Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM’den Ali İsmail Korkmaz kararı: Polis yeniden yargılanacak

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2013 yılındaki Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de girdiği ara sokakta polis ve siviller tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin başvurusu üzerine, anayasada yer alan “eziyet yasağının ihlal edildiğine” hükmetti. AYM’nin karar gerekçesinde “Polis memuru, memuriyet görevinin kendisine sağladığı otoriteyi açıkça kötüye kullanmıştır” denildi. Polis memuru Hüseyin Engin’in yeniden yargılanmasını isteyen AYM, Korkmaz ailesine tazminat ödenmesine de karar verdi.

2013 yılındaki Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de girdiği ara sokakta polis ve siviller tarafından dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şehap Korkmaz ve aile fertlerinin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı başvuruda karar çıktı. Karar bugün (9 Ağustos), Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yüksek Mahkeme, kararın bir örneğinin, eziyet yasağının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması ve polis memuru Hüseyin Engin hakkında yeniden yargılama yapılması için Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yollanmasına hükmetti. AYM, oybirliğiyle Ali İsmail Korkmaz’ın ailesine 67 bin 500 TL tazminat ödenmesine de karar verdi.

AYM, başvuruyla ilgili “yaşam hakkının ihlal edildiği”, “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği” ve “başvurucuların kötü muamele yasağının kendileri bakamından ihlal edildiğine” ilişkin iddiaları ise “kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle “kabul edilemez” buldu. 

“Korkmaz’ın eylemi cop kullanmayı gerektirmez”

Ali İsmail Korkmaz’ın eyleminin güç kullanmayı gerektirmediği belirtilen kararda,  Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi’nden önceki yetkili yargısal mercinin kabulüne göre Ali İsmail Korkmaz, olayda polis memuru H.E.’nin cop kullanarak uyguladığı maddi güç nedeniyle -Ali İsmail Korkmaz’ın eylemi bunu kesinlikle gerekli kılmadığı hâlde- yaralanmıştır” denildi. 

“Polis memuru, otoriteyi açıkça kötü kullanmıştır”

Kararda ayrıca, “Kamu görevlisi olup güç kullanma konusunda ilgili yasalar çerçevesinde yetkisi ve görevi bulunan polis memuru, memuriyet görevinin kendisine sağladığı otoriteyi açıkça kötüye kullanmıştır” değerlendirmesinde bulunuldu. 

Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi, “etkili ceza soruşturması yürütülmemesi, öldürülme biçimi ile ölümünün öncesi ve sonrasında yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda yakın akrabaların yaşadığı ıstırap nedeniyle yaşam hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği” gerekçesiyle AYM’ye başvuruda bulunmuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.