Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (133): Kur’an tilavetinden Hayrünnisa Gül’ün ayakkabılarına – Kraliçe Elizabeth’in Türkiye ile ilgili beş hatırası

İngiltere’nin en uzun, dünyanın ise ikinci en uzun süre tahtta kalan monarkı Kraliçe II. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Elizabeth’in Türkiye ziyaretlerinden Türk yöneticilerin İngiltere ziyaretlerine, Türkiye ile ilgili beş hatırasını sizler için derledik.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth dün (8 Eylül) 96 yaşında hayatını kaybetti. İngiltere’nin en uzun tahtta kalan hükümdarı Kraliçe Elizabeth, doktorların sağlığı hakkında kaygılanmasının ardından İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde tıbbi gözetim altına alınmıştı. Elizabeth’in ölümünün ardından Galler Prensi Charles, İngiltere’nin yeni kralı oldu.

Görev süresi boyunca 110’dan fazla ülkeyi ziyaret eden Kraliçe II. Elizabeth, tahttaki 70 yılında iki kez Türkiye’ye geldi. 1971 ve 2008’de Türkiye’ye resmî ziyaretler düzenleyen Kraliçe, Ankara, İstanbul, İzmir, Kuşadası ve Bursa’yı gezdi.

5. Bursa’da Kur’an tilaveti

12 Mayıs 2008’de Türkiye’ye ikinci kez gelen Kraliçe II. Elizabeth, Bursa’daki Yeşil Camii’nde Kur’an tilaveti dinlemek istemişti. 

İlber Ortaylı ve Kraliçe Elizabeth

Ziyarette Kraliçe Elizabeth’e rehberlik yapan tarihçi İlber Ortaylı yıllar sonra katıldığı bir programda, Kur’an-ı Kerim’i okuması için Yeşil Camii’nin imamı yerine bir akademisyen seçildiğini ve bu akademisyenin de kötü okuduğunu belirtmiş; Kraliçe’ye ayıp edildiğini söylemişti. O gün Kur’an’ı okuyan Prof. Dr. Mehmet Emin Ay ise surelerin anlamlarının açıklanabilmesi için İngilizce bilen birinin tercih edildiğini, kendisinin Kuran’ı Itri makamında doğru biçimde okuduğunu savunmuştu. 

Kraliçe, ziyareti esnasında İslami kurallara uygun olarak başörtüsü takmış ve camiye çorapla girmişti

4. Bayraklı modeller

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ile Bursa’da bir defileyi izleyen Kraliçe, üzerinde Türkiye ve Birleşik Krallık bayrakları bulunan elbiseleri giyen modellerle tanışmıştı.

3. Zarif bir atlayış

Türkiye’ye ilk resmî ziyaretini 1971 yılında gerçekleştiren Kraliçe Elizabeth’in Kraliyet Yatı Britannia’dan İstanbul’a ayak basarken atlayışı kameralara böyle yansımıştı.

2. Hakan Şükür ve Erdoğan’ın şutu

Kraliçe, 2008’deki dört günlük resmî ziyaretinin İstanbul ayağında eski Galatasaraylı futbolcu ve FETÖ firarisi Hakan Şükür tarafından verilen futbol dersine katılmış, burada çocuklara futbolla alakalı hediyeler vermişti.

Kraliçe, çocukların kendi bulunduğu yere doğru top atmasıyla yana doğru hamle yapmış, çocuklar ise dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şutuyla toplarını geri almıştı.

1.Hayrünnisa Gül’ün topukluları

Kraliçe Elizabeth’in Türkiye’yle ilgili bir diğer hatırası ise 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün Birleşik Krallık ziyaretinden. Kraliçe, Hayrünnisa Gül’ün oldukça yüksek topuklu ayakkabılarından gözlerini alamamıştı. 

First Lady Gül’ün giydiği ayakkabılar yalnızca Kraliçe’nin değil İngiliz basınının da dikkatini çekmişti. Gül’ün ayakkabıları hakkında “Kraliçe Türkiye Cumhurbaşkanı’nı ağırladı, ancak tüm gözler eşinin ayakkabıları üzerinde”, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın eşi saraya killer topuklularla geldi, kraliçe gözlerini alamadı” ve “Merdiven çıkarken zorlanabilir” gibi manşetler atılmıştı.

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.