Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nobel Barış Ödülü sahiplerini buldu

2022 Nobel Barış Ödülü’ne cezaevindeki Belaruslu insan hakları savunucusu Ales Bialiatski, Rus insan hakları örgütü Memorial ve Ukrayna insan hakları örgütü Sivil Özgürlük Merkezi layık görüldü.

2022 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu. İsveç Akademisi, 2022 Nobel Barış Ödülünü Belaruslu insan hakları aktivisti Ales Bialiatski, Rus İnsan Hakları Örgütü Memorial ve Ukraynalı Sivil Haklar için İnsan Hakları Örgütü’ne verdi.

Norveç Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada “Nobel Barış Ödülü sahipleri kendi ülkelerindeki sivil toplumu temsil etmektedir. Uzun yıllar boyunca iktidarı eleştirme ve vatandaşların temel haklarını koruma hakkını desteklediler. Savaş suçlarını, insan hakları ihlallerini ve gücün kötüye kullanımını belgelemek için olağanüstü çaba sarf ettiler. Birlikte, sivil toplumun barış ve demokrasi için önemini ortaya koymaktadırlar” denildi.

Ales Bialiatski kimdir?

Ales Bialiatski, Belaruslu bir sivil toplum lideri ve İnsan Hakları Merkezi “Viasna” ile yaptığı çalışmalarla tanınan bir insan hakları savunucusu. Bialiatski, 2020’de, “Alternatif Nobel Ödülü” olarak bilinen Doğru Geçim Ödülü’nü kazandı.

Bialiatski, 14 Temmuz 2021’den beri vergi kaçakçılığı iddiasıyla cezaevinde bulunuyor. İnsan hakları savunucularına göre ise Bialiatski’ye yönelik suçlamalar siyasi.

Bialiatski, Rusya’nın bugünkü adı Karelya olan Vyartsilya’da Belaruslu bir anne babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1965 yılında aile, Homieĺ Bölgesi-Svietlahorsk’a yerleşmek için Belarus’a döndü.

Bialiatski, 1984 yılında Homiel Devlet Üniversitesi Rus ve Beyaz Rusya Filolojisi bölümünden mezun oldu. Öğrencilik günlerinde Bialiatski, Anatol Sys, Eduard Akulin, Siarzhuk Sys ve Anatol Kazlou dahil olmak üzere, daha sonra ünlenecek yazarlarla tanıştı.

Mezun olduktan sonra öğretmenlik yapan Bialiatski, 1985-1986’da Rusya’da Yekaterinburg (daha sonra Sverdlovsk) yakınlarında bir tanksavar topçu bataryasında zırhlı araç sürücüsü olarak orduda görev yaptı.

1980’lerin başında Bialiatski, Belarus’un Sovyetler Birliği’nden ayrılmasını ve egemen ve demokratik bir ülke kurmasını teşvik etmeyi amaçlayan Belarus Gizli Partisi “Bağımsızlık” adlı bir grup da dahil olmak üzere bir dizi demokrasi yanlısı girişime dahil oldu.

Grup, “Burachok” adlı yasadışı bir dergi çıkardı ve ilk Sovyet karşıtı protestoları, özellikle de 1987 ve 1988’deki Dziady gösterilerini, Daugavpils hidroelektrik santralinin inşasına karşı bir protestoyu organize etti.

Bialiatski, 1989 yılında Belarus Bilimler Akademisi’nden doktora derecesi aldı. Aynı yıl, Maksim Bahdanovich Edebiyat Müzesi’nin direktörlüğüne seçildi.

1990’da Minsk’in merkezindeki müze binası, Belarus’taki ilk demokrasi yanlısı gazetelerden biri olan “Svaboda”nın yazı işleri bürosuna ev sahipliği yaptı.

Bialiatski, 1996 yılında “Viasna” İnsan Hakları Merkezi’ni kurdu. O zamanlar “Viasna-96” olarak adlandırılan Minsk merkezli örgüt, Haziran 1999’da ülke çapında bir STK’ya dönüştürüldü. Belarus Yüksek Mahkemesi, 28 Ekim 2003’te örgütün kapatılmasına karar verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.