Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, TOGO Kuleleri’nin yıkılması için hurda karşılığı ihaleye çıktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), TOGO Kuleleri’nin hurda karşılığı yıkımı için ihaleye çıktı. İhale, 1 Eylül 2022’de ABB’de yapılacak ve canlı olarak yayınlanacak. İhale sonrasında kulenin tamamı yıkılacak. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından imar değişikliğindeki usulsüzlükler gerekçe gösterilerek 2019’da mahkeme kararıyla mühürlenen TOGO Kuleleri’nin yıkımı için ihaleye çıkıldı. Resmi Gazete’de bugün (15 Ağustos) yayımlanan ilana göre ABB, TOGO Kuleleri’nin hurda karşılığı yıkılması için kapalı teklif usulü ile ihaleye çıktı. TOGO Kuleleri’nin tamamı patlayıcı madde kullanmadan yıkılacak. 

ABB Encümen Salonu’nda Belediye Encümeni huzurunda yapılacak olan “TOGO Kulelerinin Geri Dönüşüm Malzemeleri Karşılığı Yıkım İşi” ihalesinin tahmini bedeli 25 milyon 913 bin 416 Türk Lirası olarak açıklandı. 1 Eylül’deki ihale, ABB’nin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanacak. 

ABB, Danıştay 6. Dairesi’nin “kulelerin 1,50 emsale dönüştürülmesi” kararının ardından, yıkım ihalesi için harekete geçirildiğini sosyal medya hesaplarından duyurdu. 

Ne Olmuştu?

Melih Gökçek başkanlığındaki Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 11 Eylül 2012’de TOGO Kuleleri’nin bulunduğu alanı “kentsel servis alanı” ilan etmiş ve kuleler için 1,5 emsal izni vermişti. Bu dönemde kulelerin inşaatı başlamıştı. 17 Aralık 2015’te ise emsal izninin 1,5’tan, 2,5’a yükseltilmesi teklifi ABB Meclisi’ne geldi. Teklif, mecliste reddedildi. Ancak, 15 Temmuz 2016’da teklif tekrar meclise geldi ve daha önce gizli emsal olduğu gerekçesiyle reddedilen emsal izni 2,10’a yükseltildi. Böylece, inşaat kot üstünde 25 bin metrekareye yükseltildi ve kot altında sınırsız inşaat izni verildi. 

Mimarlar Odası davayı kazanmıştı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kararı yargıya taşıdı ve imar değişikliği mahkeme tarafından iptal edildi. Eski CHP Ankara Milletvekili ve eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, sahibi olduğu TOGO Kuleleri’nin inşaat çalışmalarının devam etmesinin mevzuata uygun olduğunu öne sürerek, kararı istinafa taşıdı. Melih Gökçek’in 2017 yılında istifa etmesinin ardından göreve gelen AKP’li Mustafa Tuna döneminde ABB Meclisi, iptal kararının uygulanmasına ve parselin, eski imar durumuna dönmesine karar verdi.

Mansur Yavaş ve Sinan Aygün arasında “rüşvet” tartışması

Mansur Yavaş’ın, 31 Mart 2019’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden sonra 16 Aralık 2019’da inşaat mühürlendi. Sinan Aygün, Mansur Yavaş ve ekibinin Mimarlar Odası lehine çıkan mahkeme kararını bir üst mahkemeye taşıma karşılığında kendisinden 25 milyon TL “rüşvet” istediğini öne sürdü, Yavaş ile üç belediye meclisi üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. İddiaları reddeden Yavaş ise Aygün’e karşı suç duyurusunda bulundu. 

Danıştay kararını verdi

Danıştay 6. Dairesi, geçen yıl TOGO Kuleleri inşaatının bulunduğu parseldeki imar değişikliğinin iptaline ilişkin Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi’nce verilen kararı onadı. Böylelikle, TOGO Kuleleri’nin yıkılmasının önünde engel kalmamış oldu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.