Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilim insanları, ağlayan bebeği susturabilecek en iyi yöntemi buldu

Bilim insanları, ağlayan bebeği susturabilmek için en iyi yöntemi bulmak amacıyla yaptıkları araştırmada en iyi sonuca ulaştıklarını söylüyorlar. Current Biology’de yayımlanan araştırmaya göre, ağlayan bir bebeğin kucağa alınarak beş dakika yürütmek ve ardından sekiz dakika oturarak kucakta bekletmek bebeği susturmak için en iyi yöntem.

Current Biology’de yayımlanan araştırmaya göre bebeği yürüyerek etrafta beş dakika dolaştırmak ve daha sonra oturarak sekiz dakika daha tutmak ağlayan bir bebeği susturmak için en etkili yöntem olabilir. Ancak bulguların yeni araştırmalarla sınanması gerekiyor.

Bu yöntem, hayatta kalma içgüdüsü sebebiyle evrimleşmiş olabilir

Aynı zamanda araştırma, kedi, köpek, fare ve sincap gibi altricial memelileri de inceledi. Bu araştırma, yavruların anneleri tarafından taşındıkları zaman daha sakin tepkiler gösterdiğini ortaya koyuyor. Hayvanların yakın tehditten kaçarken yavrularını da taşıdığını ve yavruların hayatta kalma oranlarında artış görüldüğünü belirten bilim insanları, taşıma etkisi adı verdikleri bu stratejinin insanlar için de bu yönde evrimleşmiş olabileceğini düşünüyor.

Araştırmacılar, çocuğu otururken tutan, karyolaya koyan, yürürken tutan ve bebek arabası veya benzeri bir yerde sallayan ebeveynleri kayda alarak bu araştırmayı gerçekleştirdi. Bebeklerin hareket halindeyken ağlamalarının azaldığını gözlemleyen bilim insanları, bebeklerin yatağa konur konmaz tekrardan ağlamaya başladıklarını belirtti.

Bilim insanları, bebekleri neyin uyandırdığını bulmak için kalp monitörü verilerini de araştırdı. Veriler, bebeklerin kalp atışlarının ebeveynle fiziksel temas kesildiğinde onları uyandıracak kadar yükseldiğini ortaya koydu.

Bulguların, yeni birçok araştırmayla sınanması gerekiyor

Bilim insanları, bu araştırmanın keşif amaçlı olduğunu ve üzerine yapılacak birçok yeni araştırmayla sınanması gerektiğini de özellikle belirtiyor. Trento Üniversitesi’nde gelişim psikolojisi profesörü ve makalenin ortak yazarı Gianluca Esposito, araştırma hakkında şunları söyledi:

“Bebekler çok farklı nedenlerle uykusuz geceler geçirebilir. Bebeğin karnı ağrıyorsa bu stratejinin pek işe yarayacağını sanmıyorum. Ne yazık ki, birçok ebeveynin hâlâ uykusuz geceler geçireceğini düşünüyorum. Bu ebeveyn olmanın bir parçası.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.