Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (125): Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen iktidardaki beş isim

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker, 2 Mayıs 2021 tarihli “Şahsıma Yapılan Kanunsuzlukların Taşeronu Mehmet Ağar ve Pelikancılardır” isimli videosundan bu yana gündeme getirdiği iddialarıyla gündemde. Medyascope, Peker’in hakkında çeşitli iddialarda bulunduğu beş siyasetçiyi sizin için derledi.  

Sedat Peker video ve tweetlerinde Mehmet Cengiz, Yıldırım Demirören ve Rasim Kaan Aytoğu gibi iş insanlarından Özışık kardeşler ve Ertuğrul Özkök gibi gazetecilere çok sayıda kişi hakkında iddialarda bulundu.

En çarpıcı iddiaları ise siyasilere yönelikti. Son olarak AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun da içinde yer aldığı bir rüşvet ağının varlığını iddia ettiği paylaşımları gündem oldu. Medyascope, Peker’in son bir yılda haklarında çeşitli iddialarda bulunduğu beş siyasetçiyi derledi.  

1) Süleyman Soylu

  • Süleyman Soylu’nun İbrahim Kalın’ı dinlettirdiği iddiası

Sedat Peker, Reşat Hacıfazlıoğlu’yla yaptığı ve gizlice kaydettiği FaceTime görüşmesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu için ”Soylu’nun bize iyiliği var tamam ama biz de ona iyilik yaptık. Ona inandık. Damat konusunda biz ona inandık. Biz bu adama güvendik nisanda döneceğiz” demiş, Hacıfazlıoğlu da bu sözleri onaylamıştı. 

Peker aynı görüşmede Soylu’ya gençliğinden beri yatırım yaptıklarını ileri sürmüş ve “Gençliğinin ilk yıllarından bu yana ona emek verdik o bizim dönüş biletimizdi” demişti. Peker “akrabam” dediği Hacıfazlıoğlu’nun Soylu’yla görüşüp ardından kendisini arayarak yurtdışına kaçmasını söylediğini iddia etmişti. Öte yandan Peker, 20 Mayıs 2021 tarihli altıncı videosunda Soylu’yla geçmişte olan bağını şöyle açıklamıştı:

“Süleyman Soylu’yu genel başkan seçilmesi için destekledim. Kongrede onun için para dağıttırdım. Sabıka kaydı olmasına rağmen benim adamımı belediye başkan adayı gösterdi.”

Peker aynı tarihli videosunda Soylu’yla ilgili şu iddialara da yer vermişti: 

“Soylu ve ekibi, dinleme tuzağı kurup şantajla mala çökme operasyonları yapıyor. Süleyman Soylu’nun oğlu Engin Soylu büyük uyuşturucu operasyonunu 10 gün önce haber vererek bir ismi dosyadan çıkartmak için 5 milyon dolar istedi. Soylu, İbrahim Kalın ve Hasan Yılmaz’ı da dinletiyor.”

  • Süleyman Soylu’nun 15 Temmuz’un ardından halka gizlice silah dağıttığı iddiası

Peker, 15 Temmuz’dan sonra AKP Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Ekrem Gökçeker’den alınan bir kasa kalaşnikof silahın İstanbul-Balat’a gittiğini ve burada AKP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Taha Ayhan’ın yardımcısı Osman Tomakin’e teslim edildiğini iddia etmişti. Peker, silahların Balat’ta Demir Kilise olarak bilinen Sveti Stefan Kilisesi’nin hizasındaki boş bir ara sokakta, gece 01.00 civarında siyah bir arabaya yüklendiğini ileri sürmüştü. Peker’e göre bu silahların dağıtımı Soylu tarafından organize edilirken bu silahların hiçbiri devlet envanterine kayıtlı değildi.

  • Süleyman Soylu’nun akrabası Sadık Soylu hakkındaki iddialar

Peker, Süleyman Soylu’nun akrabası Sadık Soylu için “Ankara’da müsteşar gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yerleşmiş, sanki bakanlığı Murat Kurum değil Sadık Soylu yönetiyor” ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan Peker “Akraban Sadık Soylu özel yerlerde beklettiği nakit paralarını yatla Yunanistan’a kaçırmak için planlar yapıyor” iddiasını da ortaya atmıştı.

Peker, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nde görevli Erdal Kayapınar hakkındaki “FETÖ soruşturmasının” kapatıldığını ve böylece bunun karşılığında bu kişiye istediklerini yaptıranlar olduğunu öne sürmüştü.

  • Sigorta şirketi hakkında iddialar

Peker, Süleyman Soylu’nun kurduğu Engin Sigorta’nın Türk Hava Yolları’ndan (THY) yüksek bedeller karşılığı ihale aldığını iddia etmişti. 

  • Peker: “Soylu’nun oğlunun arkadaşı 20 kilogram uyuşturucuyla yakalanıp serbest bırakılmış”

Gazeteci Erk Acarer, Peker’in siyasiler ve bürokratların uyuşturucu-suç trafiğine karışmalarına ilişkin iddialarını kendilerine aktardığını şöyle duyurmuştu:

“İçişleri Bakanı süslü Süleyman’ın oğlu Engin Soylu’nun arkadaşı olan Recep Köroğlu, 20 küsur kilo kokain ile yakalanıp, yargılanıp 18 sene ceza alır. Ama bu kişi dosyası Yargıtay’dayken hukuk sisteminde çok ender görülecek bir şekilde yeniden yargılama yapılmadan, Yargıtay aşamasında serbest bırakılır. Resimlerden de göreceğiniz üzere Süleyman Soylu’yla da tanışır ve de kendisinin bilindiği kadarıyla köylüsüdür. Ancak bu şahıs serbest kaldıktan sonra tekrardan 30 kilo civarında yakalanan kokaine ismi karışır. Fakat bu sefer adliyeye gitmeden emniyette konu halledilir.”

Süleyman Soylu kimdir?

Siyasete Doğru Yol Partisi’nin (DYP) gençlik kollarında başladı. 17 Temmuz 1995’te Gaziosmanpaşa’da ilçe teşkilatının başına geçen Soylu, 25 yaşında bu göreve başlayarak Türkiye’nin en genç ilçe başkanı unvanını aldı. Soylu 1999’da partisinin İstanbul İl Başkanlığı görevine geldi ve 2002 genel seçimleri için milletvekili adayı oluncaya kadar bu görevi yürüttü. DYP’nin Anavatan Partisi’yle birleşme çabalarının ardından Demokrat Parti ismini almasının ardından Mehmet Ağar’ın halefi olarak partinin genel başkanı olan Soylu 5 Eylül 2012’de AKP’ye katıldı. Kasım 2015’te milletvekili seçilen Soylu önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu, daha sonra 31 Ağustos 2016’da istifa eden Efkan Ala’nın yerine İçişleri Bakanlığı’na getirildi. 10 Nisan 2020’de görevinden istifa etti ancak istifası kabul edilmedi ve görevine devam etti. 

2) Tolga Ağar

Peker, 6 Mayıs 2021 tarihli ikinci videosunda eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu ve AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar’ın Nusret Gökçe’yi kurşunlattığını ve Elazığ’da Kanal 23 TV’de sunuculuk yapan 21 yaşındaki Kazakistanlı üniversite öğrencisi Yeldana Kaharman’a cinsel saldırıda bulunduğunu iddia etmişti. Peker, bu iddiayı şöyle açıklamıştı:

“Bir tane kızcağız var, jandarmaya gidiyor, ‘Tolga Ağar bana tecavüz etti’ diye. Kız şikayet ediyor. Daha sonra helikopterle gelip bu kızı babası Mehmet Ağar aldırıyor. Kız ertesi gün ölü bulunuyor. Orada bir garipçeğiz öldü, herkes biliyor kimse sesini açmıyor.

Nusret diye bir kardeşimiz var etçi. Konunun diğer kahramanı Mehmet Ağar beyin oğlu Tolga Ağar. Yanında kız arkadaşı, Emir Sarıgül’ün evine geliyorlar Beykoz Konakları’nda. Ağar’ın yanında da Sezgin Baran Korkmaz var. Tolga Ağar kız arkadaşıyla otururken sohbet ederlerken kokain de içiyorlar, Nusret’le kız da daha önce tanışıyormuş, Tolga’ya anlatıyor (kız arkadaşı), ‘Bu beni rahatsız ediyor’ diyor. Tolga da hem kafası iyi, hem derin devletin başının oğlu, hem milletvekili. Telefon açıyor eski kardeşimize (Nusret’e). Nusret de telefonu açıyor. ‘Sen böyle böyle yapmışsın akıllı ol’ diyor. Etçi Nusret de küfür etmeye başlıyor. Tolga Ağar silahını çıkarıyor ateş ediyor.”

Peker ayrıca olay emniyete intikal ettiğinde Mehmet Ağar ve Tolga Ağar’ın işlem yapılmasını engellediğini ve Sarıgül’ün şoförüne tek el ateş ettirilerek suçu üstlenmesinin sağlandığını öne sürmüştü.

Tolga Ağar kimdir?

Boston Mount Ida College’da burslu olarak ekonomi ve işletme bölümlerinde çift ana dal lisans eğitimleri alan Tolga Ağar, Marinalar Komitesi Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Hong Kong Türk İş Adamları Topluluğu Başkanlığı, Deniz Ticaret Odası üyeliği ile kurucu üyesi olduğu Elazığ Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu üyelikleri bulunan Ağar, 2018’de AKP’den Elazığ milletvekili seçildi. 

3) Metin Külünk

Peker yayımladığı altıncı videoda bir milletvekilinin ricasıyla Hürriyet’e baskın yaptığını iddia etmişti. Daha sonra ise BirGün’de yer alan bir haberde Peker’e istekte bulunan kişinin AKP Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) Üyesi ve eski İstanbul Milletvekili Metin Külünk olduğu ileri sürülmüştü. Süleyman Soylu da 20 Mayıs 2021’de TRT Haber’e konuk olduğu yayında bir siyasetçinin Peker’den aylık 10 bin dolar aldığını iddia etmişti. Yine iddialara göre bu isim Metin Külünk’tü.

2020 yılında Külünk’ün çalışanları Soylu’ya yakınlığıyla bilinen Milli Beka Hareketi Derneği’ni basmış;  derneğin başkanı Murat Şahin, Külünk’ün Soylu’ya yönelik eleştirilerine karşı Soylu’nun yanında yer aldıkları için bu saldırının hedefi olduklarını iddia etmişti. 

Peker bir videosunda kendisinin hemşerisi (Rizeli) olan bir AKP MKYK üyesi ve milletvekilinin ricası üzerine eski AKP milletvekili ve iş insanı Feyzi İşbaşaran’ın kemiklerini kırdırdığını açıklamıştı. Külünk’ün Rizeli olması ve Peker’in “Onu da pasifize etmişlerdi, şimdi tekrardan MKYK’ya aldılar” ifadesinden dolayı ricada bulunan kişinin o olduğu iddia edilmişti. 

Metin Külünk kimdir?

Siyasi hayatına Milli Selamet Partisi’nde başlayan Külünk, 1990-1995 yılları arasında İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) komitelerinde görev yaptı. 1993-1995 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde dış ticaret dersleri verdi. 24, 25 ve 26. dönemde AKP milletvekilliği yapan Külünk 2018 seçimlerinde aday gösterilmedi. Ancak 2021 yılında yenilenen AKP MKYK’sına tekrar seçildi. 

4) Zehra Taşkesenlioğlu

Peker, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kardeşi AKP Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’nun Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sineren’den sorunlarının çözümü için 12 milyon Türk Lirası rüşvet istediğini iddia etmişti.

Sineren’in bu ödemeleri yapmayı reddettiğini belirten Peker; Sineren’in önce o dönem seçim kampanyasıyla meşgul olan Zehra Taşkesenlioğlu’yla görüştüğünü, daha sonra Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun Sineren’e ulaşarak bir danışmanlık şirketinde bir araya geldiklerini ileri sürmüştü.

Peker daha sonra Zehra Taşkesenlioğlu’nun elinde bıçak olduğu görülen bir video paylaştı. Peker’in iddiasına göre Taşkesenlioğlu’nun eşi Ünsal Ban, öldürüleceğini düşünüyor. Taşkesenlioğlu videoda, “Siz para çalacaksınız siz para yapacaksınız ben ise rezilliğini yaşayacağım öyle mi?” diyor.

Peker’in Taşkesenlioğlu hakkında farklı iddiaları da var: 

%90’ı AK Parti Erzurum milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na %10 ise Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman’a ait olan Maya Eğitim Danışmanlık şirketi var. Bu şirket abisinin SPK Başkanı olduğu dönemde halka arz danışmanlığını yaptığını web sayfası üzerinden duyurmuş (rüşvet toplama yani).

Bu şirketin başka bir rezilliği, o tarihlerde AK Parti’de olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer AK Parti belediyelerine iş yapmışlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu yazıları ihbar kabul edip, inceleme yapıp, savcılığa suç duyurusunda bulunma zorunluluğu vardır. Ancak rezillikler burada da bitmiyor ki. Çaldıkları yetmezmiş gibi devlete de vergi vermemek için hileler yapıyorlar.

Şirketleri olan Maya Eğitim Danışmanlık şirketine bir demirci firmasından 1,5 milyon TL’lik hayali fatura kestiriyorlar. Ancak böyle bir durum hayatın olağan akışına aykırı olduğu için maliye hemen müdahale ediyor. Ancak sizin de takdir edeceğiniz üzere bu durum da sümen altı edilmiş şekilde bekletiliyor (Yüce Allah gözünüzü doyursun).”

Zehra Taşkesenlioğlu kimdir?

1995 yılında Refah Partisi’nde Erzurum Kadın Kolları başkanlığı yapan Taşkesenlioğlu, 2015 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi listesinden Erzurum milletvekili seçildi ve o tarihten beri de milletvekilliğine devam ediyor. Taşkesenlioğlu iyi düzeyde İngilizce, Fransızca ve Swahili dili biliyor. Twitter üzerinden tanıştığı Prof. Dr. Ünsal Ban ile 28 Nisan 2019’da evlendiği düğüne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Başbakan Binali Yıldırım da katılmıştı. 

5) Serkan Taranoğlu

Peker, Mine Tozlu Sineren’den 12 milyon Türk Lirası rüşvet istendiğini ancak Sineren’in ödemek istemediğini ileri sürmüş ve bunun üzerine Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun devreye girdiğini iddia etmişti. Peker, Taranoğlu’nun sermaye artırımı işlemi için 200 bin liralık bir ödeme talebinde bulunduğunu daha sonra Sineren’i TOBB üyesi ve eski Kıyı Koruma Genel Müdürü Salih Orakcı’ya yönlendirdiğini öne sürmüştü. Peker, Orakcı’nın Sineren’in şirketlerinden birinde ortaklık istediğini ve iki araba parası aldığını iddia etmişti.

Peker ayrıca, Taranoğlu’nun bir kasetinin de olduğunu öne sürmüş ve “(…) Bunun üzerine hırsız danışman @serkantaranoglu ‘Benim kasetim var, bunu Tayyip Beyin önüne koyacaklar, lütfen yardım et’  diyince İbrahim Bey de ne kaseti diye soruyor. Bir karı koca bunun yanına gelmiş. Meğer bunların amacı @serkantaranoglu na tuzak kurmakmış. Bu hırsız danışman sadece hırsız da değil. Irz düşmanı şerefsiz adamın karısıyla yatıyor. Gerçi kadının kocası da ayrı bir deyyusu ekber. Kocası da bunları kayda alıyor (Bak vallahi diyorum)” demişti.

Serkan Taranoğlu kimdir?

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi mezunu olan Taranoğlu 1997 yılından 2004 yılına kadar başbakanlık danışmanlığı yaptı. Taranoğlu’nun özgeçmişinde özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, Türkiye Taekwondo Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Gübre Sanayi A.Ş. Denetim Kurulu Üyeliği, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Danışmanlığı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Danışmanlığı, Türkiye Kürek Federasyonu Asbaşkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı gibi sayısız görev bulunuyor. Taranoğlu, 2019 yılında çıkan bir kararnameyle cumhurbaşkanlığı danışmanlığına atandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.