Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Financial Times’a konuşan Nureddin Nebati, kaynağı belli olmayan 28 milyar doları ve Rusya’dan talep edilenleri anlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Financial Times’a yaptığı açıklamada Türkiye ile Rusya’nın “iyi komşuluk ilişkileri” içinde olduğunu söyledi. “Türkiye Hazine Bakanı, Rusya ile ekonomik bağları savundu” başlığıyla yayımlanan söyleşide Nebati, Rusya ile ilişkiler ve Merkez Bankası’na giren kaynağı belirsiz para hakkında konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve Batılı ülkeler Moskova’ya yaptırım uygulamaya başlamış, Türkiye ise bu yaptırımlara katılmamıştı. İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesinin haberinde, Batılı devletlerde “Moskova’nın Türkiye’yi yaptırımları delmek için arka kapı olarak kullandığı” yönünde endişeler olduğu vurgulandı. FT muhabirleri Laura Pitel ve Adam Samson’ın sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Türkiye içindeki ve dışındaki “muhalif unsurların” Rusya ile mali ilişkiler konusunda ortaya kasıtlı olarak soru işareti ortaya attığını iddia etti. Rusya’dan nakit akışı geldiğini kabul eden Nebati, Ankara ile Moskova arasındaki ekonomik ilişkilerin “yasal” olduğunu söyledi:

“Türkiye, uluslararası finans sistemi içinde çok dikkatli hareket eden bir ülke. Uluslararası finans sisteminde ihlallere neden olacak şekilde davranan bir ülke değil. Bu konuda çok açığız. Her şey bize yasal yollardan geliyor.”

28 milyar doların kaynağı ne?

Geçen aralık ayında göreve gelen Nebati, 2022’nin ilk sekiz ayında 28 milyar dolar ile rekor kıran ve kaynağı belirsiz olan net hata noksan hakkındaki sorulara da yanıt verdi. Haberde söz konusu paranın, 40 milyar dolarlık bütçe açığının yüzde 70’ini karşılamada kullandığı belirtildi.

28 milyar dolarlık net hata noksanda turizm gelirlerinin önemli bir paya sahip olduğunu belirten Nebati, yaptırımlar nedeniyle Rus finansal sistemini kullanamayan Rusya vatandaşlarının nakit para harcadığını açıkladı. Bakan Nebati, bir diğer para kaynağı olarak da Türkiye’nin etrafının Ukrayna, Suriye ve Irak’taki savaşlarla çevrili olmasının altını çizdi.

Türk şirketlerinin de yurtdışındaki paralarını Türkiye’ye getirdiğini ve bunun da bir para girişi olduğunu belirten Nebati, gelen tüm paranın meşru olduğunu vurguladı. Bu para girişlerinin devam edeceğini söyleyen Nebati, 100 milyar dolarlık enerji faturasına rağmen Türkiye’nin çok rahat bir şekilde ödemeler dengesi krizinden kaçınacağını da dile getirdi.

Rusya’dan borçların ertelenmesi talep edildi mi?

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı doğalgazda indirim ve Gazprom’dan da ödemelerde erteleme talep ettiğini açıklayan Nebati, bu iki konuda Ankara’da “güzel haberler” beklendiğinin altını çizdi. Nebati, Rusya’nın Akkuyu Nükleer Santrali için Türkiye’ye para gönderdiğini de doğruladı fakat miktar vermeyi reddetti.

“Harcamalarımı kısmak zorunda kaldım”

Ülkedeki birçok yurttaşın “acılı bir dönem” geçirdiğini kabul eden Nebati, kendisinin de yurtdışına seyahat ettiği sırada harcamalarını kısmak zorunda kaldığını söyledi. Nebati, hükümetin asgari ücret zammı da dahil olmak üzere bu acının üstesinden gelmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Financial Times

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.