Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asistan hekimler eylemde: “Sağlık Bakanlığı ayrımcılığa son vermezse iş bırakacağız”

Üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler, Türkiye’nin dört bir yanında eylem yaptı. Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nin üniversite hastanelerinde çalışan hekimleri kapsamadığına dikkat çeken asistan hekimler, 15 Eylül’e kadar tatmin edici düzenlemeler yapılmazsa ve uygulamalarda ayrımcılık son bulmazsa Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakacaklarını duyurdu.

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yaptığı eylemler sonucu Sağlık Bakanlığı 12 Ağustos’ta Ek Ödeme Yönetmeliği yayımlamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ödemelerle ilgili yetkiyi il sağlık müdürlüklerinden alarak kendinde topladığı yönetmelikle birlikte, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 14 Mart’ta duyurduğu “Ek ödemeler aile hekimlerini de kapsayacak” sözü tutulmazken üniversitede çalışan hekimler ve sağlık çalışanları kapsam dışı bırakılmıştı. Üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler, yönetmeliği protesto etmek için  bir çok ilde eylem yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulunan hekimler, gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda 15 Eylül’de iş bırakacaklarını duyurdu.

Asistan hekimler, Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, İstanbul’da Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi tıp fakültelerinde, Tekirdağ Namık Kemal Tıp Fakültesi’nde eylem yaptı.Tüm illerde 12:30’da aynı açıklamayı okuyan hekimler Ek Ödeme Yönetmeliği’nin üniversite bünyesindeki asistan hekimleri kapsamamasına tepki göstererek Sağlık Bakanlığı’ndan “Eşit işe eşit ücret” talebinde bulundu. 

Bakanlığın uygulamaları eşitsizlik yaratıyor

Yapılan açıklamada, yönetmeliğin “reform” olarak adlandırılmasına karşın hekimlerin iş hayatında karşılaştığı problemlerin çözümünde yetersiz olduğu vurgulandı. Hekimler, yönetmeliğin, farklı kadrolar, branşlar ve hastaneler arasında gelir eşitsizliği yarattığını hatırlatarak şunlara dikkat çekti:

“Belirsiz vaatler ve bekleme süreci reva görülmüştür”

“İtirazlarımız sonucunda Yükseköğretim Kurumu’nun bir çalışma başlattığı ilan edilmiş fakat hala net bir tarih ilan edilmemiş, aylardır bekleyen bizlere yine belirsiz vaatler ve bekleme süreci reva görülmüştür. Mevcut durum sonucunda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimler ile üniversite hastanelerinde çalışan hekimler arasında, aynı işi yapmalarına rağmen, 2 kattan daha fazla gelir farkı oluşmuştur.”

“Sigortasız çalışıyoruz”

“Branşları ve hekimleri yarışa sokup kârlılık üzerinden ödeme yapan bu sistem yerine gerçek anlamıyla performansa dayalı olmayan bir sistem talep ediyoruz. Sürekli görmezden gelinen, sesleri duyulmak istenmeyen yabancı uyruklu asistan hekim kadrolarında çalışmakta olan meslektaşlarımız bütün iyileştirilmelerden muaf tutulmakta, asgari ücretin altında bir maaş almakta, birçoğu sigortasız çalışmaktadır. Gelecekte meslektaşlarımız olacak intörn hekimlerimize bir söz verilmiş, aylar geçmiş, verilen söz tutulmamıştır. İntörn hekimlerimize söz verildiği tarihten itibaren kapsayacak şekilde haklarının verilmesini talep ediyoruz.”

“Prim vermeyeceğiz”

“Aylardır müjde şeklinde duyurulan iyileştirmelerin hayata geçirilmesi konusunda hala tatmin edici uygulamalar yapılmamıştır. Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmamış, güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları oluşturulmamış, özlük haklarımızda yeterli iyileştirmeler yapılmamıştır. Gelinen noktada; asistan hekimler olarak 36 saat mesaiye, beş dakikada hasta bakma dayatmasına, yoğun çalışma koşulları sebebiyle tıpta uzmanlık eğitimine ayrılan sürelerin yetersizliğine, sağlık çalışanlarına yönelik devam eden şiddete karşı ortak mücadele ederken hak ettiğimiz gelir talebimize cevap olduğunu iddia eden yeni yönetmelikle hekimlerin bölünme çabasına prim vermeyeceğimizi bildiririz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.