Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim ücretlerine zam protestosu | Doğuş Üniversitesi öğrencileri Medyascope’a konuştu: “Birçok arkadaşımız okulu bırakmayı düşünüyor”

Doğuş Üniversitesi, okul ücretlerinde yıllık artışının yüzde 5’i aşmayacağı sözü vermesine rağmen yüzde 100’ü aşan oranda zam yaptı. Kararı Dudullu Kampüsü önünde “Müşteri değil, öğrenciyiz” pankartı açarak protesto eden öğrenciler, Medyascope’a konuştu.

Vakıf üniversiteleri 2022-2023 öğretim yılında ücretlerine yüksek oranda zam yaptı.

En çok zam yapan üniversitelerin başında Doğuş ve Beykent üniversiteleri geliyor.

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından aday öğrenciler tercih sürecine girdi.

Üniversite sınavının sonuçlarının açıklanmasının ardından aday öğrenciler tercih süreçlerine girdi.

Doğuş Üniversitesi’ne yeni kayıt olacak olan bir öğrencinin yıllık ücreti, hiç bursu almadığı zaman 154 bin 667 TL’ye kadar çıkıyor.

Öğrencilerden protesto

Doğuş Üniversitesi öğrencileri eğim ücretlerine yapılan fahiş zamları Dudullu kampüsü önünde düzenledikleri eylemle protesto etti.

“Müşteri değil, öğrenciyiz” pankartı açan öğrenciler, “Parasız ve eşit eğitim istiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

“Bazı arkadaşlarımız okulu bırakmayı düşünüyor”

Medyascope’a konuşan Doğuş Üniversitesi İngilizce Psikoloji Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Helin Su Bulut, geçen yıl 19 bin TL olan eğitim ücretinin 64 bin TL’ye yükseldiğine dikkat çekti.

Eğitim ücretlerini karşılayamayan arkadaşlarının okulu bırakmayı düşündüğünü belirten Bulut, şunları söyledi:

“Yapılan yeni zamlar hem öğrencileri hem de aileleri mağdur etti. Kimse bu ücretleri karşılayabileceğini düşünmüyor. Bazı arkadaşlarımız birkaç işte çalışmayı, bazı arkadaşlarımız da dokulu bırakmayı düşünüyor. Yeni gelen öğrencilerin fakültelere göre vereceği ücretler farklı ve eski öğrencilere göre daha da fazla ücret ödeyecekler. Bu nedenle öğrenciler burs kazanarak gelmiş olsa bile ödenecek ücret çoğu okulla karşılaştırıldığında fazla gelebilir.”

“Geri adım atılmazsa okulumu değiştireceğim”

Mezun olduktan sonra da akademik hayatına devam etmek istediğini belirten Bulut,  “Ailemin bu ücreti karşılayıp karşılayamayacağı ne yazık ki kesin değil. Bir öğrenci olarak bana verilen sözün tutulmasını istiyorum. Geri adım atılmadığı takdirde ilk hedefim okulumu değiştirmek olacak.”

“Öğrenim sürecimi dondurmak zorunda kalabilirim”

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nden isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci de ödediği eğitim ücretinin 10 bin TL’den 30 bin TL’ye yükseltildiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Ailem bu artışı kabullenmiyor. Hakkımı sonuna kadar arayacağım ve hukuki süreçlere başvuracağız. Hakkımı geri alamazsam yüksek ihtimalle öğrenim sürecimi dondurmak zorunda kalabilirim. Bu eylem sesimizi duyurmak için bir adımdı. Ülkedeki eğitim kurumları ticarethane olarak kullanılıyor. Yurtdışında okumak için tüm imkânlarımızı kullanmak isterken bu ücret karşısında ona da adım atamıyoruz”

“Vakıf üniversitelerinin belli bir oranın üzerinde zam yapması engellenmeli”

Bilgisayar Mühendisliği bölümünden ismini vermek istemeyen başka bir öğrenci ise okula ödediği 9 bin TL ücretin 34 bin TL’ye yükseldiğini anlattı:

“Bu zammı bekliyordum. Sene içindeki bütün rezilliklerini düşündüğümde normal karşılıyorum. Sadece öğrenciler değil akademisyenler ve personel de düşük ücretlere çalıştırılıyor. Akademisyenlerin ücretlerinin devletle eşitlenme zorunluluğu olmasına rağmen bu sağlanmıyor.”

Tüketici Hakları Mahkemesi’ne dava açma kararı aldığını belirten öğrenci, şöyle devam etti:

“Benim ailem bu fiyatı karşılayabilir fakat buradaki asıl sıkıntı ailesi bu fiyatları karşılayamayacak öğrenciler. Birçok arkadaşım okulu bırakmayı düşünüyor. Avukatımla yaptığım görüşme sonucunda ücreti ödeyip ardından Tüketici Hakları Mahkemesi’ne dava açma kararı aldık.”

Vakıf üniversitelerinin belli oranın üzerinde zam yapmasının engellenmesi gerektiğini söyleyen öğrenci şöyle konuştu:

“Eyleme siyasi bir boyut katılmadığı sürece başarılı olamayız. Ülkede bir eğitim sistemi olduğunu düşünmüyorum. Her şehre üniversite, barajsız üniversite gibi sözde bir eğitim sistemimiz var. Vakıf üniversiteleri vergi veriyor diye dilediği gibi at koşturmamalı. Belirli bir oran belirlenip bu oranın üstünde zam yapılması engellenmeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.