Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna Atletizm Federasyonu Başkanı Yevhen Pronin The Guardian’a konuştu: “Eğer biz onları öldürmezsek, onlar bizim çocuklarımızı öldürecek”

Ukrayna-Rusya savaşı devam ediyor. Ülkelerini korumak için tek vücut olan Ukraynalıların mücadelesi ise artarak devam ediyor. The Guardian yazarı Sean Ingle’ye konuşan Ukrayna Atletizm Federasyonu Başkanı Yevhen Pronin’in röportajını Medyascope Spor Servisi olarak sizin için çevirdik.

Ukrayna Atletizm Federasyonu Başkanı Yevhen Pronin: “Eğer biz onları öldürmezsek, onlar bizim çocuklarımızı öldürecek”

Yevhen Pronin, Münih’teki Avrupa Atletizm Şampiyonası’na gidenlerin çoğu gibi geçen günlerde Instagram’da bir gönderi paylaştı. Ancak gönderinin gerçeküstü bir yönü vardı: 31 yaşındaki Ukrayna Atletizm Federasyonu Başkan Vekili, askeri kıyafetler giyiyordu. Aynı zamanda Donetsk’te üstüne gelen kurşun ve bombalardan kaçıyordu…

İngiltere, Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Dina Asher-Smith, Laura Muir, Jake Wightman gibi yıldızlar topluluğu kadrosuyla rakiplerinden daha fazla sayıda madalya kazanmayı planlıyor. Ancak hiçbir başarı, Pronin’in anlattığı kadar dikkat çekici olmayacaktır. Öyle ki altı ay önce bir avukat ve spor görevlisi olan Pronin, şimdilerde ise drone uçurmasıyla inanılmaz bir ün kazandı. 31 yaşındaki ismin başına ödül bile konuldu.

Yevhen Pronin, The Guardian’a verdiği demeçte “Sadece Rus tanklarına değil, Rus arabalarına ve bulundukları evlere de bomba atıyoruz. Örneğin 300 gram gibi küçük bombaları olan insansız hava araçlarımız var. Bir tankı ezmek imkansızken; askerleri öldürebiliyorsun. Ama bazı bombaların da büyük gücü olduğunu söylememiz gerekli” diyor. 

Pronin, videolarından birinde iki Rus askerinin bomba atılmasıyla nasıl etkisiz hale getirildiğini şöyle anlatıyor: “Bombayı gördüğünüz üzere basketbol topu gibi buraya bırakıyorum. Bomba işaretlediğimiz noktaya düşüyor ve böylece ölüyorlar.”

Pronin, Rus askerlerini öldürmesi konusunda ne hissettiği sorusuna oldukça net cevap veriyor: “Kendimi harika hissediyorum çünkü bunu ülkem için yapıyorum. Onları öldürmezsek, çocuklarımızı öldürebilirler, bizi öldürebilirler. Ama tabii ki gerçek hayatta bir katil değilim.”

Pek çok Ukraynalı gibi, Pronin de işgalden hemen sonra, ülkesinin günler içinde işgal edilebileceği korkusuyla orduya katılmış: “Pozisyon olarak rahat bir konumda ikamet ediyordum. Ama 25 Şubat günü kötü bir durumla karşı karşıya geldim. Ruslar evimden 10 dakika uzaktaydı ve kız arkadaşım hüngür hüngür ağlıyordu. Sonra Volodimir Zelenskiy’nin Instagram hesabına girdim. ‘Beni arabaya alma, bana silah ver’ dediği gönderisini gördüm ve şok oldum. Bence her Ukraynalı o zaman savaşmak istediğine karar verdi. Savaştan önce, eğlence için insansız hava araçları uçurmuştum. Bu yüzden üst düzey bir komutan bana bu becerileri savaşta kullanıp kullanamayacağımı sordu. Ve böylelikle Rus askerleri Kiev’e yaklaşırken, savaşın acımasız gerçeklerine sert bir giriş yaptım.”

Yevhen Pronin; tanınmış bir TV yıldızı, manken ve gazeteci olan 30 yaşındaki nişanlısı Ramina Eshakzai’yle olan önceki hayatının şimdiye kıyasla çok farklı olduğunu kabul ediyor.

Pronin, bazen düşmanlarından sadece 100-200 metre uzakta olduğunu söylüyor. “Daha önce hiç deneyimim yoktu ama savaşın başlayabileceğini biliyordum. Bu yüzden zihinsel ve duygusal olarak buna hazırdım” diyen Pronin, aynı zamanda birçok kişinin de video oyunlarında az da olsa savaş koşulları için deneyim sahibi olduğunu belirtiyor. “Ama biliyorsun, savaş farklı. Rus topçusu sizi bir saniyede öldürebilir” diye de ekliyor. 

Pronin şu anda yurtdışında. Kiev hükümeti, Pronin’e, yüksek atlamada dünya ikincisi Yaroslava Mahuchikh’in de dahil olduğu Ukrayna takımını izlemeye Münih’e gitmek üzere Donetsk’ten ayrılması için özel izin verdi. Ancak Pronin’in aklı hâlâ Ukrayna-Rusya savaşında görev alan ve “Tactical Busters” olarak bilinen birlikte. Pronin, gizli olduğu için kaç kişiyi öldürdüğünü söylemiyor ancak ekliyor: “Her gün ön saflarda savaşıyoruz. Hepimiz keşif yapıyoruz. Aynı pozisyonda kaç Rus askeri kaç tank veya araba olduğunu biliyoruz. Bu bilgileri, Savunma Bakanlığı’na iletiyoruz. Tabii ki hedefimizde çok fazla Rus askeri var. Bir sürü tank, bir sürü araba, bir sürü Rus…”  

Çalışmalarının bir kısmını Instagram hesabından yayınlayan Pronin, ülkesinin verdiği mücadelede farkındalığı yüksek tutacağını umuyor: “Evet, bu bir propaganda. Ukraynalı askerlerin çoğu şimdi bunu yapıyor. Bu yeni bir savaş, yeni bir savaş türü. Herkes video çekiyor. Ancak yine de pozisyonumuzu ifşa etmemeye özen gösteriyoruz. Güvenlik servislerimiz, bir ay önce bana Rusların kendi arasında geçen bir diyaloğun kaydını gönderdi. Bizim hakkımızda ‘Lanet olası drone ekibi’ diyorlardı. Öyle ki Rus askerlerine; eğer bizim grubumuzdan birini canlı yakalarlarsa ya para ya da birkaç gün izin vereceklerini bile teklif ediyorlardı.”

Pronin, birçok Ukraynalıya ve özellikle Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko’ya övgüler düzerken hemşerisi Sergey Bubka’dan duyduğu hayal kırıklığını gizleyemiyor: “Ona büyük bir sporcu olarak saygı duyuyorum ama Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı veya Dünya Atletizm Birliği Başkan Yardımcısı olarak saygı duymuyorum. Savaşı, bir sorun olarak nitelendirdi. Ancak bu sorundan çok daha ötesi.”

Bununla birlikte, Pronin, Dünya Atletizm Birliği Başkanı Sebastian Coe’nun ve Coe’ya yardım sözü veren diğer 20 ülke federasyonunun liderlerine destekleri için müteşekkir: “Coe beni görüntülü aradı ve askeri üniformalı olduğum için şok oldu. Hepsi bana nasıl yardımcı olabileceklerini sordular.”  

Yevhen Pronin, ülkesi adına yaptıklarının normal olduğunu düşünüyor ve bu sürecin daha fazla uzamasını istemiyor.  

Kaynak: The Guardian

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.