Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze töreni: Kimler davetli? Kimler değil?

96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in cenaze töreni yarın(19 Eylül) gerçekleştirilecek. İskoçya’daki Balmoral Sarayı’nda hayatını kaybeden Kraliçe’nin cenaze törenine kimler katılacak? Hangi dünya liderleri davetli, hangileri değil? İşte bilmeniz gerekenler.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenazesi 14 Eylül’de Buckingham Sarayı’ndan törenle uğurlandıktan sonra Westminster Salonu’nda katafalka konuldu ve halkın ziyaretine açıldı. Halk yarına kadar Kraliçe’nin tabutunu ziyaret edebilecek. Daha sonra Kraliçe’nin tabutu Westminster Kilisesi’ne getirilecek. Westminster’daki törenin ardından tabut, önce Wellington Arch’a daha sonra ise Windsor Kalesi’ne götürülecek. Cenaze aracı naaşı Windsor’daki St. George Şapeli’ne nakledecek ve Kraliçe’nin defin işlemi burada düzenlenecek.

“Özel uçak kullanmayın”

BBC’nin haberine göre Kraliçe’nin cenaze törenine 500 devlet ve hükümet başkanı davet edildi. Törene katılmak isteyen liderlerden özel uçak kullanmamaları ve ticari uçakla Londra’ya gelmeleri istendi. Öte yandan liderlerin ülkelerine ait resmî araçları kullanmayacağı ve cenaze töreninin düzenleneceği Westminster Kilisesi’ne hep beraber otobüsle götürüleceği bildirildi.

Dünyanın dört bir yanından liderler, pazartesi günkü törende kraliyet ailesine eşlik edecek. Peki kraliyet ailesi hangi liderleri davet etti, kimleri etmedi? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törene katılacak mı?

Avrupa’daki kraliyet ailelerinin mensupları ve Kraliçe II. Elizabeth ile kan bağı olan kraliyet ailesi üyeleri törene katılacak. Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde, Hollanda Kralı Willem-Alexander, eşi Kraliçe Maxima ve annesi eski Hollanda Kraliçesi Prenses Beatrix, İspanya Kralı Felipe ve Kraliçe Letizia ile Norveç, İsveç, Danimarka ve Monako kraliyet aileleri de daveti kabul etti.

Hollanda Kralı Willem-Alexander ve eşi Kraliçe Maxima, Kraliçe II. Elizabeth ile birlikte.

Beyaz Saray, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden’ın Kraliçe’nin cenaze törenine katılacağını açıklamıştı. İngiliz basınında çıkan son haberlere göre Biden ailesi, liderlerden istenen şartlardan muaf tutuldu. Böylece Biden çifti diğer ülkelerin liderleri gibi otobüsle değil, özel zırhlı aracıyla Londra’ya gelecek.

Joe ve Jill Biden

Öte yandan eski ABD başkanlarının törene katılması beklenmiyor. Fakat bazı eski Amerikan başkanlarının, özellikle de Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın, “özel davetiye” ile cenazeye katılması söz konusu. 1977 ila 1981 arasında Amerikan başkanı olarak görev yapan Jimmy Carter’ın ofisi ise Politico’ya verdiği demeçte, kendilerine herhangi bir davetiye gönderilmediğini söyledi.

Justin Trudeau ve Kraliçe Elizabeth

İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) ülkelerinden Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau törene katılacak. Öte yandan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ve Sri Lanka Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe’nin de daveti kabul ettiği bildirildi. Hindistan’ı da Devlet Başkanı Droupadi Murmu temsil edecek.

Daveti kabul ettiği belirtilen diğer devlet ve hükümet başkanları ise şöyle:

  • İrlanda Başbakanı Michael Martin
  • Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier
  • İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella
  • Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen
  • Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel
  • Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol
  • Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro
  • Japonya İmparatoru Naruhito
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
  • İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog

İngiliz basınında çıkan haberlere göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de cenaze törenine katılması için bir davetiye aldı. Fakat hükümetten paylaşılan açıklamaya göre törene Şi’nin yerine temsilcisi Wang Kishan katılacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Rusya’nın ülkesine saldırısı nedeniyle törene katılmayacak.

Kimler davetli değil?

BBC’den James Landale’nin haberine göre İngiltere’nin diplomatik ilişki kurmadığı Suriye, Venezüela ve Afganistan’dan yetkililer törene davet edilmedi. Öte yandan Myanmar’dan da bir yetkiliye de davette bulunulmadı. İngiltere, askeri darbenin ardından Myanmar’daki diplomatik varlığını da önemli ölçüde azaltmıştı.

Törene davet edilmeyenler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko da bulunuyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Londra ile Moskova arasındaki ilişkiler de dibe vurmuştu. Putin’in bir sözcüsü de Rusya liderinin Kraliçe’nin cenazesine katılmayı düşünmediğini söylemişti.

Putin ve Kraliçe II. Elizabeth

Moskova, Putin’in törene davet edilmemesine sert tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Putin’in çağrılmamasına dair yaptığı açıklamada, “Putin’in davet edilmemesi Kraliçe’nin anısına hakaret ve oldukça ahlaksız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan katılacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kraliçe II. Elizabeth’in vefatının ardından yaptığı açıklamada programına uygun olması halinde cenaze törenine katılmak istediğini söylemişti. Dün konuya dair bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türkiye’yi temsilen ben katılacağım” dedi.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.