Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mağaza Market-Sen: “ŞOK işçisinin net maaşı en az 7 bin 500 lira olmalı”

Mağaza ve Market İşçileri Sendikası (Mağaza Market-Sen) tarafından yapılan açıklamada, ŞOK Marketler Ticaret A.Ş.’nin işçilerine brüt yüzde 35 zam yaptığı belirtildi. Medyascope’a konuşan Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, “Zincir marketler ‘az işçiyle çok iş’ politikası uygulayarak patronların ceplerini dolduruyor” dedi.

Mağaza Market-Sen’in, ŞOK Marketler Ticaret A.Ş.’nin işçilerine brüt yüzde 35 zam yaptığını duyurduğu açıklamasında, “ŞOK işçileri saatlerce çalışıyor, az işçi ile çok iş yapıyor. Bu kölelik koşullarını kabul etmeyen ŞOK işçilerinin net maaşı en az 7 bin 500 TL olmalı” denildi.

“Mağaza Market-Sen ŞOK İşçileri Koordinasyonu” imzasıyla yapılan ve 1 Haziran’daki yüzde 35’lik brüt zammın işçilerin dertlerini çözmediği belirtilen açıklama şöyle:

“Maaşlarımız asgari ücretin bile altında kaldı. Enflasyon yüzde 80’i aşıyor. Ücretlerimiz her dakika eriyor. Yapılan zam eksiye düşüyor. Az işçiyle çok iş politikası zincir market patronlarının cebine milyar dolarları dolduruyor. ‘Az işçi’ düzeni yüzünden günlerce full çekiyoruz. Fazla mesaiyle, 12 saat çalışmayla günler geçiyor. Biz bu çağın ücreti ödenen köleleri miyiz?” 

Açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

·En düşük net ücret en az 7 bin 500 TL olacak. Personel, master, müdür konumunda çalışan işçilerin maaşlarına 7 bin 500 TL taban sayılarak zam yapılacak.

·Günlük 19 TL’lik yemek parası aç kal demektir. Günlük yemek ücreti en az net 55 TL olacak.

·İşe alırken vereceğiz dedikleri, sonra kasa tazminatı adı altında gasp ettikleri yol ücretimizi alacağız. Yol ücretimiz günlük en az net 25 TL olacak.

·Primde adaletsizliğe son verilecek. Mağazada görünen değil, çalışan işçi sayısına göre primler ödenecek.

“Zincir marketler patronların ceplerini dolduruyor”

Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyonu Üyesi Doğan Can Aras, “ŞOK, işçilerine yılın başında ve ortasında olmak üzere iki defa zam yaptı. ŞOK, çalışanlarına 1 Haziran’da yüzde 35 kadar zam yapacağını söyledi. Fakat bu zammı brüte uyguladı. Zam da enflasyon karşısında pul olup gitti. İşçiler bu durumdan çok şikâyetçi” dedi.

Zincir marketlerin işçiler üzerinden ceplerini doldurduğunu söyleyen Aras, şöyle devam etti:

“Zincir marketler az işçiyle çok iş politikası uygulayarak patronların ceplerini dolduruyor. Krizin ortasında çok yüksek miktarlarda kâr oranları açıklayan zincir marketler, işçilere gelince çok komik rakamlarda zamlar uyguluyorlar. Taban ücretler çok düşük olduğu için mağazada bulunan personeller arasında da ücret adaletsizliği ortaya çıkıyor.”

“Sendikalaşmanın önünde çok engel var”

İşçilerin emeklerinin karşılığını alabilmesi için 7 bin 500 TL üzerine zam yapılması gerektiğini vurgulayan Aras, kararların emekçiler ile ortak alınması gerektiğini belirtti:

“Ücretlere zam meselesinde Çalışma Bakanı’nın verdiği demeç var. Diyor ki ‘Asgari ücret yukarıya çıksın istiyorsak işçiler sendikalı olmalıdır.’ Çalışma Bakanı çok güzel söylüyor ama kendi ülkesinde işçilerin sendikalı olmasının önünde çok engel var. İşveren sendikalaşmayı kendi iş sözleşmesinde bir fesih olarak sayıyor. Sendikalı olursa işçiyi işten çıkarmakla tehdit ediyor.”

Aras, brüt meselesinin ülkedeki bütün emekçileri ilgilendirdiğinin belirterek, “Brütler konusu konuşulurken Çalışma Bakanlığı sadece sendikaların başkanları ve işveren temsilcileri ile bir araya geliyor. Bu ülkede 80 milyon emekçi var. Brüt meselesi milyonlarca emekçiyi ilgilendiriyor. ŞOK işçileri bunu başlattı ama bu zam meselesi bütün marketleri ilgilendiren bir meseledir” dedi.

Mağaza Market-Sen’in Twitter hesabından da “Bu akşam saat 21.00’de ‘ŞOK işçisi kol kola’ diyerek Twitter’da buluşuyoruz. ŞOK işçisi gücünü göster”  paylaşımı yapıldı.

https://twitter.com/MagazaMarketSen/status/1561657851696877574

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.