Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da Alevilere yönelik saldırılar protesto edildi: “Saldırının arkasındaki güçler açığa çıkarılsın”

Alevi vakıf ve dernekleri, cemevlerine yönelik saldırıları protesto etmek için Ankara, İstanbul ve İzmir’de eylem yaptı. Ortak açıklamada, Alevilere yönelik saldırıların AKP’nin seçimler öncesi toplumu germe çalışması olduğuna dikkat çekilerek faillerin bağlantılarının açığa çıkarılması istendi. Saldırıya maruz bırakılan Şah-ı Merdan Cemevi’nin dedesi ve başkanı Kazım Erbektaş, “Hiç kimse bir gölü sulandırarak balık tutamaz, tutturmayacağız” dedi.

Ankara’da dün (30 Temmuz) Alevilere ait vakıf ve derneklere saldırılar düzenlenmiş, Ankara Emniyet Müdürlüğü kısa zaman diliminde üst üste yapılan bütün saldırıları tek kişinin gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Saldırıya maruz bırakılan vakıf ve derneklerin temsilcileri Medyascope’a olayın organize bir olay olduğunu anlatırken, Emniyet’in açıklamasının, olayı bireysel bir girişim olarak gösterme çabası olduğuna dikkat çekti. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri ise saldırıların tek merkezden yönetilmiş provokatif eylemler olduğunu vurguladı.

Aleviler, bugün (31 Temmuz) Ankara’nın Mamak ilçesine bağlı Tuzluçayır’da bir araya gelerek saldırıları protesto etti. Basın açıklaması öncesinde polisin, “Yolu kapatıyorsunuz” diyerek eylem yapmak isteyenleri kaldırıma doğru yönlendirmesi tartışmaya yol açtı. Bir süre polisler ve protesto için gelenler arasında sözlü tartışma yaşandı. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, tartışmanın büyümeden önlenmesi için yoğun çaba harcadı. 

Saldırının hedeflerinden biri olan Şah-ı Merdan Cemevi dedesi Kazım Erbektaş, ortak açıklamadan önce, “Ne yaparlarsa yapsınlar biz toplum olarak el ele verip, birlik olarak üzerimize dönen kara bulutları dağıtacağız” dedi.

“Kınamayla geçiştirilemez, failleri bulun”

Saldırılarla ilgili hazırlanan ortak açıklamayı Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan okudu. “Seçim öncesi karanlık güçlerin harekete geçmesine zemin hazırlayan devlet ve AKP’yi uyarıyoruz. Bu saldırılar kınamayla geçiştirilemez, failleri bulun” çağrısı yapan Aslan, şöyle devam etti:

“Halkları kendi içinde kutuplaştıran, ötekileştiren, çatıştıran, gerilimden ve şiddetten beslenen politikaların karşısında durduk ve durmaya da devam edeceğiz. 

Bu saldırıların asıl amacının ülkede kaos ve çatışma ortamı yaratmak olduğunun bilincindeyiz. 2023 genel seçimleri öncesi kaostan ve çatışmadan beslenmek isteyen karanlık güçlerin harekete geçmesine zemin hazırlayan devletin ve AKP hükümetinin şiddet dilinin de farkındayız. Bu saldırıların daha büyük ve acı bir sonuca varmaması için başta demokrasi güçleri olmak üzere herkese görev düşmektedir. Halkımızı kurumlarına ve cemevlerine sahip çıkmaya, provokasyona karşı uyanık olmaya çağırıyoruz.

İçişleri Bakanlığı daha birkaç gün önce yayımladığı genelgede cemevlerine yakın olacaklarını, boş bırakmayacaklarını ilan etmişken daha Muharrem’in birinci  gününden bu olayların olması bizim açımızdan düşündürücüdür.

Cemevleri milyonlarca Alevinin ibadethanesidir.  Orada hiç kimseye makamı, dili, dini, rengi sorulmaz. Cemevlerine saldırmak aslında Anadolu halklarının hoşgörüsüne ve bin yıllık komşuluğa saldırmaktır.

Bu saldırının tüm yönleriyle açığa çıkarılması için kararlılıkla mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Elinizi inancımızdan ve inanç merkezlerimizden çekin.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.