Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin sıcak para arayışı devam ediyor: Nebati, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’ı ziyaret etti

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü. Cidde’deki Al Salam Sarayı’ndaki görüşmeye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Merkez Bankası’nın (MB) faiz indirme kararının ardından doların bir kez daha zirve yaptığı Türkiye’de sıcak para arayışı devam ediyor. Ekonomik krizin giderek daha fazla hissedildiği dönemde dikkat çekici bir görüşme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Cidde’deki Al Salam Sarayı’nda görüştü. Görüşmeye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Suudi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre görüşmede, iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin gidişatı ve bu ilişkilerin nasıl daha iyiye götürülebileceği konuşuldu. Öte yandan bazı konularda yapılacak olası işbirlikleri de tartışıldı.

Ne olmuştu?

Türkiye, Ortadoğu’da son yıllarda diplomatik ilişkilerinin bozulduğu ülkeler ile ilişkilerini yumuşatmaya çalışıyor. Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasında ilişkilerini normalleştirmek istediği ülkelerden biri de Suudi Arabistan’dı. İki ülke arasındaki “normalleşme adımları” Kasım 2020’de atılmaya başlamıştı.

İki G20 ekonomisi arasındaki ilişkiler, Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de, evlilik belgesi almaya gittiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından bozulmuştu. Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesine karar verilmesinin ardından ise ilişkiler yeniden ivme kazanmıştı.

Zira yabancı basında çıkan makalelerde Erdoğan ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasındaki görüşmenin tek şartı, Ankara’nın “Kaşıkçı davasından bir daha asla bahsetmemesi” olarak gösteriliyordu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 28 Nisan’da Suudi Arabistan’a bir ziyaret düzenlemiş ve Cidde’de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve babası Kral Selman bin Abdülaziz ile bir araya gelmişti.

İzleyin: Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’da | Prens Muhammed bin Selman ve Suud Kralı ile görüntüler

Erdoğan’ın bu ziyaretinin, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının Riyad’a iade edilmesinden 21 gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekmişti.

Erdoğan’ın iki günlük Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Guardian gazetesine konuşan Suudi yetkililer, “Bizim ona ihtiyacımızdan daha çok onun bize ihtiyacı var ve o bizim ayağımıza geldi. Erdoğan bu duruşuyla milyarlarca dolarlık gelir kaybına uğradı. Bu yüzden ticaret koşullarını biz belirleyeceğiz” demişti.

Veliaht Prens Selman da haziran ayında Türkiye’ye gelmişti. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan paylaşılan açıklamada, iki ülkenin karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanlarını, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin kolaylaştırılmasını ve önündeki zorlukların üstesinden gelinmesini, yatırım fırsatlarının araştırılması ve çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletişimin artırılmasını ele aldıkları belirtilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.