Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın cemevi ziyareti – Medyascope’a konuşan Hüseyin Gazi Cemevi Başkanı Ali Ayyıldız: “Görüşmede Kerbela harici hiçbir şey konuşulmadı”

Alevilere yönelik saldırıların ardından birçok siyasetçi cemevi ve dernekleri ziyaret edip, geçmiş olsun mesajları yayınladı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün (8 Ağustos) akşam Ankara’daki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret ederek Alevilerle birlikte oruç açtı. Ancak bu ziyaret Aleviler arasında tartışma yarattı. Medyascope’a konuşan Hüseyin Gazi Cemevi Başkanı Ali Ayyıldız, “Alevilerin sorunlarını konuşmak gerekirken Erdoğan’ın gelişini tartışıyoruz” dedi.

Türbe, cemevi ve aşevi yargı kararına rağmen vakfa devredilmiyor

Hüseyin Gazi’de türbe, cemevi ve aşevi bulunuyor. Bunların bakım ve işletmesi Hüseyin Gazi Cemevi Derneği ve Hüseyin Gazi Vakfı tarafından yapılıyordu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan bu alanları dernek ve vakıf, ecrimisil (kullanım tazminatı) ödeyerek kullanıyordu. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu alanı iki yıl kadar önce Alevi İnanç Birliği Vakfı’na tahsis edince, Hüseyin Gazi Vakfı da konuyu yargıya taşıdı. Yargı Hüseyin Gazi Vakfı’nı haklı buldu ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü türbe, cemevi ve aşevini vakfa devretmedi. 

Erdoğan’ın cemevi ziyareti öncesinde neler yaşandı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Alevilerle ilgili danışmanı Ali Arif Özzeybek, Soylu’nun talimatı üzerine Alevilerin, cemevlerinin, dergahların ne gibi sorunlarının olduğunu araştırmak için görüşmelere başladı. Özzeybek, Hüseyin Gazi Vakfı yöneticileri ile de görüştü. Görüşmeden sonra, bu alanların kullanımı Hüseyin Gazi Vakfı’na devredildi, dernek devre dışı bırakıldı. Alanın vakfa devredilmesinin ardından ise AKP’li Mamak Belediyesi’nin de desteğiyle cemevinin iç ve dış sıvaları sökülüp, tamir ve bakım yapıldı.

Bu bakım sırasında dedelerin cem sırasında oturduğu postun arkasındaki duvarda yer alan Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hazreti Ali’nin resimleri de “zarar gördüğü” gerekçesiyle kaldırıldı. Bakımdan sonra ise postun arkasına değil, yan duvarlardan birine asıldı. Daha önce bu üç resmin bulunduğu alana ise hattatlara Arapça olarak yazdırılan ve altlarına da Türkçe anlamları eklenen tablolar asıldı.

Ziyaret öncesi post makamı kaldırıldı

Erdoğan’ın dünkü ziyareti sırasında da cem töreninde kullanılan ve sadece töreni yöneten dedelerin oturduğu post makamı kaldırıldı. Erdoğan, cemevini ziyareti sırasında daha önce Hacı Bektaş-ı Veli’nin resminin olduğu yere oturdu ancak arkasında hattat tarafından yazılan Arapça tablolar yer aldı. Hüseyin Gazi Cemevi Derneği yöneticileri, bu değişikliğin Erdoğan’ın gelişi nedeniyle yapıldığını belirtip, vakıf yöneticilerini eleştirirken Vakıf Başkanı Ali Ayyıldız, eleştirileri şöyle yanıtladı:

Cemevinin tadilattan önceki hali; post makamı, duvarda Atatürk, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hazreti Ali resimleri

“Atatürksüz, Hacı Bektaşsız ve Hazreti Alisiz cemevi mi olur? Dün görüşmenin yapıldığı salonda bunlar vardı. Sadece tadilat sırasında yerleri değiştirildi. Erdoğan’ın gelişi üzerinden Alevilerin taleplerini konuşmak, onları öne çıkarmak varken biz başka şeyleri tartışıyoruz.”

Erdoğan’ın ziyareti hakkında dernek yöneticilerine bilgi verilmediği, onların da bu ziyarete sıcak bakmadığı eleştirilerine ise Ayyıldız, “Ben burayı tekrar vakfın yönetimine alırken, burasının bakım onarımını yaptırırken onlar gelip yardım ettiler mi ki ben de onlara bilgi vereyim. Ben bunları yaparken onlar vakıf yönetimine bilgi vermeden açıklama yapıyor” karşılığını verdi.

Cemevinin tadilattan sonraki hali, resimler yerine hatlar koyulmuş

Erdoğan’ın ziyaretinde neler oldu?

Ayyıldız, Erdoğan’ın ziyareti sırasında yaşananları ise Medyascope’a şöyle anlattı:

“Cumhurbaşkanımızı kapıda karşıladık. Cemevine kadar yürüdük. Bu yürüyüş sırasında Hüseyin Gazi Dergahı hakkında kısaca bilgi verdim, Anadolu erenlerinden olduğunu anlattım. Lokma için cemevini organize etmiştik. Cem yapmadığımız için dede makamını ve postu kaldırdık. Kimseye makam ayırmadık, herkes boş bulduğu yere oturdu. 80’e yakın misafir vardı. 

Açılışı cemevi görevlimiz Hüseyin Dede yaptı ve gelenek olduğu üzere iki misafir dedeye söz verdi. Bu iki dedemiz mersiye okudu. Ayrıca TRT’de görev yapan beş kadın sanatçımız da mersiye okudu. Mersiyelerimiz Türkçe okunur, bizde Arapça mersiye, dua yoktur. Kerbela dışında bir şey konuşulmadı.

Masalarda su ve bıçak yoktu

Oruç vakti lokma duası okundu. Mercimek çorbası, taze fasulye yemeği, pirinç pilavı ve karpuz vardı. Susuzluğumuzu karpuzla giderdik. Yas nedeniyle masalarda su, içecek ve bıçak yoktu. Lokmadan sonra Sayın Cumhurbaşkanı kısa bir konuşma yaptı ve Hazreti Muhammed’in iki emaneti olduğunu, bunlardan birinin Kuran, diğerinin de Ehlibeyt olduğunu anlattı. Daha sonra da dedemiz, katılan canlardan helallik aldı ve dağıldık.”

Erdoğan’a hangi sorunlar iletildi?

“Alevi toplumu müjdeler bekliyor” diyen Ayyıldız, askeri alanda kalan Hüseyin Gazi mağarasının vakıf arazisi içine katılması için talepte bulunduklarını, Erdoğan’ın da konunun araştırılması için talimat verdiğini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.