Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin Prof. Dr. Cengiz Kırlı’yı görevden almasına 29 bölüm ve üç enstitüden tepki: “Keyfi ve tepeden inme uygulamaları kabul etmiyoruz”

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 29 bölüm ve enstitü yaptıkları ortak açıklamayla, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı’nın rektörlük tarafından görevden alınmasını kınadı. Açıklamada, “Bu keyfi ve tepeden inme uygulamayı kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı, 8 Ağustos’ta hiçbir gerekçe gösterilmeden rektörlük tarafından görevden alındı.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki 29 bölüm ve enstitü yaptıkları ortak açıklamayla, Kırlı’nın rektörlük tarafından görevden alınmasını kınadı.

Açıklamada, Kırlı’nın herhangi bir gerekçe gösterilmeden görevden alınmasının ciddiyetten, akademik kurumsallıktan ve meşruiyetten uzak olduğu dile getirilerek, “Bu keyfi ve tepeden inme uygulamayı kabul edilemez buluyor ve kınıyoruz” denildi.

Üniversitenin ulusal ve uluslararası başarılarında katılımcı yönetişim modelinin rolünün büyük olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Akademik yönetim görevlerinin birikim ve deneyim sahibi ve sorumlu oldukları birimlerin kararları önceleyen öğretim üyeleri tarafından üstlenilmesi bu modelin etkin işleyişinin garantisidir. Bu usulün hilafına yapılan keyfi ve tepeden inme uygulamalar akademik yapıya zarar vermektedir. Yöneticilerin akademik birim üyelerince belirlendiği, birimin aldığı kararlara öncelik veren, şeffaf ve hesap verebilirliği esas alan yönetim anlayışını savunmaya devam edeceğiz.

Açıklamada imzası bulunan bölüm ve enstitüler şunlar:

Bölümler:

1) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi

2) Eğitim Bilimleri

3) Temel Eğitim

4) Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi

5) Yabancı Diller Eğitimi

6) Batı Dilleri ve Edebiyatları

7) Çeviribilimi
8) Dilbilim
9) Felsefe
10) Fizik
11) Kimya
12) Matematik
13) Moleküler Biyoloji ve Genetik

14) Psikoloji
15) Sosyoloji
16) Tarih
17) Türk Dili ve Edebiyatı

18) Ekonomi
19) Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler

20) İşletme
21) Uluslararası Ticaret

22) Turizm İşletmeciliği

23) Yönetim Bilişim Sistemleri

24) Bilgisayar Mühendisliği

25) Elektrik-Elektronik Mühendisliği

26) Endüstri Mühendisliği

27) İnşaat Mühendisliği

28) Kimya Mühendisliği

29) Makine Mühendisliği

Enstitüler:

1) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü

2) Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü

3) Çevre Bilimleri Enstitüsü

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.