Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kraliçe II. Elizabeth’in cenaze töreni: Takvim nasıl işleyecek, 19 Eylül’e kadar neler olacak?

96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in cenaze töreni 19 Eylül’de gerçekleştirilecek. İskoçya’daki Balmoral Sarayı’nda hayatını kaybeden Kraliçe’nin cenaze töreni nasıl işleyecek? 19 Eylül’deki törene kadar neler olacak? İşte bilmeniz gerekenler.

Kraliçe II. Elizabeth’in Balmoral Sarayı’ndaki tabutu dün (11 Eylül) resmî törenle İskoçya’nın başkenti Edinburg’a getirildi. Altı saatlik bir yolculuğun ardından Edinburg’daki Hollyroodhouse Sarayı’na ulaşan Kraliçe’nin tabutu, bugün St. Giles Katedrali’nde katafaka konulacak ve yarın da Londra’ya götürülecek.

Londra’daki Westminster Hall’da katafalka konulacak Kraliçe’nin tabutu, daha sonra halkın ziyaretine de açılacak. 19 Eylül Pazartesi ise Kraliçe’nin tabutu cenaze töreni için Westminster Kilisesi’ne getirilecek. Tören alayı ile birlikte Kraliçe’nin tabutu önce Wellington Arch’a daha sonra da Windsor’a gidecek.

Katafalka konma töreni, hükümdarlar, kraliçeler ve bazı siyasi liderler için düzenlenen resmî bir tören. Katafalka konma son olarak 1965 yılında hayatını kaybeden eski İngiltere Başbakanı Winston Churchill için düzenlenmişti.

Peki cenaze törenine kadar gün gün neler yapılacak?

  • 12 Eylül Pazartesi

Elizabeth’in ölümünün ardından tahta çıkan Kral III. Charles, İngiltere Parlamentosu’nu ziyaret edecek ve taziyeleri toplayacak. Ardından Kral III. Charles, Konsort Kraliçe Camilla ile birlikte İskoçya, Kuzey İrlanda, Galler ve İngiltere’yi kapsayan gezisinin ilk ayağı olan Edinburg’a gidecek.

Kraliçe’nin tabutu ise bugün öğleden sonra tören alayı eşliğinde St. Giles Katedrali’ne götürülecek ve naaşı katafalka konulacak. Kraliçe’yi görmek isteyen halk, burada 24 saat boyunca ziyaret edebilecek.

Gece saatlerinde de Kral Charles ve Kraliyet Ailesi üyeleri St. Giles Katedrali’ndeki gece ayinine katılacak.

  • 13 Eylül Salı

Kraliçe’nin kızı Prenses Anne, annesinin cenazesinin St. Giles Katedrali’nden alınıp Edinburg Havalimanı’na kadar götürülmesi sürecine eşlik edecek. Kraliçe’nin tabutu burada Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçağa bindirilecek ve uçak Londra’ya gidecek. Kraliçe’nin tabutu ilk olarak İngiliz hükümdarlığının resmî konutu Buckingham Sarayı’na getirilecek.

Kral III. Charles ve Konsort Kraliçe Camilla da gün boyu Kuzey İrlanda’daki resmi ziyaretlerine devam edecek, Belfast’taki siyasi parti yetkilileri ile buluşacak. Akşam saatlerinde de çift Londra’ya geri dönecek.

  • 14 Eylül Çarşamba

Buckingham Sarayı’nda bulunan Kraliçe’nin naaşı öğleden sonra tören alayı eşliğinde Westminser Hall’a götürülecek. Kraliyet Atlı Topçu Birliği tarafından top arabası üzerinde taşınacak Kraliçe’nin tabutuna Kraliyet Ailesi üyeleri de eşlik edecek. Kraliyet bayrağına sarılan cenazeye Kral Charles önderlik edecek.

40 dakika sürmesi beklenen geçidi halk da yol boyunca izleyebilecek.

Westminster Hall’a getirilen naaş, asa, küre ve hükümdarlık tacı eşliğinde katafalka konulacak ve katafalkın dört bir yanı da Kraliyet askerleri tarafından korunacak. Cenazenin dört gün boyunca katafalkta kalması ve halkın da burayı ziyaret etmesi bekleniyor.

  • 15 Eylül Perşembe

Kraliçe’nin Westminster Hall’daki cenazesi 15 Eylül Perşembe günü halkın ziyaretine açılacak. Söz konusu ziyarete dair planlar daha sonra açıklanacak. Basında yer alan bilgilere göre yüzbinlerce insanın dört gün boyunca Westminster’a gelmesi ve Kraliçe’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

  • 16 Eylül Cuma

Kraliçe’nin naaşı katafalkta duracak ve halkın ziyaretine açık olacak.

  • 17 Eylül Cumartesi

Kraliçe’nin naaşı katafalkta duracak ve halkın ziyaretine açık olacak.

  • 18 Eylül Pazar

Kraliçe’nin naaşı katafalkta duracak ve halkın ziyaretine açık olacak.

  • 19 Eylül Pazartesi

Kraliçe’nin tabutu cenaze töreni için Westminster Kilisesi’ne getirilecek. 19 Eylül Pazartesi günü Birleşik Krallık’ta resmi tatil ilan edilecek. Westminster’daki törenin ardından tabut, önce Wellington Arch’a daha sonra ise Windsor Kalesi’ne götürülecek. Cenaze aracı naaşı Windstor’daki St. George Şapeli’ne nakledecek ve Kraliçe’nin defin işlemi burada düzenlenecek.

Cenaze törenine dünyanın dört bir yanından liderin de katılması bekleniyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın 19 Eylül’deki törene katılacağı açıklandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da daha önceki açıklamasında, programının elvermesi halinde Kraliçe’nin cenazesine katılacağını söylemişti.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.