Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cemevlerine saldırıyı Alevilere sorduk: “Kerbelâ’dan günümüze kadar bu acıları çektik”

Haber: Ayşegül Karagöz & Ufuk Çeri

Gazi Cemevi Dedesi Haşim Kızılveren, Ankara’da Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi, Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile Ana Fatma Cemevi’ne düzenlenen saldırıya ilişkin Medyascope’a konuştu. Kızılveren, “Bugün daha düğmeye basmadan neyin, kimin, nerede olduğunu bilen bir devlet bu kadar iletişimin yakın olduğu bir hakikati de öğrenmelidir” dedi.

Ankara’daki cemevleri ve Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi’ne geçen cumartesi (30 Temmuz) günü saldırı düzenlendi. Gazi Cemevi Dedesi Haşim Kızılveren, yaşananları Medyascope’a değerlendirdi. İşlerin yolunda gitmediği dönemlerde Alevilerin kullanıldığını belirten Kızılveren, şunları söyledi:

Tam da Alevi toplumunun matemlerini, oruçlarını yaşarken, hassas bir zamanda yeniden düğmeye basıldığını görebiliyoruz. İşler yolunda gitmediği dönemlerde Aleviler üzerinden bir yerlere gelmek, gündem yaratmak ve kendini var etmek politikalarının içine giriyorlar.”

“Örgütlenmeliyiz”

Kerbelâ’dan beri Aleviler’in acı çektiği belirten Kızılveren, haklarını savunmaları gerektiğini dile getirdi:

“Biz Kerbelâ’dan günümüze kadar bu acıları hep çektik, çekmeye de devam ediyoruz. Ama yarınlarda da çekmek için yine sineye mi çekmeliyiz? Hayır. Biz artık uyanmalıyız, örgütlenmeliyiz. Ayağa kalkmalıyız ve toplumsal olarak hak olan değerlerimizi savunmak zorundayız.”

“Bizi yöneten iktidar bu olayı derhal ortaya çıkarmalıdır”

İktidarın, saldırılarla ilgili gerçekleri ortaya çıkarmakla yükümlü olduğunu belirten Kızılveren şöyle konuştu:

“Bizi yöneten mevcut iktidarlar, bize bunu yapanları bir an önce ortaya çıkarıp ve Alevi toplumuna bunun iç yüzünü anlatma zorunluluğunu kendinde hissetmelidir. Bugün daha düğmeye basmadan neyin, kimin, nerede olduğunu bilen bir devlet bu kadar iletişimin yakın olduğu bir hakikatin gerçeğini de öğrenmelidir. İçişleri Bakanı bunu yapmak zorundadır.”

Saldırılar hakkında konuştuğumuz bir vatandaş ise, “Oraya saldıranları lanetliyoruz. Ecdadına lanet gelsin. Eli olan, parmağı olan, oraya saldırana lanet gelsin” dedi.

“Bu bir oyundur”

Konuştuğumuz başka bir vatandaş ise bir kişinin aralıklarla saldırı yapmasının mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bir kişinin gün içerisinde birer saat ya da yarımşar saat arayla dört kez saldırı yapması mümkün değil. Tek başına böyle bir şeyi tasarlama şansı da yok diye düşünüyorum. Arkasında farklı kişilerin, güçlerin ya da kötü amaçlı düşüncelerin olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu kaotik ortamı kullanarak insanları karşı karşıya getirmeyi düşünen bir sürü kötü insan var. Madem İçişleri Bakanımız öyle bir açıklama yaptı, arkasını getirsinler o zaman. Biz de görelim. Varsa başka faillerinin bulunması, kamuoyuna açıklanması, herkesin de kafasının rahat olması lazım. Şu an seçim dönemindeyiz. Bir bu oyundur, oyun olduğu için belli zaten.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.