Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Musa Anter cinayeti davası, 30 yıllık zamanaşımı süresinden bir gün sonraya ertelendi

Musa Anter cinayeti duruşması zamanaşımından sonraya ertelendi. Musa Anter cinayetinin de dahil edildiği JİTEM ana davası duruşması, zamanaşımına beş gün kala bugün (15 Eylül) Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, “insanlığa karşı işlenen suçlarda zamanaşımına uğramanın olamayacağına” ilişkin talebi 21 Eylül’de yapılacak duruşmada değerlendirmeye karar verdi. 

Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de öldürülen Ape Musa (Musa Amca) lakaplı gazeteci-yazar, aydın Musa Anter’in, Jandarma İstihbarat Terörle Mücadele (JİTEM) ana davası ile birleştirilen dosyası bugün (15 Eylül) Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ve İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı ve Anter’in avukatı Öztürk Türkdoğan, duruşmada yaptığı savunmada, “insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımına uğramanın olmayacağını” söyledi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan’ın akıbetinin İsveç devletine sorulmasına, yakalanmayan sanıkların aranmasının devamına, Hamit Yıldırım’ın adli kontrol kararının sürmesine karar verdi. Mahkeme, Anter’in öldürülmesinin “insanlığa karşı işlenen suç olduğu için zaman aşımı olmayacağına yönelik itirazların bir sonraki celsede değerlendirilmesi” yönünde karar verirken, duruşma 21 Eylül Çarşamba gününe ertelendi. 

“Biz hakikatin ne olduğunu öğrenmek istiyoruz”

Türkdoğan, davada yaptığı savunmada, “Bu davalar zor açtırıldı ama şimdi de zaman aşımı sorunu ile karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Zaman aşımı uygulanmamalı. Mahkemenin böyle bir düşüncesi varsa vazgeçmenizi talep ediyorum. Biz hakikatin ne olduğunu öğrenmek istiyoruz. Hakikat açığa çıkmadan çeşitli usul hükümlerini anayasaya uymayan şekilde yorumlamanın yeni ihlaller yaratacağını düşünüyorum. Bu duruma düşmemek gerekir” diye konuştu.

“30 yıldır ifadesi alınması gerekenler çeşitli bahanelerle bulunamadı”

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ise duruşmanın ardından, “Bu davanın başladığı günden bu güne çok zorluklar yaşadık. Dava süreci hukuksuzluklarla dolu. Dava, zaman aşımı tehlikesiyle karşı karşıya. İnsanlığa karşı işlenmiş suçlarda zaman aşımı olmaz. 30 yıldır ifadesi alınması gerekenler çeşitli bahanelerle bulunamadı, ifadesi alınmadı. Hukuk, insan hakları ihlal ediliyor. Ama bizler bu davanın peşini asla bırakmayacağız. Biz olmasak da bizden sonraki nesil bırakmayacak” açıklamasını yaptı. 

“Nasıl oluyor da iki ülke işlem yapamıyor”

Davanın ardından İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde davanın seyrine ilişkin açıklama yapıldı ve İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı, avukat Öztürk Türkdoğan şunları söyledi:

“Maalesef mahkeme niyetini açığa çıkardı. Zaman aşımı konusunda önümüzdeki celse karar vereceğini belirtti, ara kararına yazdı. Bu dava üç iddianamenin birleşmesinden ibaret. Daha önce birleşme taleplerinin kabul edilmesini reddetmişti. Daha önce zaman aşımından dolayı ayırma kararı veremeyeceğini söylemişti. Aygan’ın ifadesi hala alınamıyorsa cezasızlıkla karşı karşıya olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Nasıl oluyor da iki ülke, iki günde yapabileceği işlemi yapmıyor.”

“Bir çok dava Musa Anter davasına bağlı”

Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ise “Devletin içinde bir yapılanma var. Bu yapılanma açıkça karşı fikirdeki insanları ortadan kaldırmaya yeminli bir yapı. Mahkemede taleplerimizi yineledik. Aygan’ın bir hafta içinde o sorulara cevap vermesi gerçekleşebilir. İsmini sayamayacağım kadar çok insanın davasının açıklığa kavuşması, Musa Anter davasının açığa çıkması ile bağlantılı” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.