Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kral III. Charles ilk kez halka seslendi, anayasal prensiplere bağlı kalma ve ömür boyu hizmet sözü verdi

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in hayatını kaybetmesinin ardından tahta geçen İngiltere Kralı III. Charles, ilk kez ulusa seslendi. Birleşik Krallık halkına ömür boyu hizmet edeceği belirten ve bu konuda söz veren Kral Charles, “Annemin hatırasına ve hizmete adanmış hayatına saygılarımı sunuyorum” dedi.

Kral III. Charles, Buckingham Sarayı’ndan Birleşik Krallık halkına seslendiği konuşmasında, 96 yaşında hayatını kaybeden annesi Kraliçe II. Elizabeth’in hayatı boyunca kendisine ve tüm ailesine ilham verdiğinden söz etti. Elizabeth’in hayatının “iyi yaşanmış bir hayat” olduğunu belirten Kral Charles, tahtta kaldığı 70 yıl boyunca hayatını halkların hizmetine adamaya söz verdiğinin altını çizdi:

“Annem, Kraliçe Elizabeth olarak pek çok ulusun halkına hizmet ettiği 70 yıllık süre zarfında hayatını hakların hizmetine adamaya söz vermişti. Bu, bir vaatten fazlaydı. Kraliçe’nin tüm hayatını tanımlayan derin bir kişisel bağlılıktı. O, İngiltere’ye bağlılığından asla vazgeçmedi.”

“Annemin anısını saygıyla anıyorum” diyerek sözlerine devam eden Kral Charles, 70 yıllık süre zarfında İngiltere toplumunun birçok farklı kültür ve inancın toplumu haline geldiğini vurguladı. Değerlerinin değişmediğinin ve bu değerlerin sabit kalması gerektiğinin altını çizen Kral, İngiltere’nin tarihine, özgürlüklerine, geleneklerine ve anayasal prensiplere bağlı kalacağının sözünü verdi:

“Kraliçe’nin kendisinin de sarsılmaz bir şekilde bağlı olduğu gibi ben de Tanrı’nın bana bahşettiği kalan zamanımda, ulusumuzun kalbinde yer alan anayasal prensiplere bağlı olacağım sözünü veriyorum.”

“İngiltere’nin neresinde ya da dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, kimliğiniz ve inançlarınız ne olursa olsun, tıpkı tüm hayatım boyunca olduğu gibi, size sadık bir şekilde hizmet etme, sadakat, saygı ve sevgi gösterme gayreti içinde olacağım.”

“Eşim Camilla’nın yardımına güveniyorum”

17 yıldır evli olduğu eşi Camilla’nın da Konsort Kraliçe olarak hizmet etmeye başlayacağını söyleyen Kral, “Bu, aynı zamanda ailem için de bir değişim vakti. Sevgili eşim Camilla’nın sevgi dolu yardımına güveniyorum. Kendisi kamu hizmetinin takdiri olarak Konsort Kraliçe oluyor. Bu göreve bağlı kalacağına yürekten inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kral, büyük oğlu William’ın da Galler Prensi olacağını açıkladı. Küçük oğlu Prens Harry ve eşi Meghan’dan da bahseden Kral, “Yurtdışında hayatlarını devam ettiren Prens Harry ve Meghan’a da sevgilerimi gönderiyorum” dedi.

“Tanrı Kral’ı korusun” sözleriyle karşılanmıştı

İskoçya’dan Londra’ya dönen ve direkt Buckingham Sarayı’na giden Kral Charles, kendisini bekleyen vatandaşların “Tanrı Kral’ı korusun” sözleriyle karşılanmıştı. Charles’ın ünvanının yarın TSİ 12:00’de yapılacak tören ile resmiyet kazanması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.