Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 yıl sonra bir İsrail başbakanı ile görüştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 77. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için gittiği Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde temaslarını sürdürüyor. BM’deki konuşmasının ardından diplomasi trafiğine devam eden Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile görüştü. Böylece Erdoğan, 14 yıl sonra ilk kez bir İsrail başbakanı ile görüşmüş oldu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum arasında İsrail Başbakanı Yair Lapid ile görüştü. New York’taki Türkevi binasında gerçekleştirilen görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan da katıldı.

İki ülke arasındaki ilişkiler 10 yılı aşkın bir süredir dibe vurmuştu. Fakat son dönemlerde Türk dış politikasında atılan adımlar İsrail ile ilişkileri de etkilemiş ve iki ülke 17 Ağustos’ta büyükelçilerin yeniden atanmasına karar verdiklerini açıklamıştı.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, Lapid’in Erdoğan’a kayıp ve rehin alınan İsraillilerin durumundan bahsettiği, İran ile ilgili endişelerini dile getirdiği ve Türkiye’ye daha önce paylaştıkları istihbarat bilgileri hakkında teşekkür ettiği belirtildi. Mayıs ve haziran aylarında Türkiye’deki İsrail vatandaşlarına suikast düzenleneceği yönünde bir istihbarat alındığı belirtilmiş ve söz konusu şüphelilerin yakalanması konusunda iki ülkenin istihbarat servisleri beraber çalışmaya başlamıştı. Daha sonra iki ülke arasındaki normalleşme süreci de hız kazanmıştı.

Erdoğan en son 2008 yılında bir İsrail başbakanı ile bir araya gelmişti.

Erdoğan İsrail yolcusu

New York’taki temaslarını sürdüren Erdoğan, geçtiğimiz gün Türkevi’nde Amerikan Yahudi Toplumu Çatı Kuruluşları’nın temsilcileri ile bir araya gelmişti. ABD merkezli Yahudi Telgraf Ajansı’nın (Jewish Telegraphic Agency) aktardığına göre Erdoğan bu toplantıda en kısa zamanda İsrail’i ziyaret etmek istediğini söylemişti. Söz konusu ziyaretin ne zaman düzenleneceğini söylemeyen Erdoğan, ayrıca antisemitizmi “insanlığa karşı suç” olarak tanımlamıştı.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi belli oldu

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılan adımların ardından İsrail, Ankara’daki maslahatgüzarı Irit Lillian’ı yeni Ankara Büyükelçisi olarak atadı. Lillian’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güven mektubunu sunması ve görevine başlaması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye’nin Tel Aviv’e atayacağı büyükelçinin çok yakında belli olacağını duyurmuştu. Diplomasi muhabirleri ile bir araya geldiği toplantıda konuşan Çavuşoğlu, büyükelçiler kararnamesinin hazır olduğunu ve çok yakında onaylanacağını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.