AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, 20 Ekim’de AKP’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklamıştı. Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifası bugün (26 Ekim) TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi ve milletvekilliği düşürüldü.
Fakıbaba, istifasını sosyal medyadan duyurmuş ve 2003’te üyesi olduğu AKP’den istifasına ilişkin “Siyasi ve ahlaki anlayışıma uygun olmayan bazı kişilerle bundan böyle beraber olmayacağım için mutluyum” demişti. Milletvekilliğinden istifasının gerekçesini Fakıbaba, “AK Parti için bana oy veren hemşehrilerime saygısızlık olmasın diye milletvekilliğinden de istifa ediyorum” diyerek açıklamıştı.
Siyasi partiden istifa etmek, tek taraflı irade beyanına bağlı olduğundan, Fakıbaba TBMM sitesinde 20 Ekim akşamı “Bağımsız Şanlıurfa Milletvekili” olarak görünüyordu. Milletvekilliğinden istifa ise Anayasa’nın 84. maddesi ile düzenleniyor. TBMM Başkanlık Divanı bugün toplanarak, Fakıbaba’nın istifasının geçerli olduğunu tespit etti. TBMM Genel Kurulu’nda ise istifa oylanarak kabul edildi ve Fakıbaba’nın milletvekilliği düşürüldü.
İYİ Parti’ye katılan Fakıbaba: “Çok mutluyum, çok mutluyum!”
AKP’den ayrılmasının ardından İYİ Parti’ye katılacağını açıklayan Fakıbaba, bugün İYİ Parti grup toplantısına katıldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in rozet taktığı Fakıbaba, “Çok mutluyum, çok mutluyum! 20 yıllık bir siyasetçi olarak siyasete ilk kez başlıyor gibi, kendimi çok heyecanlı hissediyorum” dedi.
Fakıbaba’nın AKP’den istifası RTÜK üyeliği tartışmasını tekrar gündeme getirmişti
AKP kontenjanından seçilen RTÜK üyesinin 1 Temmuz’da istifasıyla İYİ Parti’ye geçen boş koltuk, 11 Ekim’de bağımsız İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’nin transferiyle tekrar AKP’nin olmuştu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, üç buçuk ay beklettiği seçim yazısını, Çelebi’nin AKP’ye katılmasıyla TBMM Başkanlığı’na göndermiş ancak seçim yapılmadan dengeler yine değişmişti. Fakıbaba’nın RTÜK üyeliği hakkı, TBMM aritmetiğine göre İYİ Parti’ye geçse de inisiyatif, Fakıbaba’nın istifasından önce AKP’den aday ismi isteyen TBMM Başkanlığı’ndaydı. TBMM Başkanlık Divanı’nda bugün, RTÜK üyesinin AKP kontenjanından seçilmesi kararı da verildi.
- Fakıbaba AKP’den istifa etti, RTÜK üyeliği tekrar İYİ Parti’ye geçti, inisiyatif TBMM Başkanı Mustafa Şentop’ta
- RTÜK’ün İYİ Parti ile AKP arasında gidip gelen boş koltuğu AKP’nin oldu
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.