Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İTÜ öğrencileri yurt ve yemekhane zamlarına karşı eylemde: “Enflasyonun faturasını bize kesemezler”

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) yemek ücretlerine, 18 Temmuz’da yapılan açıklamayla yüzde 150’ye varan zam yapıldı. Güz döneminin başlamasına kısa bir süre kala ise Altan Edige ve Ali İhsan Aldoğan yurtlarındaki oda kapasitelerinin artırıldığı ve yurt ücretlerine yüzde 50’ye varan zamlar yapıldığı açıklandı. Yaz dönemi boyunca zamları çeşitli etkinliklerle protesto eden öğrenciler, yeni dönemin ilk günü İTÜ Rektörlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına katılan öğrenciler Medyascope’a konuştu.

Üniversitelerin güz dönemlerinin başlamasıyla birlikte öğrencilerin beslenme ve barınma problemleri gün yüzüne çıkıyor. İTÜ, yemekhane ücretlerine, 18 Temmuz’da yaptığı açıklamayla yüzde 150’ye varan zam yaptı. Güz döneminin başlamasına kısa bir süre kala ise İTÜ’ye bağlı Altan Edige ve Ali İhsan Aldoğan Kız Öğrenci Yurtları’nın iki kişilik odalarının üç kişilik odalara dönüştürüldüğü ve yurt fiyatlarının tamamına zam yapıldığı duyuruldu. Öğrenciler kapasite artırımı ve zamlara karşı sosyal medyada tepki gösterdi.

Bugün (19 Eylül) güz döneminin başlamasıyla beraber organize olan öğrenciler, İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki Merkezi Derslik Binası önünde toplanarak rektörlük binasına yürüdü. Burada bir basın açıklaması gerçekleştiren öğrencilerin açıklaması şöyle:

“Rektörlük yaz döneminde, öğrencilerin yokluğunu fırsat bilip önce yemekhaneye akıl almaz zamlar yaptı, sonra yurt sorununu odalara fazladan yatak ve ranzalar ekleyerek çözmeye çalıştı. ‘Bu işler o kadar kolay değil’ demek için buradayız. Yaz aylarında burada olan arkadaşlarımızla söyledik, yeni döneme başlarken tekrar söylüyoruz: Zamları, sahte çözümleri kabul etmiyoruz. ‘Tüm kaynaklar öğrencilere’ diyoruz. Hakkımız olan kaliteli ve ulaşılabilir barınma ve beslenme, üniversite yönetimi tarafından sağlanmak zorunda. Ekonominin, enflasyonun faturasını bize kesemezler. Ekmeğimiz için yurdumuz için okulumuz için ayağa kalkıyoruz.”

İTÜ’de maden mühendisliği öğrencisi olan Ozan, yemek ücretlerinin açıklandığı 18 Temmuz’dan itibaren yaşanan süreci Medyascope’a anlattı. 

Yeni yemekhane ücretlerinin açıklanmasıyla organize olduklarını söyleyen Ozan, “Yeni yemekhane ücret listesinin yayınlandığı pazartesi günü Whatsapp grupları kurarak organize olduk. Üç-dört saat sonra yaklaşık 30 kişinin katılımıyla bir basın açıklaması yaptık. Yeni ücret listesinin açıklanmasını takip eden iki haftayı zamlara tepki verdiğimiz eylemlerle geçirdikten sonra 29 Temmuz’da öğrenci kulüpleri ve topluluklarıyla birlikte ‘Protest Fest’i düzenledik. Yeni dönemin başlamasıyla birlikte ‘buradayız’ demek için tekrar bir araya geldik” dedi.

Yemekhane zamlarının açıklanmasıyla birlikte bir hareketliliğin başladığını dile getiren Ozan, sözlerine şöyle devam etti:

“İTÜ Rektörlüğü yemek ücretlerine yaptığı zamları yetersiz görmüş olacak ki yurt sorununu iki kişilik odalara üç yatak atarak çözmeye çalıştı. Şu an İTÜ yurtlarında kalan arkadaşlarımız hücre denilebilecek odalarda konaklıyor. Yataklar dip dibe ve eşyaların konulacağı alanlar azalmış durumda. Yaz dönemi boyunca bütün zamlara karşı sürdürdüğümüz hareketlilik güz döneminde de devam edecek.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.