Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Papua Yeni Gine kıyılarında görülen “büyüleyici” denizanası bilim insanlarının dikkatini çekti

Papua Yeni Gine’de bir dalgıç tarafından görüntülenen “enteresan” denizanası bilim insanlarının gündemine yerleşti. Söz konusu denizanasının yalnızca 1997 yılında bir kez görüntülenen bir tür veya tamamen yeni bir canlı türü olabileceği düşünülüyor.

İlginç denizanası, Papua Yeni Gine’nin Yeni İrlanda adasında, Scuba Ventures isimli dalgıçlık firmasını işleten ve 20 yıldan fazladır bölgede dalgıçlık yapan David Borcherds tarafından görüntülendi. 

Üç veya dört denizanası gördüğünü belirten Borcherds, denizanalarının karmaşık ayrıntılarının ve suyun içinde kararlı biçimde hareket etmelerinin kendisini etkilediğini söyledi. Borcherds“[Bu canlıların] beyinleri yok, dolayısıyla bunu nasıl yapıyorlar, anlamıyorum” dedi.

Borcherds, denizanasının görüntülerini Güney Afrika’da bulunan eşine gönderdi. Eşi bu görüntüleri “Jellyfish” isimli mobil uygulamaya yükledi. Bu uygulama, Avustralya Deniz Anası Danışmanlık Hizmetleri’nin eş kurucusu ve denizanası uzmanı Dr. Lisa-ann Gershwin tarafından, denizanalarını tanımlamak ve sokmalarına karşı tedavi yöntemi önermek için geliştirilmişti.

Borcherds’in eşi canlıyı gördüğü anları, “Bunu gördüğüm anda, dürüst olmak gerekirse, heyecanımı gizleyemedim. Neredeyse sandalyemden düşüyordum” sözleriyle anlattı

Gershwin en başta, görüntüdeki canlının yıllar önce Büyük Set Resifi’nde yalnızca tek sefer görüntülenen gizemli denizanası “Chirodectes maculatus” olduğunu düşündü. Ancak şu anda yeni bir tür olduğuna inanıyor. Bulgularından çok emin olan Gershwin, tür sınıflandırmasına dair makalesinin jüri incelemesinden geçmesini bekliyor. 

Avustralya Griffith Üniversitesi’nden deniz ekolojisti Professör Kylie Pitt, canlının yeni bir türe ait olabileceğini ancak bunun yalnızca bir video üzerinden saptamanın mümkün olamayacağını düşünüyor.  Pitt, söz konusu canlıyı daha önce kesinlikle görmediğini ancak bir araştırmacının bir canlının türünden emin olmak için “hayvanı elinde tutması” gerektiğini söylüyor. Pitt aynı zamanda, “Türü elde edip morfolojisini tarif edebilmek ve onu genetik testlere tabi tutmak harika olurdu” diyor.

Avustralya’nın zehirli hayvanlarını inceleyen James Cook Üniversitesi’nden toksikolog Professör Jamie Seymour ise Gershwin’in ilk teorisini tercih ederek, canlının bir “Chirodectes maculatus” olduğuna inanıyor.

Gershwin, 1997 yılında, bir kasırganın ardından Avustralya’nın Queensland eyaletinin kuzeyinde görüntülenen “Chirodectes maculatus”un sınıflandırılmasına yardımcı olmuştu. “Chirodectes maculatus”un saklandığı Queensland müzesinin emekli küratörü Peter Davie’nin yardımı ile “Chirodectes maculatus”u yeni görüntülenen denizanası ile karşılaştırdı.

İkili, denizanasının görüntülerini salise salise “Chirodectes maculatus” ile kıyasladı ve Papua Yeni Gine’deki denizanasının daha farklı işaretlere sahip ve çok daha büyük olduğunu saptadı. “Chirodectes maculatus” bir insanın avcuna sığabilecek büyüklükteyken yeni görüntülenen canlı, bir futbol topu büyüklüğünde. İki canlı arasında birkaç teknik farklılık daha saptandı.

İkili, yeni görüntülenen denizanasının 1997’deki ile aynı cinse mensup farklı bir tür olduğuna kanaat getirdi. 

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.