminini iyimser bulduğunu sözlerine ekledi.

Yüzde 25 sınırı ihtilafları engellemedi

Sözleşmesi 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek olan konutların kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan yasa yürürlükte olmasına rağmen kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Çok sayıda kiracı, ev sahiplerinin yüzde 25’in üzerinde bir artış istediğinden şikayet ediyor.

Avukat Şahin, düzenleme yürürlüğe girdiğinden bu yana daha çok dosyanın önlerine geldiğini belirtti. Şahin, “Düzenleme bir evde 5 yıldan az süreyle oturanları kapsadığı için ev sahipleri mevcut kiracılarını çıkartıp çok daha yüksek kiralar alabilmek için kontratlarda daha çok açık aramaya başladılar. Bu sebepten ötürü düzenleme aslında anlaşmazlıkların sayısını arttırdı. Birçok ev sahibinin temel motivasyonu -aklındaki zammı uygulayamadığı için- kiracıyı evden çıkartmak oldu. Bu noktada da birçok kiracı hukuki desteğe ihtiyaç duydu” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.