Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın cemevi ziyareti: “Buna katılmak haramın sofrasına oturmaktır, bizi en çok bu etkinliğe pirlerin katılması rahatsız eder”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret edecek olması Alevi dernek ve vakıf yöneticileri ile kanaat önderleri arasında tartışmalara yol açtı. Cemevi ziyaretine davet edilen kişilerin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Ali Arif Özzeybek tarafından belirlendiği ve isimlerin ev sahibi olan vakıf yöneticilerine bile söylenmediği öğrenilirken, davetli olan kişilerden bazılarının da ziyareti protesto ettiği belirtildi.

“Ziyaretin Alevi toplumunda hiçbir karşılığı olmayacak”

Erdoğan’ın cemevi ziyaretini Medyascope’a değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Bu girişim, en basit tabirle ‘Benim de Alevi arkadaşlarım var’ anlayışının bir ürünü” dedi. AKP’nin cemevleri, Alevilik ve eşit yurttaşlık konularında yıllardır hiçbir adım atmamış olduğunu hatırlatan Hakverdi şöyle konuştu:

“Muharrem ayının son gününde bir Alevi türbesini ziyaret etmesi hem samimi değil hem de Aleviler’e seçim öncesi şirin gözükme çabası. Aleviler’in sahip olduğu inanç gereği AKP’lilere yakın olması AKP siyasetiyle inançlarının örtüşmesi mümkün değil. Alevi inancındaki insan sevgisi, bütün milletlere bir nazarda bakılması AKP’nin ideolojisine uygun değil. Bu ziyaretin Alevi toplumunda hiçbir karşılığı olmayacak. AKP’li bireyler bizzat orayı dolduracak ve birlikte de boşaltacaklar.”

“‘Biz yapmadık, suçluyu bulduk’ demek için yapılıyor”

Ziyaretin cemevlerine yönelik saldırılardan sonra yapılmasını değerlendiren Hakverdi şöyle konuştu:

“‘Biz yapmadık. Suçluyu bulduk, adalete teslim ettik’ demek için yapılıyor fakat Aleviler’e saldırma suçuna iştirak etme cesaretini bulmak bile, AKP zihniyetinin beslediği bir şey. Aslolan, bir cumhurbaşkanının camiyi, cemevini, kiliseyi, herhangi bir ibadethaneyi ziyaret edip inanç hürriyetini desteklemesidir fakat 20 yıllık AKP iktidarında bugüne kadar böyle bir adım atılmadı. Her seçim öncesi bir Alevi çalıştayı yapılıp seçim sonrası o çalıştay rafa kaldırıldı. Hep samimiyetsiz davranmışlar, bugün de bu çaba beyhude ve samimiyetsizdir.”

“Bu bir riyakarlıktır”

Medyascope’a konuşan bir Alevi kanaat önderi, geçtiğimiz haftalarda cemevlerine yönelik üç saldırı olayı yaşandığına dikkat çekerek İstanbul-Kartal Cemevi Başkanı ve Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Selami Sarıtaş’a yapılan saldırıyı da hatırlatarak şunları söyledi:

“Bunlar ortada dururken siyasi iktidarın Alevi kamuoyu ya da tüm demokrat kamuoyunu rahatlatacak bir açıklama yapmadan böyle bir ziyarete kalkışması riyakarlıktır. Kendi siyasal iktidarları için kutsal inancımızla ilgili bir günü alet ediyorlar. Biz de iftar yoktur. Şaşaalı yemekler, toplu oruç açma, oruç saati de yoktur. Böyle bir organizasyon samimi değildir. Bu asimilasyondur. Aleviler, tüm bunları bilerek bu organizasyona katılırsa bu bir riyakarlıktır.

Siyasi iktidar kendi ikbali için bunu yapabilir. Buna katılmak haramın sofrasına oturmak ve ikiyüzlülüktür. Bizi en çok bu etkinliğe pirlerin katılması rahatsız eder. Bunca yıldır cemevlerini tanımayan ve statü vermeyen iktidar bugün cemevini ziyaret etmesi riyakarlıktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.