Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Uykusuz geceler başlıyor… Football Manager 2023’ün betası yayınlandı!

Kişisel tarihimin en büyük mihenk taşlarından Football Manager’in, 2023 edisyonunun beta versiyonu yayınlandı. Premier Manager 98 ile başladığım yolculukta, Championship Manager serisi ile tanışmam 01/02 ile olmuştu. Şirket ayrılığı üzerine Football Manager (FM) 2005 ile devam eden serinin adı, günümüzde halen aynı isimle devam ediyor. Gelin birlikte bu sezonki yenilikleri inceleyelim. 

Her yıl olduğu gibi bu yıl da betayı İngiltere Premier League takımı Tottenham Hotspur ile denedim. Artık alıştığımız üzere oyunun başında menajerimizi yaratıyoruz. Burada ilk göze çarpan, atkı ve mont kombinasyonlarının eklenmesi olmuş. Yeni saç modelleri ve gözlük çeşitleri de gelmiş. Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Oyunun ilk başında UEFA organizasyonları olan Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi’nin logosunu görmek mutluluk verdi.

Oyunda bir süredir devam eden lisans krizi bu yıl da karşımıza çıkıyor. İtalya Ligi’ndeki bazı takımların ismi farklı iken, Almanya, Brezilya gibi milli takımların oyuncuları FM’nin kendi yarattığı jenerik isimlerden oluşuyor. Lakin bu sorunu çözmek çok kolay. Takımların isimlerini ve logolarını hallettikten sonra “tercihler” sekmesinde gezme vakti.

Oyunda Türkçe dil seçeneği bulunuyor fakat benden mi kaynaklı yoksa genel bir problem mi bilmediğim bir sebepten, taktik ekranında yeni gelen özellikler (buraya daha sonra geleceğiz) İngilizce olarak yer alıyor. Büyük ihtimal bu problem oyun tam sürüme geçince düzelecektir. Hoşuma giden detaylardan biri, seçilen renk paletinin turkuaza yakın olması. Şu ana kadar oynadığım FM’ler arasında gözü en az yoran renk paletini bu oyunda gördüğümü söyleyebilirim.

Dediğim gibi Tottenham Hotspur ile Antonio Conte’cilik oynama vakti… Şu sorunuzu duyuyorum: “Baggio hocam hani sadece futbolculuk döneminizde forma giydiğiniz takımları veya alt ligdeki ekipleri yönetiyordunuz?” FM’lerde yazılı olmayan kurallardan biridir, oyunun maç motoru beta versiyonlarda saç-baş yoldururken, Ocak transferleri ardından gelen güncelleme (v.3) ile oyun en dengeli oynanışa sahip olur. Beta versiyonda, düşük profilli bir takım tercih etmek wonderkid avını sekteye uğratacağı için Tottenham ile başlamanın tam sürümdeki oyunlarıma da referans oluşturacağını düşündüm. Zaten benim için esas oyun tüm yaz boyunca devam edeceğim forvetsiz veya 4-4-2 Athletic Bilbao kariyeridir. Ondan öncekiler için hazırlık diyebiliriz.

Neyse konumuza dönelim… Tottenham’ı seçme sebeplerimden birisi de birçok taktiği deneme fırsatını bana vermesiydi. Özellikle çift volanteli geçen yıl başarıdan başarıya koştuğum 4-4-2’nin bu yılki değişikliklere nasıl reaksiyon göstereceğini merak ediyordum. Nitekim, FM 22’deki başarılı taktiğim hazırlık maçlarında istediğim gibi çalışmadı. Genellikle oyunun beta aşamasında maç motorundaki dalgalanmalara güvenmediğim için denemekten kaçındığım santraforsuz, üç gizli forvetli (Shadow Striker) bir taktik oluşturdum. Arka cebimde elbette 4-4-2’im var.

Taktik ekranında bu sezon eksik ama başlangıç açısından güzel özellikler eklenmiş. Eğer FM futbol taktikleri simülasyonu olmak istiyorsa önünde girmesi gereken bir yol var. Yıllardır şu oyunu oynuyoruz. Gerçek hayatta takımlar, hücum ve savunmada farklı dizilirler. Mesela hücumda 4-3-3 dizilen bir takım ki aslında beklerin orta sahaya entegrasyonu ile 2-5-3 de denebilir, top rakipteyken 4-5-1 hatta 6-3-1 ile rakiplerini karşılar. Rakibin çok dominant bir kanat oyun anlayışı varsa (Lucescu bunu çok sık yapardı) savunmada asimetrik bir dizilim bile uygulanır. FM’nin en büyük eksiği ise halen bu noktada. 

Taktik ekranındaki esas değişiklik ise top rakipteyken savunma anlayışınız gereği, rakibi merkezinize çekip topu kapmak mı istiyorsunuz, yoksa rakip hücumcuları kanada mı püskürtmek istiyorsunuz, kararınıza göre tercih yapabilmeniz olmuş. Eskisi gibi savunmayı öne çekeyim, sürekli pres ile rakibi boğup galibiyete gideyim bitmiş gözüküyor. Ofsayt tuzağını da tercihlere yedirmişler, ayrı bir seçenek olarak yok. Takım boyunu daralttığım ve rakibi sürekli ofsayt taktiğine düşürdüğüm oyun anlayışımın, Manchester City maçında Haaland’ın şovu ile tutmadığı tokat gibi yüzüme çarptı.

Halen eski CM’cilerin tercihi 2-boyutlu maç motoru ile takımı yönetmek mümkün. Fakat oyunun geliştirmeye çalıştığı 3-boyutlu maç motorunda da iyileştirmeler yapılmış. Kalecilere yeni animasyonlar eklenmiş. Lakin uzaktan şutların gol yüzdesi çok yüksek. Esas sürümde buna bir düzeltme gelecektir. Tekniği yüksek oyuncular mesela Riyad Mahrez gibi isimlere estetik gözüken hareketler eklenmiş.

Tottenham ile oynarken fark ettiğim ve en hoşuma giden değişim, artık tek taktik ile sezonu bitirmek imkânsız. Güçlü rakiplere karşı haddinizi bilerek oynama vakti geldi. Yoksa benim gibi City deplasmanında ne olduğunu anlamadan 4’lük oluverirsiniz. Maç motoru yorulan takımı anında cezalandırıyor. Oyundan düşüp momentumu kaybettiğiniz an, rakip sizin kalenizi abluka altına alıyor ve genellikle uzaktan atılan bir gol ile cezalandırılıyorsunuz. 

Menüye eklenen ve en çok hoşuma giden özellik ise “Kadro Planlayıcı” oldu. Kadronuzdaki oyuncuların kontrat sürelerine göre, taktiğinizdeki pozisyonların şimdi-gelecek sezon-sonraki sezon olarak rotasyonunu görebiliyorsunuz. Ayrıca “Tecrübe Matriksi” ile de oyuncularınızın şu an kariyerlerinin neresinde olduğunu görebiliyorsunuz.

Tottenham Hotspur ile maceram 2022 Katar Dünya Kupası’na kadar sürdü. Taktiğime sadık kalarak, kadromu güçlendirerek ilerlemeye devam edeceğim. Arda Güler’in profiline hayran kaldım fakat İngiltere Premier Lig için fiziksel özellikleri çok yetersiz. Gelecekte İspanya LaLiga’dan başlayacağım kariyer için ilk yapacağım transfer Arda olur. Potansiyeli de şu ana kadarki gelmiş-geçmiş Türk oyuncular arasında en yüksek kişi. Sonuç olarak, bazı değişikliklerin yapıldığı, temelini Football Manager oyun dinamiklerinden alan “yeni” bir oyun FM 23. SI Games gayet başarılı bir iş çıkarmış. FM duamız ile inceleme yazımı bitirelim: “Farelerimizin pili hiç bitmesin, transfer ettiklerimiz wonderkid olsun!”  

Medyascope Spor olarak bu sezon yapacağımız Football Manager 2023 yayınlarına herkesi bekleriz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.