Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Üreticiler çiğ süt fiyatlarına tepki gösterdi: “Süt krizi, sadece sütçünün krizi değil”

Barış Yalınkılınç

Çiğ süt fiyatlarında artış bekleyen üreticiler, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) sadece soğutma ve nakliye fiyatlarının alıcıya yüklenmesi kararını protesto etti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, “Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önlemeye çalışmak, üretimin azalmasıyla birlikte, daha yüksek enflasyon olarak bize geri dönecektir” diye konuştu. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da meselenin “zam değil ete süte muhtaç olmama meselesi olduğunu” belirterek, “Bıçak kemiğe dayandı” dedi. 

Ulusal Süt Konseyi (USK), 15 Eylül 2022’de yaptığı toplantıda, brüt 7,5 lira olan çiğ sütün litre fiyatını, net 7,5 lira olarak güncellemişti. Toplantı öncesi üreticilerin beklentisi litre fiyatının 9-10 lira olmasıydı. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, kararın verildiği günden itibaren sağmal ineklerin kesime gitmeye başladığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

Benim içinde olduğum platformlardan bana yazıyorlar. ‘Beş ineğim var kestiriyorum, 10 ineğim var kestiriyorum.’ Herkes bu işten çıkma peşinde. Pek çok sektörde işleri kötü gidip kapanan dükkanların, fırsat bulunca yeniden açıldığını gördüm. Fabrika da öyledir, yeniden açılabilir. Fakat hayvancılıkta bir kişi ahırını boşalttığında o ahırın bir daha dolduğunu görmedim. Kapanan tarım işletmesi bir daha açılmaz.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar da Türkiye’de sütün büyük bir kısmının küçük aile işletmeleri tarafından üretildiğinin altını çizerek, “Bu sektörü ayakta tutan aile işletmeleridir. Üreticilerimiz para kazanamadıkları anda üretimi bırakıp, şehirlere göç ediyor, geri dönüşleri de mümkün olmuyor. En büyük kayıp da işi bilen kalifiye elemanların kaybedilmesi oluyor. Ülke tarımının geleceği aile işletmelerinin ayakta kalmasına bağlıdır. Bunu unutmayalım” diye konuştu. 

“İthalatla ülkeyi doyurma imkanı yok”

Gıda enflasyonu ile mücadelede, üretim artışına önem vermek gerektiğine işaret eden Bayraktar “Süt fiyatlarını baskılayarak enflasyonu önlemeye çalışmak, üretimin azalmasıyla birlikte daha yüksek enflasyon olarak bize geri dönecektir. İthalatla ülkeyi doyurma imkanı yoktur” dedi. Süt teşvik prim ödemelerinin dört ay gecikmeli ödendiğini hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:  

Çok geriden gelen böylesi bir desteğin etkisi de sınırlı olacaktır. Kaldı ki, 20 kuruşluk destek ne üreticiyi teşvik etmekte, ne de sektörü kayıt altına almakta etkili olmaktadır. Destek artırılmalı, ödemeler erkene çekilmelidir. Elimizde ne var, ne yoksa vererek üreticiyi desteklemekten, üretimi artırmaktan başka çare yoktur. Bunu başaramazsak gıdayı tüketicilerimize ulaştıramayacağız.

“Damızlık hayvan kesimleri durdurulmalıdır”

Yem ve yakıt giderleri karşısında ezilen üreticinin, hayvanlarını yeteri kadar besleyemediği için kesime göndermesi hakkında ise Bayraktar şunları söyledi:

Son dönemde yem fiyatları o kadar arttı ki, üreticilerimiz damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları (düve) ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladı. Sahada damızlık hayvan kesimlerinin hâlâ devam ettiğini artık kabul etmemiz gerekiyor. Hep söylediğimizi bir kez daha tekrar etmek istiyoruz. Üretimin devam etmesi için ya çiğ süt fiyatları artırılmalı ya da yem fiyatlarını düşürmeye ve kontrol etmeye yönelik tedbirler alınmalıdır.

“Tüketicilerden de destek bekliyoruz”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Türkiye’nin yakında sütü ithal etmek zorunda kalacağını ve köylerdeki yaş ortalamasının gittikçe yükseldiğini belirterek, “Ülke nüfus yaş ortalaması 32 iken, tarımın yaş ortalaması 55. İnekleri yaşlı insanlar mı sağacak? Yaşlılar mı hayvanların altını temizleyecek. Bir yerden sonra dayanamayıp onlar da bu işten vazgeçecek. Sen üretme, ben üretmeyeyim, o üretmesin, yarın sütü de ithal eder hale geleceğiz” diye konuştu. 

Üreticinin kan ağladığını söyleyen Doğru, tüketicilerin desteğini beklediklerini belirtti:

Tüketicimiz ‘Süte zam gelsin, bu bir-iki lira bana yansıyacaksa yansısın ama üreticim, üretmeye devam etsin’ diyebilmeli. Neden biliyor musunuz? Biz üretmediğimiz takdirde Avrupa’dan süt ithal edeceğiz. Şu an Avrupa’da sütün üreticideki fiyatı 55 cent, bu 10 lira yapıyor. Soğutma, işleme ve nakliye fiyatı hariç 10 lira. Herkesin bunu hesap edip bizim arkamızda durması lazım.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.