Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti eğitim politikasını açıkladı: Öğretmen mülakatları ve YÖK kalkacak, özgür üniversite gelecek, fırsat eşitliği sağlanacak

İYİ Parti eğitim politikaları ve projelerini, bugün (31 Ağustos) Ankara’da yaptığı toplantı ile duyurdu. “İYİ Eğitimle, Özgür ve Yenilikçi Birey, Çoğulcu ve Katılımcı Toplum” sloganlarıyla duyurulan eğitim projelerinde, mevcut durumdaki sorunlar ve İYİ Parti’nin getirdiği çözüm önerileri paylaşıldı. Akşener, konuşmasında “fırsat eşitliğini” vurguladı ve partisinin eğitim ilkelerini açıkladı. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in açış konuşmasını yaptığı toplantıda, programa ilişkin sunumu partinin eğitim politikaları başkanı Sevinç Atabay yaptı. “İYİ Eğitimle, Özgür ve Yenilikçi Birey, Çoğulcu ve Katılımcı Toplum” sloganlarıyla duyurulan eğitim projelerinde, mevcut durumdaki sorunlar ve İYİ Parti’nin getirdiği çözüm önerileri paylaşıldı. Bursa Öğretmen Lisesi mezunu olduğunu söyleyen Akşener, aldıkları eğitimi şöyle anlattı:

Bilir misiniz doğum stajı yaptık tam bir ay. Acil durum için enjektörle iğne yapmayı, çocuklara dair ilaçları öğrendik. Köy ve şehir stajı yaptık. Dikiş dikmeyi, mandolin çalmayı öğrendik. Bütün bunlar Türkiye’nin geleceği olan o çocukların Türkiye’nin demokrasisine, adaletine, ekonomisine, bilimine nasıl yön vereceklerinin öğrenildiği bir eğitimdi.”

“İşçisin sen işçi kal”

Gördükleri eğitimin, ülkenin kalkınma modeli olduğunu belirten Akşener, eğitime olan güvenin kasıtlı olarak ortadan kaldırıldığını belirterek şunları söyledi:

“Kimse bu kadar ahmak olamaz. Bu kadar bilimden uzak, bu kadar sürekli değişen, dijital dünyanın değer setleriyle yeni bir kurgulamaya gitmek gerekirken, bambaşka, parası olanın çocuğunu okuttuğu, parası olmayanın çocuklarının ‘İşçisin sen işçi kal, köylüsün sen köylü kal’ mantığına mahkum edildiği bir eğitim düzeniyle karşı karşıyayız.”

Fırsat eşitliğini eğitimle sağlarsınız”

Akşener, her ile açılan üniversitelerin “işsizliği dört yıl ötelemeye yaradığını” vurgularken eğitim programlarıyla ilgili önerilere açık olduklarını, geribildirimleri beklediklerini söyledi ve şöyle konuştu:

“Fırsat eşitliklerini eğitim yoluyla sağlarsınız. ‘Özel okul olmasın’ diye bir bakış açım yoktur ama ‘sadece özel okulda iyi eğitim alınır’ anlayışının kabul görmesi ve insanların ilkokul çocuklarını özel okullarda okutmak mecburiyetinde kalması, imtihanlara, sınavlara duyulan güvensizliğin arşa çıkması gibi konular, Türkiye’deki gençlerin, burada mühendis olmasına rağmen yurtdışında garson olarak çalışmayı tercih etmesine sebep oluyor. Eğitimin böyle de bir sonucu var.” 

“Birinci ilke liyakatlı yönetim”

Birinci ilkelerini, hukukun üstünlüğünü esas alan liyakat ve veri tabanlı bir yönetim olarak açıklayan İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay, okul yöneticilerinin yaklaşık yüzde 75’inin sadece bir sendikaya üye olduğunu söyledi ve Bakanlık ve okul yöneticilerinin seçimi ve atanmasında, liyakat, objektiflik ve hesap verebilirliğin esas alınacağını belirtti.

“Eğitim harcamalarında KDV kaldırılacak”

İYİ Parti Eğitim Politikaları Başkanı Sevinç Atabay sunumunda sorunları açıklayıp, çözüm önerilerini sıraladı. Türkiye’de eğitim süresi ortalama 7,8 yıl, G7 ülkelerinde 12,9 yıl olduğunu söyleyen Atabay, dördüncü sınıf öğrencilerinin yüzde 40’ının, sekizinci sınıf öğrencilerinin yüzde 46’sının okula aç ve yorgun gittiğini belirtti. Eğitim harcamalarına aile katkısı Türkiye’de yüzde 20 iken, OECD ortalamasının yüzde 9 olduğunu ve bütçeden eğitime ayrılan payın yetersizliğine dikkat çeken Atabay, eğitim harcamalarında KDV’yi kaldıracaklarını söyledi.

Öğrencilere destek kartı

Anaokulu, ilkokul ve ortaöğretim öğrencileri için “Okullu Kart”, lise ve üniversite öğrencileri için “Genç Kart” ve 25-64 yaş arası hayat boyu öğrenme kursiyerleri için “Hayat Kart” projelerini açıklayan Atabay, kitap ve kırtasiye harcamaları için belirlenen miktarın Okullu Kart’a yükleneceğini, bu kartla müze ve ören yerlerine ücretsiz giriş, devlet tiyatrolarında iki oyunu ücretsiz izleme imkânı olacağını söyledi. Projeye göre, Okullu Kart’a okullar açık olduğu sürece ücretsiz internet ve kara, deniz ile hava yolu ulaşım ücretlerinde KDV istisnası sağlanacak. Bunlara ek olarak, Genç Kart ve Hayat Kart’ta şehir içi ulaşım desteğiyle, belediyeye ait toplu taşıma araçlarında günlük iki ücretsiz biniş sağlanacak.

“Mülakat kaldırılacak”

Atanamayan öğretmenler sorunu hakkında konuşan Atabay, İYİ Parti projesine göre mülakat uygulamasının kaldırılacağını, sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasına son verilerek bütün öğretmenlerin kadrolu olacağını ve 250 bin öğretmen ataması yapılacağını söyledi. 

İYİ Parti, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu da “sorun” olarak görüyor ve kanuna karşılık, meslekteki çalışma süresini esas alan, sınav merkezli olmayan bir mesleki gelişim programı sunuyor. 

“100 çocuktan 22’si öğrenme yoksulu” 

Her 100 çocuktan 22’sinin “öğrenme yoksulu” (10 yaşında olup basit bir metni anlayamayan çocuklar) olduğu belirtilen programın dördüncü ilkesi, potansiyelini gerçekleştiren, motivasyonu yüksek ve geleceğe umutla bakan öğrenciler yetiştirmek olarak açıklandı. 4+4+4 eğitim sisteminin çocuk işçiliğini artırdığı da vurgulanarak, bir yıl zorunlu okul öncesi, beş yıl ilkokul eğitimine geçileceği, köy okullarının açılması, LGS’nin kaldırılması planları paylaşıldı. 

“YÖK kalkacak, üniversiteler kendi rektörünü seçecek”

Üniversitelere ve yükseköğretime geniş yer verilen programda, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) yerine Yükseköğretim Planlama Kurulu (YPK) kurulacağı, üniversitelerin mali ve akademik özerkliğinin sağlanacağını, her üniversitenin kendi rektörünü seçeceği belirtildi.

Öğrencilerin barınma sorununa dikkat çeken Atabay, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (YURT-KUR), “Yükseköğretim Kredi ve Burslar Kurumu” olarak yeniden yapılandırılacağını, yurtların üniversitelere devredileceğini, ihtiyacı olan tüm üniversite öğrencilerine kredi ve burs verileceğini söyledi. 

“Hayat boyu öğrenme”

İYİ Parti’nin eğitim programının son ilkesi “bireyin ve toplumun sürekli gelişimini destekleyen hayat boyu öğrenme” çalışmaları oldu. Bu programla halk eğitim merkezlerinin yeniden düzenleneceği, becerilerin sertifikasyon ve belgelendirilmesi için standartlar oluşturulacağı belirtildi.

“Öğretmenlerin bu kadar itilip kakıldığı bir dönem yaşamadık”

Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akşener, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın dün (30 Ağustos) Ankara’da yapmak istediği yürüyüşe polis müdahalesi hakkında “Öğretmenlerin bu kadar itilip kakıldığı hiçbir dönem yaşamadık. Hak aramaya gayret eden bir öğretmen grubuna, kantarın topuzunu kaçırdığınız bir tutumu son derece yanlış buluyorum” dedi.

https://twitter.com/medyascope/status/1564984091769962497?s=20&t=q7fzFRX-VJvk5F9rKaG4Nw

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.