Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kraliyet tahtının en uzun süre bekleyen varisiydi: İngiltere’nin yeni kralı III. Charles kimdir?

İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan Kraliçesi II. Elizabeth, 96 yaşında hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinin ardından en büyük oğlu ve tahtın varisi Prens Charles, İngiltere’nin yeni kralı oldu. Sizler için İngiltere’nin yeni kralı III. Charles’ın hayatını derledik. 

İngiltere’nin en uzun tahtta kalan hükümdarı Kraliçe Elizabeth, dün (8 Eylül) 96 yaşında hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinin ardından İngiltere tarihi boyunca tahtı en uzun süre bekleyen varis Prens Charles, 73 yaşında İngiltere Kralı oldu.

Elizabeth’in popüler ve halk tarafından sevilen imajına karşı Charles’ın ise toplumdaki imajı Prenses Diana ve ikinci evliliği Camilla ile sarsıntıya uğradı. Elizabeth’in yaşadığı dönemlerde Kraliyet Ailesine karşı uzun süredir devam eden ırkçılık iddiaları da dahil olmak üzere ailenin itibarı zedelenmiş ve ailedeki ilişkiler gerilmişti. Charles’ın ise ileri yaşına ve imajındaki sarsıntılara rağmen ailesinin itibarını tekrardan artırması gerekiyor.

Charles’ın yarın resmen kral ilan edilmesi bekleniyor

İngiltere’de kralın veya kraliçenin ölümünün hemen ardından varis tahta oturuyor ve yeni hükümdar oluyor. Böylece Charles, annesi Elizabeth’in ölümünün hemen ardından İngiltere’nin yeni kralı oldu. Charles’ın eşi Camilla ise Konsort Kraliçe olacak. Konsort Kraliçe, kralın eşine verilen unvandır.

Charles’ın, yarın (10 Eylül) resmen Kral ilan edilmesi bekleniyor. Ancak taç giyme töreni için büyük bir hazırlık yapıldığından, söz konusu törenin çok daha sonra olabileceği belirtiliyor.

Kraliçe Elizabeth de 1952’de tahta çıkmasına rağmen taç giyme töreni 1953’te gerçekleşmişti.

İngiltere’de taç giyme töreni, Kraliyet düğünlerinin aksine bir devlet törenidir. Hükümet, taç giyme töreni için hazineden para harcar ve konuk listelerini belirler.

İngiltere halkını ikiye bölen hükümdar

Charles’ı sevmeyenler, yeni kralı hükûmranlık konusunda donanımsız, zayıf, kibirli ve müdahaleci olarak tanımlıyor. Bitkilerle konuşması ve mimariye olan özel ilgisi nedeniyle sıkça alay konusu olan Charles, Prenses Diana ile evliliğindeki başarısızlığı ve ikinci evliliği konusunda da eleştiriliyor.

Charles’ı destekleyenler ise Charles’ın yaptığı işlerin çarpıtıldığını ve iklim krizi konusunda Charles’ın çağın ötesinde olduğunu söylüyorlar. Ayrıca Charles’ın Prince’s Trust Hayır Kurumu’nun kurulmasından bugüne kadar 1 milyondan fazla işsiz ve dezavantajlı gence yardım ettiğini ileri sürerek Charles’ın düşünceli biri olduğunu belirtiyorlar.

İlk üniversite diploması alan varis

Elizabeth’in en büyük oğlu Charles, 14 Kasım 1948’de Buckingham Sarayı’nda dünyaya geldi. Charles üç yaşındayken annesi Elizabeth, İngiltere Kraliçesi oldu. Kendisinden önceki varislerin aldığı eğitim geleneğini bozarak, özel hocalardan eğitim almak yerine Batı Londra’daki Hill House Okulu’na gitti. Oradan sonra da babası Philip’in de okuduğu Berkshire’daki Cheam Okulu’na gitti.

Daha sonra, yine Philip’in de okuduğu İskoçya’daki yatılı okul Gordonstoun’a gönderildi. Charles, orada geçirdiği zamanı “cehennem” olarak tanımlıyor. Yine kraliyet geleneğini bozarak arkeoloji ve sosyal ile fiziksel antropoloji okumak için Cambridge’deki Trinity College’a gitti ancak daha sonra bölüm değiştirerek tarih okumaya karar verdi.

Eğitimi sırasında Charles, 1969’da görkemli bir törenle Galler Prensi unvanı aldı. Galler Prensi Charles, bir yıl sonra da mezun olarak diploma alan ilk varis oldu.

Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde ve Kraliyet Donanması’nda hizmet verdi

Genç bir prensken sportif bir varis imajı veren Charles, kayak, sörf ve tüplü dalış yapmayı seviyordu. 

Üniversite eğitimlerini tamamlayan Charles, önce Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde ve daha sonra da Kraliyet Donanması’nda hizmet verdi. 1976’da Donanma’dan ayrıldığında, varis için açık bir anayasal iş olmadığı için kamusal yaşamda rol aradı. Toplumda ve siyasi arenada görünen bir yüz haline geldi.

Çalkantılı bir ilişki: Prenses Diana ve Prens Charles

Charles, 1977’de soylu bir İngiliz ailesine mensup olan Diana Spencer ile tanıştı. Charles ve Diana, 29 Temmuz 1981’de görkemli bir evlilik töreniyle hayatlarını birleştirdi. Evliliklerinin hemen ardından sırasıyla oğulları William 1982’de ve Harry 1984’te doğdu.

Evliliklerinde dışarıdan her şey normal görünse de aile içinde bir karışıklık olduğu seziliyordu. 1992’de dönemin İngiltere Başbakanı John Major çiftin ayrıldığını duyurdu. 1993 yılında, Camilla-gate olarak bilinen bir skandal gerçekleşti. İngiliz basını, Prens Charles’ın, 1989’da Diana ile evliyken Camilla ile gece geç saatlerde yaptığı telefon görüşmelerinin dökümünü yayınladı. 

Diana, bir televizyon röportajında “Bu evlilikte üçümüz vardı, bu yüzden biraz kalabalıktı” diyerek evliliklerinin yürümemesini Camilla’ya bağlıyordu. Charles ise “evlilikleri, geri dönüşü olmayan bir şekilde bozulana kadar” Diana’ya sadık kaldığını söyledi.

Çift, çalkantılı dönem sonrasında 1996’da boşandı. Diana, 1997’de Paris’te bir araba kazasında hayatını kaybedince Charles’a ve Camilla’ya güven azaldı.

Uzun süre popülaritesi düşen Charles’ın güveni ilerleyen yıllarda toparlandı. Sessiz bir evlilikle Charles, 2005’te hayatını Camilla’yla birleştirdi.

Medyayla olan ilişkisi çalkantılı

Charles, hayatı boyunca paparazzileri küçümsediğini hiç gizlemedi. 1994’te yaptığı bir röportajda Charles, “Gerçekten performans gösteren bir maymun olmakta pek iyi değilim. Sanırım oldukça özel bir insanım. Gösteri yapmamı istediklerinde bir çeşit performans göstermeye hazır değilim” demişti.

Charles’ın, 2005’te bir kayak tatilinde yaptığı görüşmesinde medyada çalışanları “kanlı insanlar” olarak adlandırdığı ve BBC’nin kraliyet muhabiri için “Bu adama dayanamıyorum. O çok korkunç” dediği duyuldu.

Medya, Charles’ın özel hayatına odaklanmak isterken Charles sosyal ve manevi konular hakkında konuşmak istedi. Fikirlerini söylemekten hiç çekinmeyen bir varis olan Charles, tarım ve organik ürün konusundaki ilgisini sürekli kamuoyunun önünde paylaştı. Biyografi yazarı Tom Bower, Charles’ın çevre konularına bağlı olduğunu ancak  leştiriye tahammül edemediğini belirtiyor.

Balık tutmak ve sulu boya yapmak hobileri arasında

Kraliyet görevinden uzakta kaldığında Charles annesi gibi Kraliyet Ailesi’nin İskoç evlerinin vahşi arazilerinde yürüyüş yaparak ve balık tutarak geçiriyor. Burada sulu boya yaptığı da biliniyor.

Charles’a yakın olanlardan isimlerden bazıları onun kibar ve çalışkan olduğunu söylüyor. Charles’ı sevenler de sevmeyenler de Charles’ın çoğu gün gece yarısına kadar gazetelerle ilgilendiğini ve göreve olan bağlılığının yüksek olduğundan söz ediyor.

Kaynak: Reuters, BBC, Time

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.