Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yediiklim Yayınevi sahibi Çelik iddiaları reddetti: “ÖSYM soruları özensiz hazırlamış”

Kamera & Kurgu : Barış Yalınkılınç

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırıldığı iddialarıyla gündeme gelen Yediiklim Yayınevi’nin sahibi Münir Çelik, bugün Ankara OSTİM’de bulunan merkez binalarında iddialara yanıt verdi. Çelik, KPSS 2022’de çıkan sorularla Yediiklim Yayınevi sorularının aynı olmadığını vurgulayarak, “Şahsi kanaatim soruların ÖSYM tarafından özensiz hazırlandığı, fazla itina gösterilmediği gibi bir sonuç çıkıyor. 24 tane benzer soru var, birebir soru yok” dedi. 

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri KPSS sorularıyla ilgili iddialar kapsamında, dün akşam (3 Ağustos) Yediiklim Yayınevi’nde arama yaptı ve döküman, bilgisayar, kitap ve belgelere el koydu. Yediiklim Yayınevi sahibi Münir Çelik ve avukatları bugün Devlet Denetleme Kurulu ile görüştü. Görüşmenin ardından, Yediiklim Yayınevi’nin sahibi Münir Çelik OSTİM’de bulunan merkez binasında bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, Yediiklim Yayınevi’nin sorularının KPSS soruları ile aynı olmadığı ancak benzerlik taşıdığı vurgulandı ve basın mensuplarına benzerlik taşıyan sorulara ilişkin bir belge dağıtıldı. Yediiklim Yayınevi’nin sahibi Münir Çelik, öğrencilerin mağdur olmasını üzüldüklerini belirterek, “Şahsi kanaatim soruların ÖSYM tarafından özensiz hazırlandığı, fazla itina gösterilmediği gibi bir sonuç çıkıyor. Biz görevimizi yaptık. Bizim işimiz ÖSYM’nin yapacağı sınava hazırlık yapmak, öğrencileri hazırlamak. 100 bin soruda 24 benzer soru var, birebir soru yok” dedi ve şöyle konuştu:

Sadece Suriyeli öğrencilerin Türkçesini ölçmek için açılan ihaleyi aldık

Çelik, Yediiklim’in devletten ihale aldığına ilişkin ortaya çıkan haberlere ilişkin ise şu yanıtı verdi:

“ÖSYM’den ben çok ihale almışım. Ben Yediiklim’in tarihinde ÖSYM’nin kapısından geçmedim, kimseyi tanımam, hiçbir ilişkim olmamıştır, hiçbir ihale almadım. Devletten ben sadece ve sadece Suriyeli öğrencilerin Türkçe öğretimini ölçmek amacıyla bir ihale açılmış. İhaleye girdik, başka firmalarda girdi. Bizim teklifimiz daha uygun görülmüş. İhale bizde kaldı. Toplam sınav yapılan kişi sayısı 530 bin. İlkokul, ortaokul ve lise Suriyeli vatandaşlara 27 noktada yapılmıştır. Türkçe bilinirlik düzeyini ölçmek için yapılan Avrupa destekli bir projedir. Biz bu ihaleyi aldık, soru kitapçıklarını bastık ve sınav yerlerine dağıttık. ÖSYM değil Milli Eğitim Bakanlığı’nın ihalesidir. ÖSYM’nin soru kitapçıklarını ben almışım, basmışım gibi bir algı oluşturuluyor. Bu doğru değil, isteyen istediği araştırmayı yapabilir.”

“Hiçbir cemaate, siyasi partiye üye olmadım”

Cemaat bağlantısı ile ilgili iddialara ilişkin ise Çelik, “Hiçbir cemaate, siyasi partiye üye olmadım. Bir tane bulamazsınız çünkü kişiliğimde karakterimde yok. Biat etmeyi sevmem. Kendine özgü bir kişiliğim vardır” dedi. 

“Devlet Denetleme Kurulu’na talep üzerine gittik”

Konuya ilişkin belgeleri emniyet birimleri, Devlet Denetleme Kurulu ve ÖSYM Başkanlığına sunduklarını belirten Çelik, “Devlet Denetleme Kurulu’na gitmemiz onların talebiyle oldu. Bugün saat 10:00’da bizi davet ettiler. Bir kurul üyesi vardı. Bize bunları anlatmamızı istediler. Belge, dökümanlarımızı aldık, sunduk. Hocalarımız durumu izah etti” diye konuştu. 

“Mağdur olan biziz”

“Dün uzman arkadaşlar geldi. Elimizdeki bilgi, belge, dökümanı teslim ettik. ‘Biz bundan çok rahatsızız, biz burada mağdur olan tarafız. Her türlü saldırıya uğradık, ithamlarla karşılaştık. Tanıyan, tanımayan, seven, sevmeyen saldırıya geçtiler. Benim bir sürü ihale aldığımı söylüyorlar. Benim aldığım ihaleyi ÖSYM’den göstersinler, benim aldığım bir ihale yok. Gösteremez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.