Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ali İsmail Korkmaz davasında gerçeğe aykırı rapor sunan bilirkişi meslekten altı aylığına men edildi

Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de kalabalık bir grup tarafından darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın faillerinin yargılandığı davada, görüntü kayıtları hakkında gerçeğe aykırı rapor sunan elektrik elektronik mühendisi Serkan Uğurluoğlu, altı ay süreyle meslekten men edildi.

TMMOB Yüksek Onur Kurulu, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eskişehir Şubesi’nin başvurusunu karara bağladı. Onur Kurulu gündeminde değerlendirilen başvuru sonucunda kurul, Serkan Uğurluoğlu’nun yaptığını, TMMOB Disiplin Yönetmeliği`nin 9. maddesinde belirtilen “Mesleğini ve görevini kişisel ya da bir grup adına çıkar sağlamak için TMMOB mevzuatına, bilime ve meslek tekniğine aykırı biçimde uygulamak ya da mesleğini ve görevini TMMOB mevzuatına bilime ve tekniğine aykırı biçimde uygulayarak kamuya, halka ve üçüncü şahıslara zarar vermek” kapsamında değerlendirdi ve Uğurluoğlu’nu altı ay süreyle meslekten men etti.

Gerçeğe aykırı rapor nedeniyle hapis cezası almıştı

Ali İsmail Korkmaz cinayetinin faillerinin yargılandığı davada bilirkişi olarak görevlendirilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görevli elektrik-elektronik mühendisi Serkan Uğurluoğlu, mahkeme heyetine sunduğu bilirkişi raporunda Ali İsmail’in darp edilmesine dair herhangi bir görüntü kaydı olmadığını savunmuştu.

Görüntülerin ortaya çıkması üzerine Eskişehir 6. Asliye Ceza Mahkemesi, gerçeğe aykırı bilirkişilik suçu nedeniyle Serkan Uğurluoğlu’na bir yıl sekiz ay hapis cezası vermiş, hükmün uygulanması geri bırakılmıştı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, süreci Medyascope’a değerlendirdi. Uğurluoğlu’nun bilirkişilik yaptığı dosyada verileri sildiğine dair bulgu olduğunu ve aldığı cezanın bugünden itibaren başladığını belirten Ulutaş, “Bu kişi altı ay boyunca görevini yapamayacak. Men cezası en yüksek sınırdan verildi. Odanın kararlarına itiraz yolu açık. İtiraz halinde konu idare mahkemesi tarafından görüşülecek. Ancak burası bir kamu kurumu olduğu için yürütmeyi durdurma kararı çıkana kadar odanın aldığı karar geçerlidir” diye konuştu.

“Gezi’nin ne kadar onurlu olduğunu gösteren bir intikam süreci yaşanıyor”

Alınan kararı da yorumlayan Ulutaş şunları söyledi: “Burada Türkiye’nin en onurlu sayfalarından birisi olan Gezi’nin ne kadar onurlu olduğunu gösteren bir intikam süreci yaşanıyor. Gezi’de hayatını kaybeden bütün gençlerimizin isminin yaşatılması ve Gezi’nin türlü manipülasyonlarla kirletilmesine karşı her dönem bunu takip etmeye devam edeceğiz. Mühendislik mesleğinin onuruna leke süren her türlü uygulamanın karşısında olacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.