Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Borsa manipülasyonu operasyonu | Ekonomist Barış Soydan: “Kandırılan insanlar küçük yatırımcı ve tasarruf sahipleri”

Borsa işlemlerinde organize şekilde usulsüzlük yapıldığı iddialarına yönelik başlatılan soruşturmanın yankıları sürüyor. Ekonomist Barış Soydan’la borsadaki manipülasyon iddialarını konuştuk.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, borsa işlemlerinde örgütlü bir şekilde usulsüzlük yapıldığı ve Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet edildiği iddialarının ardından soruşturma başlattı. İstanbul merkezli dört ilde sekiz kişi gözaltına alındı, beş kişi tutuklandı.

30 milyar liraya yaklaşan işlem hacmi

Borsa İstanbul’da banka endeksini oluşturan bankacılık sektörü paylarında ve bu paylara ait vadeli işlem piyasalarında işlem yaptıkları belirlenen şüphelilerin manipülasyon yoluyla 30 milyar Türk Lirası değerinde işlem hacmine yaklaştıkları ileri sürüldü.

Fiyatların belirlenmesinde etki yarattılar mı?

Şüphelilerin, vadeli işlem piyasasıyla bankacılık sektöründeki payları birleştirerek banka paylarında yükseliş olacağı etkisi yarattığı iddia edildi. Ayrıca pay fiyatlarının belirlenmesi noktasında da etkin faaliyette bulundukları öne sürüldü. Ekonomist Barış Soydan, borsadaki manipülasyon iddialarını Medyascope’a değerlendirdi.

Soydan, “Manipülasyon, başkalarının algılarını, fikirlerini ve davranışlarını ona hissettirmeden çeşitli taktikler ile aldatma yoluyla değiştirmeyi amaçlayan sosyal bir etkidir” dedi. Manipülasyonun büyük bir suç olduğunu ancak spekülasyonun suç olmadığını dile getiren Soydan, “Spekülasyon bir suç değildir, tahminlerde bulunarak insanların kendi tercihleri doğrultusunda hareket edebilmesidir” diye konuştu. Spekülatörlerin bir ekonominin işleyişini bozabileceğini belirten Soydan, finans spekülatörü George Soros’un İngiltere’nin para birimi olan sterline karşı bir tutum alarak sterlinin düşüşüne zemin hazırladığını ve değer kaybetmesine neden olduğunu hatırlattı.

Soydan manipülasyonun farklı yöntemlerinin olduğunu, bunlardan bazılarının fiyat hareketini yönlendirmek için haber üretmek, birkaç kişinin bir araya gelip kendi aralarında alım-satım alarak hisse senetlerinin değerini artırmak olduğunu vurguladı.

Kaybeden küçük hisse ve tasarruf sahipleri

En büyük suçun insanların kandırılması olduğunu çünkü kandırılan insanların küçük yatırımcı ve tasarruf sahipleri olduğunu belirten Soydan, son dönemde kripto para borsalarındaki manipülasyonlara dikkat çekti.

Manipülasyonun cezası var mı?

Manipülasyon için yaptırım olarak kişinin hürriyetini bağlayıcı ceza ve adli para cezaları veriliyor. Uygulanacak yaptırımlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası arasında değişiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.