Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu: “Hatice ve Fehime Sultan yalılarına el konulmak isteniyor”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Boğazı’nda kameraların karşısına geçerek İBB’nin iki değerli gayrimenkulü Hatice ve Fehime Sultan yalılarına el konulmak istendiğini açıkladı.

İmamoğlu, bugün (3 Eylül) İstanbul Boğazı’nda kameraların karşısına geçerek basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. “Bir engelleme girişimi daha” diyerek konuşmasına başlayan İmamoğlu, Birinci Boğaz Köprüsü’nün yanında bulunan Hatice ve Fehime Sultan yalılarına el konulmak istendiğini açıkladı. 

“7 milyon liralık yapı terk edilmiş durumda”

İmamoğlu, söz konusu yalıların restore edilerek işletilmesi için 2009 yılında THY DO&CO ile bir sözleşme imzalandığını belirterek, daha sonra bu sözleşmenin 31 yıla uzatıldığını söyledi. İl özel idarelerinin kapatılması ile bu yapıların İBB’ye devredildiğini vurgulayan İmamoğlu sürecin devamını şöyle anlattı:

“Burası 2012 yılında bitirilmesi istenen bir proje. Ancak burası 13 yıldır bırakın bitirilmeyi, durdurulmuş, yanlış imalatların olduğu sıkıntılı bir sürecin içerisine dahil olmuştur. Biz, İstanbul halkına ait her yapıya sahip çıktığımız gibi terk edilmiş ve hiçbir şekilde ilgilenilmemiş bu yapılara sahip çıkan bir yönetim olduk, inşaatın sürdürülmediğini gördük. Tüm uyarılarımıza rağmen de faaliyetler devam ettirilmedi. Yaptığımız bağımsız değerleme firmaların çalışmalarında buraların minimum 7 milyon lira civarında bir değere sahip olduğunu gördük. Dolayısıyla biz bunu bir şirketin insafına terk edemezdik. Arkadaşlarım bir bilirkişi süreci başlattılar. Bu rapor doğrultusunda da sözleşmeyi feshettiler. Çünkü binamız gerçekten çürümeye terk edilmişti. Artık binanın üzerinde bitkiler ağaçlar büyümekte. Yapı gerçekten sahipsiz.”

“İBB mülk sahibi olarak binalara alınmıyor”

İmamoğlu, binayı koruma altına almak istemelerine ve sözleşmenin feshedilmesine rağmen, kolluk güçlerinin kendilerinin bu yapılara girişini engellediğini belirtti. İBB’nin mülk sahibi olarak binaya alınmamasının suç olduğunun altını çizen İmamoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 

“Her defasında kolluk kuvvetleri belediye çalışanlarımızın binaya girişini güç kullanırcasına engelledi. Bu süreçlerin tamamı tutanaklarda var. Mayıstan bu yana kaymakamlığın hukuksuz yazısı ile bu alana girişimiz, ne yazık ki kamu gücü kullanılarak engellenmiştir. Bu bir suçtur. Aralıktan bu yana resmen gözümüzün önünde işgale uğramış zarara uğratılan binamıza, İBB mülk sahibi olarak alınmıyor. Ne içeri girebiliyoruz, ne binayı teslim alabiliyoruz. Ardı ardına açtığımız davalar da ne yazık ki bekletiliyor, yargıda hüküm verilmiyor.”

“Yapılara el koymak istiyorlar”

İmamoğlu, karşılarına çıkan engellerin sadece koluk güçleri olmadığının altını çizdi. İBB’nin bu iki yapıyı korumak için harekete geçmesinden sonra,  yapıların ellerinden alınmak istendiğini vurgulayan İmamoğlu, “trajikomik sebeplerle” yapılara el konmak istendiğini vurguladı:

“Son olarak valilik tarafından İBB’ye yazı yazılıyor. Bu komik tiyatro Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda başlıyor. Yazının gerekçesi o kadar komik ki, efendim geçmişte burası İBB’ye devredilmiş ama aslında burası bir okulmuş. Diyor ki, ‘Taşınmazların vasfı ve üzerinde kamu hizmetleri dikkate alınarak ilgili idarelere devrinin amaçlandığı; okul, cami, karakol binası gibi binaların belediyeler tarafından tescilinin mümkün olmadığı’ yani biz bunu belediyeden alacağız konunun ilgili birimine devredeceğiz! Tam bir komedya. Milletin aklıyla dalga geçme.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.