Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yüksek zam nedeniyle protestoların sürdüğü Doğuş Üniversitesi’nin Öğrenci Konseyi Başkanı Gizem Doğrusöz Medyascope’a konuştu: “Vakıf üniversitelerinde öğrenciye ticari gözle bakılmamalı”

Yıllık zammın yüzde 10’u geçmeyeceğini taahhüt eden Doğuş Üniversitesi, şartlara uymayarak ücretlere fahiş zam yaptı. Öğrenciler yapılan zam oranlarını kabul etmeyerek eylemler başlattı. Doğuş Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Gizem Doğrusöz ve Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı ile fahiş zamlar ve öğrencilerin talepleri hakkında konuştuk.

Vakıf üniversiteleri “ekonomik koşulları” gerekçe göstererek senelik ücretlerini güncelledi. Doğuş Üniversitesi tek seferde ve yüksek oranda zam yaptıkları gerekçesiyle öğrencileri tarafından protesto ediliyor. Öğrenci Konseyi Başkanı Gizem Doğrusöz, “Ailelerin, ülkemizdeki ekonomik durumun gidişatından dolayı da çok zorlanacağını tahmin edebiliyorum” diye konuştu.

“Altına imza atılan sözleşmeler çiğnenmiş oldu”

İki senedir Doğuş Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanlığı görevini sürdüren Doğrusöz, 2022 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Bu okulu tercih etmesinin sebeplerinden birinin de eğitim süresi boyunca ücret artışının yüzde 5’i geçmeyecek olması olduğunu belirten Doğrusöz, şunları söyledi:

“Gerçekten de okuduğum süre boyunca bu artışı geçen bir durum söz konusu olmadı. 2019-2020 girişli öğrenciler için de yüzde 5, 2021 girişli öğrenciler için ise yüzde 10 artış sözü verildi. Fakat bu sene, 2022-2023 eğitim yılı için yapılan artışlar yüzde 200-300’leri gördü. Dolayısıyla altına imzalar atılan sözleşmeler tabiri caizse çiğnenmiş oldu. Kendi bölümüm adına diğer öğrenci arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla, senelik yüzde 50 burs ile ödenecek olan ücretin yüzde 5 zam ile 19-20 bin civarı olması gerekirken, taksitli ücret 37 bin olarak gözüküyor.”

“Birçok öğrenci okulu bırakmak zorunda kalabilir”

Üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin haksızlığa uğradığını belirten Doğrusöz, sınava emek veren ve büyük hayallerle üniversiteye başlayan hiçbir öğrencinin bu durumla karşılaşmaması gerektiğini anlattı:

“Tercih dönemi bitmiş olup yeni gelecek olan tüm öğrenciler adına üniversitelerinin onlarda yaratacak olduğu ilk izlenimin bu olmasından dolayı da üzüntü duyuyorum. Mühendislik bölümlerimiz ve Psikoloji bölümümüzde artışlar yüzde 200’leri geçti. Böyle bir şeyle karşı karşıya kalan ailelerin ülkemizdeki ekonomik durumun da gidişatından dolayı çok zorlanacağını tahmin edebiliyorum. Birçok öğrenci okulu bırakmak durumunda bile kalabilir. Eğitim hakkının bu şekilde gasp edilmemesi lazım. Okulumuz öğrencinin yanında olacağı bir tutum sergilemelidir”

“Çözüm bulunana kadar hakkımızı arayacağız”

Doğuş Üniversitesi’nin yaptığı bu fahiş zamlara karşı hukuki süreçlerden geçtiklerini belirten Doğrusöz, çözüm bulunana kadar haklarını aramaya devam edeceklerini söyledi:

“Resmi yetkilerimizin el verdiği şekilde tüm dilekçelerimizi Öğrenci Konseyi olarak okulumuza ilettik. Öğrencilerimizle birlikte bireysel ve topluluklar olarak da hukuki süreçleri işletmeye çalışıyoruz. Bu durumu karşılayamayacak ve eğitimini sonlandırmak zorunda kalacak öğrencilerimiz karşısında bir çözüm bulunmama ihtimalini düşünmek dahi istemiyoruz. Elini vicdanına koyan herkes bunun hem aileler hem de öğrenciler açısından ne kadar zor olduğunu hissedecektir. Bir çözüm bulunana dek resmi bir şekilde hakkımızı aramaya devam edeceğiz”

“Vakıf üniversitelerinde öğrenciye ticari gözle bakılmamalı”

Doğrusöz, okul personelinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin çoğunluğunun desteğini aldıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Daha önce birçok farklı sebeple yaşanılan üniversite eylemlerine şahit olduk, bu eylemle de öğrencinin haksızlığa uğradığı zaman susmaması ve hakkını aramaya devam etmesi gerektiğini öncelikli olarak belirtmek istiyorum. Vakıf üniversitelerinde öğrenciye ticari gözle bakılmaması gerekiyor. Öğrenciyi ilgilendiren tüm süreçler hakkında öğrenci gerek bireysel gerekse Öğrenci Konseyi aracılığıyla şeffaf bir şekilde bilgilendirilmelidir. Arada oluşan iletişimsizlik her iki taraf için de işleri çok zorlaştırıyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi eğer ki öğrenciye ve öğrencinin fikrine, sorununa, görüşüne değer verilirse daha da ileri gitmeye devam edecektir. Fakat ayrıştırmalar yapıldıkça, öğrenci bastırıldıkça ve verilen sözler tutulmadıkça ancak olduğumuz yerde saymaya devam ederiz”

Taahhütlerin bozulması herkesi etkileyecek”

Doğuş Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümü 2022 mezunu:

“Okul kayıtlarında okuduğun süre boyunca ücret zammı yüzde 5 veya yüzde 10’u geçmeyecek vaatleri verildiği zaman öğrenci içi rahat bir şekilde kayıt olmuş oluyor ve ekonomik yöndeki planlarını buna göre yapıyor. Fakat bu zamdan sonra tüm öğrencilerimiz ‘Acaba seneye ne kadar ödeme yapacağım, ne kadar zorlanacağım’ diye düşünüp, bunun stresiyle bir eğitim senesi geçirecek. Bu bir öğrenci için çok büyük bir stres ve büyük bir haksızlık. Verilen taahhütlerin bozulması hem öğrenciyi hem de velileri içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda üzücü bir şekilde etkileyecektir. Ailenin maddi sıkıntıya girmesi demek, öğrencinin de eğitim hayatına artı bir stres ekleyecektir”

“Zamlar başa çıkabileceğiniz fiyatlar değil”

Okula tam burslu giren ve ödeme yapmayan Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı zamların geri alınması için uğraştıklarını belirtti:

“Eğer ücret ödemesi yapıyor olsaydım, ailem muhtemelen bunu karşılayamayacak ve benim ek işlerde çalışıp destek olmam gerekecekti. Eğitimim için hayatlarından kısmak ya da birtakım şeyleri satmak zorunda bile kalabilirlerdi. Çünkü getirilen zamlar üzerine bin-2 bin TL ekleyip başa çıkabileceğiniz fiyatlar değil. Şu an yaşanan durumdan ben etkilenmiyor olsam dahi, ailem bunu yaşayan tüm öğrenciler ve aileler için çok üzüldü”

“Zamların geri çekilmesi için tüm hukuki ve resmi işlemleri gerçekleştireceğiz

Yapılan zam oranları çok yüksek olduğunu ifade eden Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı, zamlardan etkilenseydi okulunu dondurmak veya bırakmak zorunda kalacağını belirtti:

“Hiçbir şey yapamıyor olsam kaydımı sildirip, tekrar üniversiteye hazırlanıp, yeni girdiğim üniversitede derslerden muafiyet talep ederdim fakat bu da senelerimin kaybolmasına sebep olurdu. Bu saydıklarımı şu an yaşayabilecek birçok öğrencimiz de var maalesef. Haksızlık yaşayan tüm öğrencilerimiz adına Öğrenci Konseyi ve her şeyden önce birer öğrenci olarak zamların geri çekilmesi adına elimizden gelen tüm hukuki ve resmi işlemleri gerçekleştireceğiz”

“Öğrencilerin haklı olduğu anlaşılacak”

Vakıf üniversitelerinin öğrencileri rahatlatması ve sadece eğitim hayatlarını düşünmelerinin sağlanması gerektiğini söyleyen Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı, “Vakıf üniversitelerinin biraz daha eğitime yoğunlaşmaları ve ticari mantıktan biraz uzaklaşmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu eylemlerin sonucunda öğrencilerimizin haklı olduğunun anlaşılacağı ve taleplerinin dinleneceğini düşünüyorum. Olumsuz bir durum olacağını düşünmüyorum, olmamalı da”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.