Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Vakıf üniversitelerinin kanuna uymadığını YÖK de doğruladı: “Sözleşme tarihleri bahane edilerek ücret artışı yapılmadı”

Medyascope, vakıf üniversitelerinin, “Vakıf üniversiteleri hocalarına verilen ücret devlet üniversiteleri hocalarına verilen ücretten az olamaz” yasa maddesini kaldırmak istediğini ortaya çıkarmıştı. Vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler ise üniversite yönetimlerinin söz konusu maddeyi zaten uygulamadığını dile getirmişti. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yaptığı denetim sonucunda vakıf üniversitelerin yasayı uygulamadığını belirledi. YÖK’ün bugün (21 Temmuz) denetim sonucuna ilişkin yaptığı açıklamada, “Ücret artışının sözleşme tarihleri bahane edilerek ilgili dönemlerde yapılmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), vakıf üniversitesi temsilcilerinin katılımıyla düzenlediği Türkiye Yükseköğretim Meclisi Toplantısı’nda, Yükseköğretim Kanunu ile yapılan değişikliklerin “vakıf üniversitelerinin rekabet gücünü zayıflattığı” gerekçe gösterilerek “kâr amacı güden şirket gibi üniversiteler” için yasanın yeniden düzenlenmesi istenmişti. Vakıf üniversitesi yöneticileri, “Vakıf üniversiteleri hocalarına verilen ücret devlet üniversiteleri hocalarına verilen ücretten az olamaz” maddesinin kaldırılmasını, ücretsiz okuyan öğrenci sayısının düşürülmesini, üniversite sınavlarında baraj puanının kaldırılması gibi, dil baraj puanının da kaldırılmasını ve özel üniversite kanunu çıkarılmasını talep etmişti.

“Araştırma görevlileri sigortasız çalıştırılıyor”

Bekir Okan’ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Okan Üniversitesi’nden bir akademisyen, Medyascope’a şunları anlatmıştı:

“Bekir Okan, üniversitesinde akademisyenlerin maaşını kısa çalışma ödeneği ile ödüyor. Kısa çalışma ödeneğine uygun olmayan akademisyenleri ücretsiz izne çıkarıyor. Araştırma görevlilerinin sigortası yapılmıyor. Yaptıkları uygulamanın hukuksuz olduğunu kendileri de bildiği için 7243 sayılı kanun çıktıktan sonra araştırma görevlisi ilanı vermeyip, hocalara Twitter üzerinden duyuru yaptırdı. Akademisyen olmak için başvuran kişileri ise sekreter gibi göstererek kadroya aldı.”

“Ücretlerini ödememek için sekreter gibi gösterdiler

“Yaptıkları uygulamanın hukuksuz olduğunu kendileri de bildiği için farklı bir uygulama ile geldiler. Normalde araştırma görevlisi alınması prosedürü Resmi Gazete’de YÖK ilanıyla yapılıyordu. ‘Biz artık araştırma görevlisi almayacağız’ dediler. Araştırma görevlisi almaları ücretsiz izin ya da maaş konusunda problem yaratıyor onlar için. İlan yayınlamadan hocalar kendi Twitter hesaplarında ‘Şu alanda yanımızda çalışacak insan arıyoruz’ diye duyurdular. Bu kişiler YÖK’ün kriterlerini yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın okula geldi. Kadroya aldılar ve sekreter gibi gösterdiler. Çünkü araştırma görevlisi olarak gösterdiklerinde Yükseköğretim Kanunu’na takılıyordu. Dolayısıyla onlara da asgari ücret üzerinden böyle bir uygulama başlattılar.”

YÖK, akademisyenlerin anlattıklarını doğruladı

YÖK basına yansıyan iddialar üzerine nisan ayında başlattığı soruşturmayı tamamladı. Dokuz vakıf üniversitesini inceleyen YÖK, üniversite yönetimlerinin kanuna uymadığını şöyle açıkladı:

“Basına yansıyan bazı vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılması ile ilgili şikâyetler ile birlikte akademik personellerden ücretlerinin mevzuata uygun belirlenmediği ve maaşlarına zamların yansıtılmadığı hususlarında yapılan şikâyetler üzerine 03.03.2022 tarihli ve 05.04.2022 tarihli yazılarımızla toplam dokuz vakıf yükseköğretim kurumuna Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır.

“Gerekli işlemler yapılmaktadır”

İnceleme raporlarında yer alan tespitlerde; ‘bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının Kanun’da açık düzenleme olmasına karşın görev yapan öğretim elemanlarına ödenen ücretlerde devlet üniversitelerindeki ücret artışının gözetilmediği ya da ücret artışının sözleşme tarihleri bahane edilerek ilgili dönemlerde yapılmadığı’ anlaşılmıştır. Söz konusu tespitler çerçevesinde Kurulumuzun yetki ve sorumlulukları çerçevesinde gerekli işlemler yapılmaktadır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler