Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da Alevilere saldırı – Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Başkanı Özdemir: “Süleyman Soylu şov yapacağına işini yapsaydı bunları yaşamayacaktık”

Ankara’da Alevilere ait vakıf ve derneklere saldırı düzenlendi. Ankara Emniyet Müdürlüğü kısa zaman diliminde üst üste yapılan bütün saldırıları tek kişinin gerçekleştirdiğini açıkladı. Saldırıya maruz bırakılan vakıf ve derneklerin temsilcileri Medyascope’a olayın organize bir olay olduğunu anlatırken, Emniyet’in açıklamasının, olayı bireysel bir girişim olarak gösterme çabası olduğuna dikkat çekti. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri ise saldırıların tek merkezden yönetilmiş provokatif eylemler olduğunu vurguladı.

Ankara’da Alevilerin kutsal ayı olan Muharrem ayının oruç tutulan ilk gününde Alevilere, kurumlarına ve ibadethanelerine saldırılar düzenlendi. Saldırgan ya da saldırganlar, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Mamak ilçesinde Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile Ana Fatma Cemevi’ne, Çankaya ilçesinde ise Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi’ne yaptıkları saldırıda vakıf sekreterini bıçakladı. Vakıf sekreterinin İbn-i Sina Hastanesi’nde tedavi altına alındığı ve durumunun iyi olduğu öğrenildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü yaptığı açıklamayla söz konusu saldırıların hepsini bir kişinin yaptığını ve o kişinin de yakalandığını duyurdu. 

Saldırgan, Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi sekreterini bıçakladı ve kaçtı. Medyascope’a konuşan Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Başkanı Özdemir Özdemir, vakfa yapılan saldırıyı şöyle anlattı:

“Vakfa bugün (30 Temmuz) 14.30 sıralarında bir şahıs gelip ‘Burası ibadethane mi’ diye soruyor. Sekreter arkadaşımız da ‘evet’ diyor. Sonra küfür ve hakaret etmeye başlıyor. Arkadaşınızı itiyor ve kaburgalarından bıçaklıyor. Arkadaşımızı İbn-i Sina Hastanesi’ne götürdük. Durumu iyi.”

“Saldırıyı Alevilerin yas ayında yapıyorlar”

İçişleri Bakanlığı geçen günlerde valiliklere bir genelge göndererek, valilerin Muharrem ayı etkinliklerine cemevi yöneticileri ile birlikte katılmalarını istemişti. Bakanın siyaset yaptığını söyleyen Özdemir, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Türkiye’de yaşayan insanların can güvenliği bu kadar işte. Üstelik bu saldırı Alevilerin yas ayı olan kutsal Muharrem ayında yapıyorlar. Siyasetçiler, siyasetini yapsın devletin bakanlıkları kendi görevlerini yapsın. Devletin Bakanı Süleyman Soylu şov yapacağına kendi görevini yapmış olsaydı bugün bu olayları yaşamıyor olacaktık. Bizim siyasetle işimiz yok. İçişleri bakanı işini yapsın. Siyasetçiler, Alevilerin ibadetine karışmasın.”

“Bir serserinin işi’ gibi gösterecekler”

Demokratik Alevi Dernekleri Ana Fatma Cemevi Ankara Şubesi Başkanı Mustafa Karabudak, Ana Fatma Cemevi’ne yapılan saldırıya ilişkin Medyascope’a şunları söyledi:

Kamera kayıtlarına göre saat 15.40’ta genç bir erkek, cemevinin camlarına vurup elini kolunu sallayarak gidiyor. Avukattan gelen bilgiye göre saldırıları yapan aynı kişiymiş. Durumu basite indirgeyerek ‘bir serserinin işi’ gibi gösterecekler fakat organize bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Saldırının, orucun birinci gününde yapılması manidardır. Makbul Alevi yaratıp ‘Yanımızda olursanız her türlü desteği veririz, olmazsanız…’ diyorlar. Bu saldırılarla da kendi gündemlerini güçlendiriyorlar. İçişleri Bakanı ‘Alevilerle yan yana durun, kaynaşın’ açıklaması yaparken bir taraftan da cemevlerini tanımıyorlar.”

“Seçim öncesi toplumu geriyorlar” 

Medyascope’a açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini “samimiyetsiz, oya endeksli, seçim çalışması” olarak değerlendirdi. Hakverdi, saldırılarla ilgili şöyle konuştu:

Aynı zamanda birden fazla saldırının olması bütün bu organizasyonun arkasında bir örgütlülüğün olduğunu gösteriyor. Bugünkü saldırılar bir meczubun işi değil de, organize bir karıştırma amacı olduğunu ortaya koyuyor. Seçim öncesi toplumun birileri tarafından gerileceği, karıştırılacağı hep konuşulan bir şeydi. Bu karışıklık, bu gerginlik kimin işine yararsa o yapıyordur.”

Kimin işine yarayacaksa arkasında duranlar da onlardır.”

Saldırının Muharrem Ayı’nın ilk gününde yapılmasının manidar olduğunu söyleyen Hakverdi,  Alevi- Sünni çatışmasının ülke tarihinde kırılma noktalarından biri olduğunu ve ülkeyi karıştırmak isteyenlerin hep inançla ilgili kimlikler ya da ırkla ilgili kimlikler üzerinden saldırdığını hatırlattı. Emniyetin etkin soruşturma yapmasını beklediklerini dile getiren Hakverdi “Şahsın geçmişinin, bağlantılı olduğu kişilerin, irtibatlarının, açığa çıkarılmasını bekliyoruz. Sıradan bir olaymış gibi değerlendirilip geçiştirilirse, biz de anlarız ki açığa çıkarılması istenmiyor ve bu kimin işine yarayacaksa arkasında duranlar da onlardır” diye konuştu.

“Organize edilmiş ve bir merkezden yönetilmiş”

Alevilere ve ibadethanelere yönelik saldırılara ilişkin Medyascope’a açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, şunları söyledi:

“Bu, organize edilmiş, bir merkezden yönetilmiş provokatif bir eylemdir. Toplumsal barışa bir saldırı söz konusu. Bunu yapanların hedeflerini, amaçlarını anlamak zor değil. Bu nedenle bu tip provokatif eylemlere karşı sağduyulu olmak önemli. Yetkililerin, olayın arkasındakileri titizlikle ortaya çıkarmaları şart. Bunların karanlıkta kalması, kaygıyı, güvensizliği besleyecek bir ortam yaratır.”

Alevilere ve cemevlerine yönelik saldırılar üzerine siyasetçiler sosyal medya hesapları üzerinden açıklamalar yaptı:

Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü 1 ağustosta yeni bir açıklama yayımlayarak iki kişiyi daha gözaltına aldıklarını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.