Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asistan hekimler soruyor: “Çalışma koşullarımızın düzeltilmesi için daha kaç meslektaşımız ölmeli?”

Asistan hekim Rümeysa Berin Şen’in 36 saat süren nöbetinin ardından geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirmesi sağlık emekçilerinin çalışma koşullarını bir kez daha tartışmaya açtı. Asistan hekimlerin uykusuz, yorgun geçen gecenin ardından polikliniklerde 100’e yakın hastayı muayene ettiğini, gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata girdiğini dile getiren hekimler, “Artık çok yorulduk. Eve dönüş yolu bizim için kaygılıdır. Eve varmak bizim için artık mahcubiyettir. Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor” diye sordu.

Asistan hekimler iş bıraktı

Asistan hekimler, Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen’in 36 saatlik nöbetin ardından evine dönerken trafik kazasında yaşamını yitirmesi üzerine iş bıraktı. Ankara Şehir Hastanesi önünde Ankara Tabip Odası (ATO) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Asistan Hekim Kolu tarafından yapılan eyleme, meslek odası temsilcileri ve milletvekilleri de katıldı.

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım: “Ölümlerin sebebi sağlıkta dönüşümü hayata geçirmek isteyenlerdir”

Eylemde konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, “Bu ölümlerin sebebi sağlıkta dönüşümü hayata geçirmek isteyenlerdir. Sağlık emekçilerinin yaşadığı mobbing, fazla çalışma ve ağır koşullar sorunları artırmıştır. Bunu kendilerine iletiyoruz ama bunu anlamıyorlar. Beş dakikada randevu sistemiyle asistan arkadaşlarımız 150 hastaya bakıp arkasından nöbet tuttuğunda hallerini düşünün” diye konuştu.

“Daha fazla can yitirmek istemiyoruz”

Hekimlerin ağır baskı altında çalıştığına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir de “Artık buna bir son verilmesi gerekiyor. AKP, sağlık politikaları halk sağlığına zararlı olduğu kadar sağlık çalışanı sağlığı için de tehlikeli ve zararlıdır. Arkadaşlarımızı fıçı nöbetlerine mecbur bırakan sağlık idarecilerine de sesleniyorum. Daha fazla can yitirmek istemiyoruz. Asistanların daha olgun, iyi koşullarda çalışmaları için her şeyin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

“Bu politikalar beşli çeteye para aktarma anlayışı”

Hekimlere destek veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habib Eksik de hekim ölümlerinin Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin sonucu olduğuna dikkat çekti. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanması ve tüm siyasi partilerin konuyla ilgili çalışmalarda bulunması gerektiğini vurgulayan Eksik, “Bu politikalar, bazı firmalara beşli çeteye para aktarma anlayışı olmasaydı sağlık emekçilerinin özlük hakları daha iyi durumda olacaktı” diye konuştu.

“Nöbet sistemi devam ettiği sürece Rümeysa ne ilk ne de son olacak”

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise hekimlerin çalışma koşulları sebebiyle yurtdışına göç ettiğine dikkat çekti. “Nöbet sistemi devam ettiği sürece Rümeysa ne ilk ne de son olacak” diyen Taşcıer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir asistan arkadaşımın, ‘Yaptığımız işin sorumluluğunu biliyoruz ve vicdani yük taşıyoruz. 36 saat çok ağır olsa bile insan sağlığı için dayanmak zorundayız. İnsan sağlığı için mücadele ediyoruz’ sözü beni çok etkiledi. Ama bu koşullar sürdürülebilir koşullar değil.”

“Bu kaza değil cinayet”

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da asistan hekimlere destek veren milletvekilleri arasındaydı. Uzun saatler süren uykusuzluğun etkilerinin alkollü olmaya eşdeğer olduğunu söyleyen Arık, “ Bu arkadaşlarımız 36 saat çalışıyor. Ameliyat yapıyor, polikliniğe gidiyor, serviste hasta takip ediyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu kaza değil cinayet” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.