Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’dan Alevi hamlesi | Cemevi temeli atacak, cemevi açacak, anayasada değişiklik sözü verecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü konusunda tartışmaları sona erdirmek için kanun teklifi vereceklerini söylemişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (5 Ekim) partisinin grup toplantısında başörtüsü konusunda anayasa değişikliği çağrısı yaparken, Alevilere yönelik de adımlar atacağını “Cuma günü yeni adımlar atacağız” diyerek açıkladı. AKP’li kaynaklara göre, anayasa değişikliği teklifinde Alevilere yönelik bir düzenleme yer alacak ve Erdoğan, İstanbul’da cemevi temeli atacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü konusunda tartışmaları sona erdirmek için kanun teklifi vereceklerini söylemiş ve Erdoğan’a teklife destek vermesi çağrısı yapmıştı. Kılıçdaroğlu, dün (4 Ekim) CHP Grup Toplantısı’nda çağrısını yineledi ve Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu yasa teklifi Meclis Başkanlığına verildi.

Erdoğan da bugün AKP grup toplantısında yaklaşık 70 dakikalık konuşmasının tamamına yakınını bu teklife ayırdı, CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü konusunda daha önce yaptığı açıklamaları hatırlattı. Başörtüsü konusunu yasayla değil anayasayla düzenleme çağrısı yapan Erdoğan, anayasa değişiklik tekliflerinde ailenin korunması ve Alevilerle ilgili düzenlemenin de yer alacağını söyledi. 

Atılacak adımlar konusunda cuma gününü (7 Ekim) işaret eden Erdoğan, “Önümüzdeki cuma günü yeni bir adımı atacağımız çalışmalar ile Alevi kardeşlerimizi ülkemizden koparma sürecini onlara rağmen akamete uğratıyoruz” dedi.

Cemevi temeli atacak

Parti yöneticileri, Erdoğan’ın cuma günü (7 Ekim) yapacağını söylediği Alevilere yönelik açıklamalarla hakkında İstanbul’da cemevi temeli atacağı bilgisini verdi. Erdoğan, Şahkulu Sultan Dergâhı ve Cemevi’ne gidecek, cemevi temeli atacak. Aynı anda da sinevizyon bağlantıları ile cemevi temel atma törenine ilişkin görüntüler yayınlanacak.

Parti anayasa değişikliğine hazırlıksız yakalandı

Hazırlanacak anayasa değişiklik teklifinde Alevilere yönelik düzenlemenin nasıl yapılacağı ise henüz net değil. Anayasada başörtüsü konusunda nasıl bir düzenleme yapılacağı da açıklığa kavuşmadı. Erdoğan’ın açıklaması öncesinde partide bu konuda bir metin üzerinde çalışılmadığı öğrenildi. Erdoğan grup konuşmasında hazırlıklara başlanması için talimat verirken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da “Çalışmalara başlayın” diye seslendi. 

Hazırlıklar bir iki hafta sürecek

Grup toplantısının ardından Erdoğan, Meclis’te Adalet Bakanı Bozdağ, grup başkanvekilleri ve bazı partililerle bir araya gelerek anayasa değişikliğinin çerçevesinin nasıl olması gerektiği konusunu değerlendirdi. Erdoğan, bu değerlendirmenin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret etti ve konuya ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

AKP meclis grup yöneticileri çalışmanın birkaç gün gibi kısa sürede hazırlanamayacağını, bir-iki hafta sürebileceğini belirttiler.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.