Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı: “Ebubekir Şahin, kurulun yetkisini kanunsuzca gaspetti”

İstanbul’da 18 Eylül’de düzenlenecek LGBTİ+ karşıtı “Büyük Aile Buluşması” isimli mitinge çağrı yapan video, RTÜK’ün internet sitesindeki kamu spotları başlığı altında yer aldı. CHP kontenjanından seçilen RTÜK Üyesi İlhan Taşcı konuyla ilgili Medyascope’a konuştu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet sitesindeki “Öncelikli Yayınlar ve Kamu Spotları” bölümünde, Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin hazırladığı, Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu imzası taşıyan ve LGBTİ+’ları hedef alan bir video yer aldı.  

18 Eylül’de İstanbul’da yapılacak “Büyük Aile Buluşması” isimli LGBTİ+ karşıtı mitinge çağrı yapılan videoda “Cinsiyetsizleştirmek, insan neslini azaltmak, aile kurumunu yok etmek isteyen küresel ve emperyalist lobilere dur demek istiyorsan, ailemizi, çocuklarımızı ve gelecek nesillerimizi korumak için büyük aile buluşmamıza sen de katıl” ifadelerine yer verildi.

RTÜK’ün internet sitesinde yayımlanan Kamu Spotları Yönergesi’nde kamu spotu şöyle tanımlanıyor:

“Kamu kurum ve kuruluşları ile dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan veya hazırlatılan ve Üst Kurul tarafından yayınlanmasında kamu yararı olduğuna karar verilen bilgilendirici ve eğitici nitelikteki film ve sesler ile alt bantları…”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, bahsi geçen videonun RTÜK tarafından kamu spotu olarak paylaşılmasını, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle dört soruluk bir soru önergesi vererek Meclis gündemine taşıdı.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, kişisel Twitter hesabından spotla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Konuyla ilgili Medyascope’a konuşan Taşcı, videonun internet sitesinde yayınlanma sürecindeki usulsüzlükleri vurgulayarak, “Kamu spotlarının, yayıncıların görebileceği şekilde spotlar sistemine yüklenmesi için bu spotun üst kurulda görüşülmesi ve onaylandıktan sonra sisteme girilmesi gerekir ancak LGBTI+ karşıtı miting çağrısı içeren spotun dosyası üst kurulda görüşülmedi, tartışılmadı hatta gündeme dahi getirilmedi. Bu yetki üst kurula aittir. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, keyfi ve şahsi talimatıyla bu spotun sisteme girilmesini sağlamış ve üst kurulun yetkisini kanunsuzca gaspetmiştir” dedi. 

Taşcı, sözlerine şöyle devam etti: 

“Kamu güvenliği açısından aciliyet oluşturan durumlar olabilir. Başkan, üst kurulun acilen toplanamayacağı durumlarda sisteme girilecek spotlara karar verme yetkisine sahip. Salgın döneminde Sağlık Bakanlığı’nın spotları bu yetki kullanılarak yayınlandı. LGBTİ+ karşıtı, içeriğinde nefret barındıran, toplumun bir kesimini başka bir kesimine karşı düşmanlaştırıcı içeriği olan bir miting çağrısını, bir gece yarısı sisteme sokmaktaki kamu yararı nedir? Kurul üyeleri olarak spotun dosyasını görmediğimiz için bahsedilen mitingin içeriğini, söz konusu derneğin yasal süreçlerini tamamlayıp tamamlamadığını, valilik izninin alınıp alınmadığını, gerekli güvenlik tedbirlerinin kolluk kuvvetleri tarafından alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Kurulun planlanan bir sonraki toplantı tarihi 14 Eylül. Bahsedilen mitingin planlanan tarihi ise 18 Eylül. Bahsi geçen derneğin nasıl bir ayrıcalığı vardır ki kurulun görüşebileceği zamanı varken hiç görüşülmeden bu spot sisteme yüklenebilir? Bu bir yetki gaspıdır ve hukuk tanımamazlık halidir.”

Videonun içeriğinde ayrıştırıcı, düşmanlaştırıcı ve toplumun belli kesimlerini açıkça hedef haline getiren görüntüler olduğunu belirten Taşcı, “Kim oldukları ve amaçlarının ne olduğu bilinmeyen bir derneğin, kimler tarafından motive edilerek böyle bir etkinliği düzenledikleri bilinmezken RTÜK Başkanı kendi şahsi kararıyla bu spotu sisteme yükleyebiliyorsa, oluşabilecek tüm olumsuzlukların da sorumluluğunu üstlenmiş demektir” diye konuştu.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise söz konusu spot ile ilgili kişisel Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: 

Mitingin düzenleyicisi olan Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kürşat Mican, hakkındaki iddialarla ilgili Medyascope’a açıklama yaptı. Videoda herhangi bir nefret suçu işlendiğini düşünmediğini söyleyen Mican, “Spotun yayınlanması, RTÜK’e yapılan yasal başvuru sonucu oldu. İçeriğinde herhangi bir nefret suçu bulunmuyor” diye konuştu. Mican, 2017’de İstanbul Karaköy’deki Neve Şalom Sinagoğu’na saldırdığı için bir yıl hapis cezası aldığı iddiasını doğrulayarak, davanın Yargıtay’a intikal ettiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.