Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyeti İBB’den alınarak Hazine’ye devredildi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 3 Eylül’de İstanbul Boğazı’nda kameraların karşısına geçerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, tam 7 milyar Türk lirası (TL) değerindeki Hatice ve Fehime Sultan yalılarına “el konulmak istendiğini” belirtti. Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu toplantısı bugün 14.00’te İstanbul Valiliği’nde yapıldı. Komisyon, Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyetini İBB’den alarak Hazine’ye devretti.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tartışmalarla ilgili geçtiğimiz cumartesi günü açıklamalarda bulunmuştu. Süreci anlatan İmamoğlu, 2009 yılında İstanbul Valisi Muammer Güler’in imzası İstanbul İl Özel İdaresi ile birlikte THY–Do & Co arasında restore edilerek otel olarak işletilmesi için 25 yıllık kiralama sözleşmesi imzalandığını söyledi. İmamoğlu, daha sonra 25 senelik sürenin 31 yıla çıkarıldığını, 2014 yılında İl Özel İdarelerinin kapatılmasıyla valiliğin “Devir Paylaştırma Komisyonu” kararı ile yalıların mülkiyetlerinin 8 Ağustos 2014’de dönemin AKP’li İBB yönetimine devredildiğini anlattı: 

“Burada devirden önce turizm alanı olan, otel fonksiyonuna dönüştürülen ve yapının, projenin o şekilde tariflendiği bir süreç sonrasında, bu yapılar, yine otel iken, turizm alanında bulunurken İBB’ye, İl Özel İdaresi tarafından devrediliyor. Yani burası bir turizm alanı, bir otel binası ve bu şekilde işletilmek üzere kiraya verilmiş bir yapı iken, bir sözleşme yapılmış iken, yine 2014 yılında, kanunun verdiği yetkiyle kurulan komisyon tarafından İl Özel İdare’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapının mülkiyeti geçiyor. Burası 2012 yılında bitirilmesi beklenen ve istenen bir proje. Protokol bu şekilde. Sözleşmenin ikinci ve dokuzuncu maddeleri, şartnamedeki ilgili maddelerde açık olarak üç yıl içerisinde bitirilip, başlaması gereken restorasyon süreci tamamlanmış olması gerekirken, ne yazık ki 13 yıldır burası -herhangi bir bitişi bırakın- durdurulmuş, yanlış imalatların olduğu, sıkıntılı bir sürecin içerisine dahil olmuştur.” 

THY’den cevap

İmamoğlu’nun açıklamasının ardından THY’den cevap gecikmedi. İmamoğlu’nun “Üç yıl içinde restore edilecekti, 13 yıldır bitirilemedi” iddiasını doğrulayan THY, açıklamada, “2009 yılındaki kira sözleşmesine göre, yanmış ve yer yer yıkılmış vaziyetteki tarihi yalıların restorasyonunun 3 yıl içinde bitirilmesi ve işletmeye açılması gerektiği doğrudur. Ancak, otel olarak turizme kazandırılacak tarihi yalıların ihtiyacını karşılayacak otopark kapasitesi bulunmadığı için yalıların altına, deniz seviyesinin de altında ve İstanbul Boğazı’nın hemen yanında bir yer altı otoparkı yapılması İBB tarafından talep edilmiş, böylesine zor ve maliyetli bir iş, mülk sahibi kamu otoritesi tarafından şirketimize yüklenmiş, 25 yıllık kira süresinin 31 yıla çıkartılması karşılığında şirketimiz bu büyük yükün de altına girmiştir. Dolayısıyla, üç yıl içinde hizmete açma yükümlülüğü ortadan kalkmıştır” ifadelerine yer verdi. 

İBB tam kadro yalılarda

Dün (4 Eylül) İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Genel Sekreter Yardımcıları Arif Gürkan Alpay, Buğra Gökçe, Mahir Polat, Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, Boğaziçi İmar Şube Müdürü Elçin Karaoğlu, Emlak Yönetimi Dairesi Başkanı Kağan Sürmegöz İBB’nin mülkiyetindeki Fehime Sultan ve Hatice Sultan Yalılarını yerinde görmek istedi ve yalıya gitti. İBB Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı ve CHP İBB Meclis üyesi ve İBB Başkan Vekili Ülkü Sakalar da heyete destek verdi. Yalıların önüne gelen heyeti THY’nin güvenlik görevlileri karşıladı. Güvenlik görevlileri Beşiktaş Kaymakamlığı’nın kararını gerekçe göstererek heyeti içeri almadı. İBB yetkilileri duruma karşı tutanak tuttu.

Karara itiraz

Yalıların İBB mülkiyetinden alınmasının gündemde olduğu ‘Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’ toplantısı saat 14.00’te İstanbul Valiliği’nde yapıldı. Komisyon, Fehime Sultan ve Hatice Sultan yalılarının mülkiyetini İBB’den alarak Hazine’ye devretti. İBB, kararın iptali için bugün Bölge İdare Mahkemesi’ne başvuracak.

Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. İmamoğlu şunları söyledi: “Bugün İBB’nin milyarlarca lira değerindeki 2 mülküne daha merkezi idare tarafından el konuldu. Hem hukuk nezdinde iflas etmiş bir dayatma, hem de halk nezdinde iflas etmiş bir yönetim anlayışı ile bir kez daha muhattap olduk. Hukuki olarak sonuna kadar konunun takipçisiyiz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.