Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde yaklaşık 70 yıl sonra ilk cenaze töreni

Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde yaklaşık 70 yıl sonra ilk kez cenaze töreni düzenlendi. Başepiskopos Aram Ateşyan’ın ablası Süsli Bakır, kilisedeki törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Başepiskopos Aram Ateşyan’ın Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yaşayan ablası Süsli Bakır 92 yaşında yaşamını yitirdi.

Süsli Bakır için Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde cenaze töreni düzenlendi.

Töreni Başepiskopos Ateşyan yönetti.

Bakır’ın cenazesi törenin ardından Süryani Kadim (Ortodoks) Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Ateşyan, törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Cenazeye katılanlara şükranlarımı sunuyorum. Kilisede 2011’de bir düğün yapmıştık. Maalesef çatışmalardan dolayı kilisemiz zarar görmüştü, bakanlıkça onarıldı. Bu toprakların çocuklarıyız. Ermeni, Rum, Süryani ve Musevi herkesle bir aileyiz. Sevmek, kucaklaşmak ve birbirimize saygı duymak varken neden ayrılalım ki? Umuyorum ki bu ülkede kardeşçe hepimiz yaşarız. Bugün de kardeşliği bu topluluk gösterdi zaten. Müslümanlar, başka inanca mensup olanlar bugün hepsi buradaydılar. Bize karşı sevgi ve saygılarını gösterdiler. Kilise onarıldı, ibadete açıldı. Buradaki Ermeni vatandaşlarımızın cenazesi, düğünü ve vaftizi de burada olacak. Evet bir kazançtı. Devletimiz sayesinde elde edildi. Artık kilisenin yaşaması lazım.”

Yaklaşık 70 yıl sonra ilk cenaze töreni

Surp Giragos Ermeni Kilisesi 2011 yılında kilise vakfı ve Büyükşehir Belediyesi’nin 6 milyon lira harcayarak yaptığı onarımdan sonra ibadete açıldı.

Kilise, 2015 Kasım ile 2016 Mart ayları arasındaki hendek-barikat operasyonları sırasında büyük hasar gördü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sağlanan kaynakla Vakıflar Genel Müdürlüğünün kontrolünde restore edilen kilise 7 Mayıs’ta ibadete açıldı.

Kilisede yaklaşık 70 yıl sonra ilk kez cenaza töreni düzenlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.