Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sayılarla Kraliçe Elizabeth’in hayatı

Dün akşam saatlerinde hayatını kaybeden Kraliçe II. Elizabeth, yaşadığı 96 yıllık hayatında onlarca savaşa şahit oldu. 100’den fazla ülkeyi ziyaret eden Elizabeth’in yaşadığı dönemde 14 Amerikan başkanı, yedi papa değişti. İşte sayılarla Kraliçe Elizabeth’in hayatı.

  • İngiltere’ye 15 başbakan atadı

96 yaşında vefat eden Kraliçe II. Elizabeth toplam 15 İngiltere başbakanı atadı. Tahta oturduğu zaman başbakanlık görevini yürüten kişi 1874 doğumlu Winston Churchill’di. Kraliçe’nin atadığı ilk başbakan Anthony Eden ise görevine 1955’te başladı. Kraliçe Elizabeth son olarak Churchill’den 101 yıl sonra doğan Liz Truss’a ölümünden iki gün önce hükümeti kurma görevi verdi. 

Lizz Truss ve Kraliçe Elizabeth
  • 12 büyük savaş gördü

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin ardından geçen yaklaşık 100 yıllık süreçte dünya siyasi tarihinde oldukça büyük değişimler yaşandı. Kraliçe Elizabeth doğduktan sonra yaşanan ilk büyük savaş İspanya iç savaşıydı. 1936’da başlayan savaş, 1939’da faşist diktatör General Franco’nun zaferiyle sonuçlanmıştı. Hemen ardından ise İkinci Dünya Savaşı başladı. Yaklaşık altı sene süren savaşta Birleşik Krallık savaştan galip çıkan ittifakın içinde yer alıyordu. Ancak pek çok tarihçiye göre bu savaşın ardından ülkeler arasındaki güç dengesinde büyük değişimler meydana geldi ve dünyanın en güçlü ülkesi olarak nitelenen İngiltere’nin yerini Amerika Birleşik Devletleri (ABD) aldı.

Mısır’ın işgali

Kraliçe tahta çıktıktan sonra gördüğü ilk büyük savaş ise Süveyş krizi sonrası Mısır’ın işgal edilmesiydi. Mısır lideri Cemal Abdulnasır’ın Süveyş Kanalı’nı millileştirmesinin ardından Fransa ve İngiltere orduları 1956’da Mısır’ı işgal etti. 1963’te ise ABD ordusu komünizmin Asya’ya yayılacağı “korkusunu” bahane ederek Vietnam’ı işgal etmek için harekete geçti. Yaklaşık 10 sene süren savaşta ABD ordusu çok sayıda savaş suçu işledi.

1969’da Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’tan ayrılmasını savunan İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) silahlı eylemlere başladı. 1979 yılında ise Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Afganistan’ı işgal etti. Elizabeth zamanında İngiltere’nin dahil olduğu bir başka savaş ise Falkland’in işgaliydi. 2 Nisan 1982’de Arjantin kontrolündeki Falkland’e saldıran İngiltere, Güney Georgia adalarını ele geçirdi. 

2000’li yıllar

Elizabeth 2000’li yıllardaki savaşlara da şahit oldu. 2001 yılında ABD Afganistan’ı işgal etti. 2003 yılında ise ABD ve Birleşik Krallık öncülüğündeki koalisyon güçleri Irak’ı işgal etti. Yüzlerce savaş suçunun işlendiği işgal sonrası ülkenin o dönemki devlet başkanı Saddam Hüseyin iktidardan indirildi ve ülkenin politik yapısı değiştirildi. 2017’de dönemin başbakanı Tony Blair’in ve hükümetinin 2003 Irak Savaşı döneminde aldığı kararları inceleyen en kapsamlı raporun yazarı Sir John Chilcot, BBC’ye konuşmuş ve Blair için “Ülkeyi Irak Savaşı’na dahil etme kararı ile ilgili olarak halka doğruyu söylemedi” demişti.

2010’ların başında ise Arap Baharı başladı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da patlak veren halk hareketlerinin ardından pek çok ülkede iç savaş başladı. En kanlılarından biri Ekim 2011’de hayatını kaybeden Muammer Kaddafi’nin yönettiği Libya’da yaşandı. En uzunu ise Suriye’de yaklaşık 11 sene devam eden ve bitme noktasına yaklaşan iç savaş. Kraliçe’nin tanık olduğu son büyük savaş ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali. 

  • 14 Amerikan başkanı gördü, 13’üyle tanıştı

Kraliçe’nin tahtta geçirdiği 69 yılda 14 ABD başkanı görev yaptı. Bu başkanların 13’ü ile yüz yüze tanışan Elizabeth, yalnızca 1963-65 yılları arasında görev alan Lyndon Johnson ile tanışmadı.

  • Yedi papa eskitti

Kraliçe’nin tahtta geçirdiği süre boyunca yedi papa değişti. Kraliçe yedi papanın beşiyle tanıştı.

  • 69 Noel konuşması yaptı

69 Noel konuşması yapan Kraliçe Elizabeth, tahtta kaldığı süre boyunca dört binden fazla Meclis kararı onayladı.

  • Pasaportu bulunmayan Kraliçe toplam 117 ülkeyi ziyaret etti. En çok ziyaret ettiği ülke ise Kanada.
  • 30’dan fazla Corgi cinsi köpeği, 100’den fazla atı vardı.
  • 200’den fazla portresi yapıldı.
  • İlk e-mailini 1976’da gönderdi.
  • İlk tweet’ini 2014’te attı.
  • İngiltere’de ehliyetsiz araç kullanılmasına izin verilen tek kişi de Kraliçe Elizabeth’ti.
  • Servetinin de 500 milyon dolardan fazla olduğu belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.